Kategorier

Arkiv

Från Yelah!

Därför

Därför ”är jag kommunist”…

KRÖNIKA

”Man måste alltid börja med frågan när vi står inför ett livsval: vill jag gå vidare eller vill jag stanna här? Hur vill jag gå vidare? Finns det kanske något Annat som jag ännu inte känner till?”

Bonuslänk


10 kommentarer on “Från Yelah!”

 1. Martin skriver:

  Men vad betyder det att vara kommunist idag? Det är nästan en mycket viktigare fråga och jag gillar exempelvis Slavoj Zizek som tar upp ämnet i sin föreläsning: What does it mean to be a revolutionary today?
  http://www.blinkx.com/watch-video/slavoj-%C5%BEi%C5%BEek—what-does-it-mean-to-be-a-revolutionary-today-marxism-2009/2YRByvGfPld5yWT8l4S2UQ

  Intressant och tankeprovocerande. Men jag tyckte mig minnas titeln jag såg löd: What does it mean to be a communist today. Vilket är lite annorlunda och även det en viktig fråga.

  • skvitt skriver:

   Intressant video som jag bara har hunnit se början på. Får ta resten sen för att se om jag har invändningar.
   /Skvitt

   • Martin skriver:

    Invändning ett är väl den vanliga. Sådan intellektualisering blir ofta kontraproduktiv då det framställer jämlikhet och rättvisa som något svårt, enbart till för intellektuella gubbjävlar som kan rabbla filosofer. När vi alla vet att revolution är något konkret som drivs fram av folk med konkreta och verkliga motiv, sin egen och sina kamraters överlevnad och välstånd.

    • skvitt skriver:

     Och icke att förglömma; produktivkrafternas krav på nya klasskonstellationer!
     /Skvitt

     • Martin skriver:

      Precis, nya. Som jag upplever det, så finns det en ökad möjlighet för allians mellan delar av den intellektuella sfären och arbetaren. Tekniker, naturvetare och arbetare har ett gemensamt intresse för framtiden, industripolitik. Teknikerna och naturvetarnas allians med kapitalet och finansfären kommer inte att hålla. Inte då finansfären agerar i strid med teknikerna och naturvetarnas intressen, intressen som allt mer blir gemensamma med arbetarens. Då de arbetar på samma arbetsplatser, som försvinner till följd av spekulationskapitalets allt mer kortsiktiga och parasitära agerande, då de arbetar med samma saker, verklig produktion och utveckling, verkligt samhällsbyggande, bägge arbetar med att öka välståndet, medan finanskapitalet tjänar sina pengar på att krympa kakan. En ny linje dras upp, där klasslojaliteter löses upp och steget emot ett klasslöst samhälle kan tas.

    • callelillsunde skriver:

     Skriv en krönika själv vettja, om du inte har det 🙂

  • callelillsunde skriver:

   skriv en krönika själv vettja 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s