Kategorier

Arkiv

Betraktelser och slutsatser

Robert Almgren och jag

På den politiska skalan och när det gäller livsåskådning, så står vi lite ifrån varandra. Men när det kommer till vardagens betraktelser, står vi varandra betydligt närmre. Tänk som det kan vara!

Han presenterar sig som medlem i Kristen vänster (Broderskapsrörelsen) och hämtar inspiration ur flera andra traditioner, främst från zen-Buddhismen.

Och jag är kommunist, långt vänster om alla parlamentarism-vurmare, som ännu inte har begripit att parlamentarism icke förändrar utan istället bevarar.

Ändå betraktar vi vår värld så lika! Tänk som det kan vara!

Så här skriver han bland annat, och det vill jag verkligen lyfta fram då det är så klokt sagt:

”Jag tycker mig läsa var och varannan dag om hur regeringen gör nya satsningar på att hitta bidragsfuskande invandrare, handikappade och sjuka. Och visst finns det exempel på fusk och snyltande inom dessa grupper, och om man skulle tro media så borde man misstänka varenda kotte med mörk hy, som sitter i rullstol eller som inte har ett jobb för tillfället för att egentligen vara lata snyltare. 

Men samtidigt som regeringen jagar fuskare i förorten, på landsbygden och på vårdcentralerna, så verkar de riktigt stora skandalerna, den ‘verkliga ondskan’ (ett uttryck jag använder försiktigt), om giriga välgödda moderater, kristdemokrater, centerpartister och folkpartister som tjänar pengar på vårdcentraler som vanvårdar våra äldre till döds, som tjänar på att sända unga män in i döden för minst sagt dubiösa krig och som mörkar effekterna av regeringens miljardaffärer med läkemedelsindustrin för att vaccinera barn i onödan som till följd av detta drabbas av narkolepsi varav flera dött. När förövaren bär struken skjorta, slips och blanka skor så verkar det inte finnas någon större anledning till att bli förfärad, starta stora statliga utredningar eller tala om ‘kriminellt benägna grupper’ i samhället. Som Michael Moore föreslog, vilken underbar syn att se ett program som ‘Cops’ fast där man jagar företagsbrottslingar, bidragssnyltande kungligheter och diplomater som går på strippklubbor, snortar kokain och kör snabba bilar när dom inte sitter och strimlar hemliga papper på kontoret som bevisar hur hundratals, tusentals och ibland miljontals människor lider och dör som en konsekvens av deras mygel.”

Det är en synnerligen välskriven och minst lika berättigad kritik. Ändå drar han kanske inte samma slutsats som jag om varför sakernas tillstånd i grund och botten är sådana som de i realiteten är. Alla är ju olika och där ska jag inte polemisera oprovocerat, ty goda tänkare är alltid lika välkomna som nödvändiga krafter, även om de inte har identiskt synsätt som Skvitt.

Och kanske inte lika långsiktigt mål!

Men vi har något gemensamt, som skiljer oss från sådana som till exempel Reinfeldt. Vi har hjärtat på rätta stället och det är det allra första, största och viktigaste för att kunna och vilja strida mot orättvisor och att, som Robert Almgren, våga lova att ”satsa min högra arm på att var och en av dessa grupper (giriga välgödda moderater, kristdemokrater, centerpartister och folkpartister, etc, min anm.) i sig själv kostar svenska skattebetalare mer än alla fuskare och snyltare i hela landet bland låginkomsttagarna.” Det är klok sagt och sådana sanningar behöver sägas ofta!

Jag ska även pusha för ett annat av hans inlägg, det är eminent!: Djurfarmen och alliansgrisarna!

Jag saxar några av Rober Almgrens välskrivna rader:

”När min favoritkomiker i USA Bill Maher för 5 år sedan sa att ‘Demokraterna har flyttat till höger och högern har flyttat in i dårhuset’ så skrattade jag gott åt alla världsfrånvända Hillbillys i Amerika som tror att dom lever kvar under kalla kriget och att socialism har något att göra med Dolph Lundgren i Rocky 4. När Bill Maher ett år efter Obamas seger sa att Barack nu är republikanernas bästa kandidat bland demokraterna så fastnar skrattet i halsen när jag inser att vi lyckats uppfylla den amerikanska (m)ardrömmen även i Sverige. Jag antar att de flesta över tjugo har sett eller läst George Orwells djurfarmen, om ni inte gjort det kolla på nätet, filmen är nog inte längre än en timma och boken läser man ut till kvälls eller morgonkaffet.

I denna bok så gör den genialiska författaren George Orwell (som även skrivit 1984 en minst lika aktuell bok) en fantastisk analogi över hur den härskande klassen lyckats dupera folket genom att beskriva detta scenario i en djurfarm där djuren bestämmer sig (under ledning av en gris) för att slå tillbaka mot människorna och ta tillbaka farmen för eget bruk. Först verkar allting ha lyckats fantastiskt, djuren delar solidariskt på allt dom producerar även om de har vissa svårigheter att genomföra en del uppgifter som människorna brukade sköta på farmen, men det hela börjar verkligen urarta när de nya grisarna tar över ledningen från den förre grisledaren som dog innan revolutionen mot människorna. Den nya grisledningen börjar så smått att begära speciella privilegier för sig själva och säger ‘att alla djur är jämlika, men en del djur är mer jämlika än andra’ (känns det igen?).”

Lite mer av Robert Almgrens kloka ord:

”Oavsett om man talar om miljö, ekonomi eller energipolitik så handlar allt idag om en och samma sak, “vad som är en hållbar utveckling”. Trots detta så förespråkar inte ett enda riksdagsparti något som liknar en hållbar lösning i dessa frågor även om alla gillar att tala om det. Alla riksdagspartier utgår t ex från axiomet om “evig tillväxt” vilket faktiskt är en omöjlighet på en planet med ändliga resurser.”

Det är kanske inte så konstigt att jag nu lägger till honom bland mina andra länkar i högermarginalen. Han platsar där, även om våra åsikter säkert går starkt isär på vissa punkter. Och det är kanske inte märkligt.

Ett stort tack är jag skyldig HEMIMAMMA, kram! Utan dig hade jag nog aldrig funnit bloggen!

Jag hoppas att fler framgent hittar till Roberts välpräntade synpunkter och åsikter, för han har bra saker att förmedla och han sår säkert ett och annat tankefrö hos sina läsare. Därför platsar han verkligen utmärkt i min länksamling. Även om vi inte tycker precis lika. Tanken är lika, slutsatsen skiljer kanske. Tänk som det kan vara!


15 kommentarer on “Betraktelser och slutsatser”

 1. alvfe skriver:

  måste inflika inte jag heller ..utan Hemis insats !!!

  jag kan inte välja bland allt ditt innehåll ..så nu rebloggar jag detta bara för att ..

 2. alvfe skriver:

  Reblogged this on älwfewor and commented:
  skvitt har ett sånt oerhört massivt innehåll i sina blogginlägg ..jag tog nu bara ur ett ..för dem som inte sett och för att sen kunna få in det i kategorilistan

 3. skvitt skriver:

  Det börjar bli trångt nu, Älwfemor, så jag gör en ny tråd.

  Att lägga länkar.

  Man går in i administrationspanelen (Adminpanel). Där hittar man ”Länkar”. Klicka där! Skriv namnet på det du vill länka till. I rutan under, där det står ”webbadress”, klistrar du i länken. Glöm inte att spara.
  Kram!
  /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s