Kategorier

Arkiv

Intressanta tankegångar

Idéer från det tyska piratpartiet

”En infödd Söderbo vid namn Björn sitter i sitt Stockholms-ide och brummar och tänker om politik och samhälle, konst och litteratur, vetenskap, natur och filosofi. Och lite annat också, när andan faller på.” Det är så han presenterar sig, Björnbrum, en läsvärd bloggare kan tilläggas.

Nu har han kikat en del på ”Pirater och fördelningspolitik”. Och det är intressant läsning. Låt vara att tankegångarna inte påverkar min egen politiska grundsyn och om de realiserades skulle de inte räcka fram till det som är mitt mål för samhällsutvecklingen.

Men eftersom mitt mål i nuläget, och för den framtid jag tror mig kunna överblicka, antagligen är orealistiskt (dock inte omöjligt), kan det ändå vara värt att studera en aning. Därför rekommenderar jag Björbrums inlägg.

Han skriver: ”Jag publicerade en försöksöversättning av några ekonomiska idéer från det tyska piratpartiet i förra veckan. Härhär och här. Anledningen var bland annat de radikala tankarna om medborgarlön. Min kunskap om vad de svenska piraterna säger i detta ämne är begränsad, men jag har börjat titta närmre på deras hemsida.” 

Börja alltså med hans länkar ovan och fortsätt sedan med ”Pirater och fördelningspolitik”.


4 kommentarer on “Intressanta tankegångar”

 1. Björn Nilsson skriver:

  Det finns vad jag vet ingen heltäckande rörelse för framtidspolitik. Men olika grupper kan ha enskilda uppslag som åtminstone är intressanta och potentiellt samhällsförändrande – även i den riktning som du är ute efter och även om de inte inser det själva. Och blir det många uppslag från olika håll … ”Många bäckar små – gör en stor å!”

  Det som fångade min uppmärksamhet vad det gäller de tyska piraterna är att de verkar ha tagit upp en del visionära men genomförbara tankar som tidigare framförts av de gröna. Och där borde vänstern kunna ta vid och vidareutveckla tankarna inom ramen för sina egna visioner.

  • skvitt skriver:

   Jo, jag förstår hur du tänker och jag håller med om att om man i vart fall drar åt rätt håll så …
   Eller?
   Jag menar att om inte Socialdemokratin hade satsat på Folkhemmet och förbättringar hade ju arbetarklassen aldrig nöjt sig med parlamentarismen och reformismen.
   Liknande väg gick ju Europas övriga socialdemokrater, fast de mig veterligt aldrig talat om något Folkhem.
   Så alltså: i så fall hade ju problemet varit löst!

   Men eftersom vi står där vi står i dag så slår jag i alla fall ett slag för att man ska läsa ditt inlägg. Idéerna är ju intressanta och kan föda nya idéer – så som du säger!
   /Skvitt

   • Björn Nilsson skriver:

    Det finns flera tankar här: dels att samhällets utveckling i sig kommer att driva fram nya ideer om hur det bäst bör förvaltas, dels att olika rörelser under olika tider mer eller mindre uttalat kommer att propagera för dessa ideer. Ideerna är förmodligen mer varaktiga än de partier och grupper som ibland plockar upp dem, ibland kastar bort dem. Svenska miljöpartiet är väl ett gott/tragiskt färskt exempel på tidigare visionärer som nästan helt tappat sting och ideer.

    (Obs. samhällsändringar kan ju skapa tankeströmningar som är reaktionära eller tämligen verklighetsfrämmande också – exempelvis folk som tror att det går att återupprätta ett folkhem av femtiotalsmodell. Men jag avser uppslag som pekar framåt mot ett verkligt systemskifte.)

    • skvitt skriver:

     Jodå, du har en point i vad du säger. Även idégods hör ju till produktivkrafterna, som ju i slutänden tvingar fram systemskifte.
     /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s