Kategorier

Arkiv

Polisen jagar ”Svensson” – men varför?

En titt bakom kulissen

”Har du någon gång blivit stoppad av polisen för någon mindre förseelse och ställt frågan:

– Har ni inget bättre för er?

Svaret är att många poliser verkar hålla med. De vill hellre jaga grova brottslingar men tvingas ”trakassera Svensson” för att nå uppsatta mål.

Sedan vi startade granskningen har vi översvämmats av mejl och samtal från poliser. Vi har varit i kontakt med 70-tal som alla uttrycker stort missnöje med den myndighet de jobbar för. De menar att det förebyggande arbetet och grövre kriminalitet hamnar i skymundan av den desperata jakten på statistiskt satta mål.” /AB

Försök inte stoppa polisbrutalitet

Riktigt så enkelt är det nog inte. En myndighet kan inte vara så inkompetent som polisen förefaller att vara. Inte ens polisen. Det handlar om något helt annat.

De riktigt grova buset spiller inte polisen mer än nödvändigt krut på. Klart den måste agera i vissa fall. Annars hade den ju inget alls kvar av det lilla förtroende som ändå ett fåtal har för polisen.

Nej, skälet till polisens agerande är sannolikt att vi vanligt folk ska känna oss övervakade och maktlösa mot polisen och det har de lyckats med. Det är lika viktigt som att till exempel slå ned på demonstrationer. I verkligheten handlar det om samma sak: ”Svenska folk, vet att hålla er på mattan och räds från att gå ut på gator och torg och och höja rösten mot överheten! Glöm inte att vi, polisen, finns till för att skydda överhet och bestående ordning!”

Hur många har insett det?

Just nu granskar AFTONBLADET polisen, frågan är bara hur mycket medvetenhet som ligger bakom reportagen. I vart fall långt ifrån vad som krävs.


15 kommentarer on “Polisen jagar ”Svensson” – men varför?”

 1. […] Skvitt lägger en politisk aspekt på saken och det är inte otänkbart att det finns en del sanning i det också: […]

 2. svantelarvig skriver:

  Det är min fasta övertygelse, att du har rätt.
  Svante

 3. Urban Medin skriver:

  Helt övertygad om att du har rätt Skvitt 🙂
  Jag ser polisen som mest rädda harar idag, kanske det är därför som man arbetar mot folket som inte har så mycket att sätta emot.
  Eller så är det för att man inte har mod och kraft nog att sätta stopp för det grova.

  En annan sida som säkert inte ens är trolig vilket jag hoppas, vilka bedriver den tungt kriminella brottsligheten?
  Många högt uppsatta poliser idag har fått stått med brallorna nere sedan man överraskat dem om att vi vet och det är då inte polisen själv som kommit på skumrasket, utan media som Kalla fakta och Uppdrag granskning!
  Otäckt är det i dubbel bemärkelse ibland 🙂

  • skvitt skriver:

   Polisen är korrumperad i alla andra länder. Skulle Sverige vara det lysande undantaget?
   Nog för att svenskar är kända för sin blåögdhet, men SÅ blåögd är inte jag att jag inte misstänker att något av den organiserade kriminalitetens mångmiljonintäkter även letar sig in i utvalda delar av poliskåren.

   Till och från har det läckt ut, men snabbt tystats ned, att de kriminella har fått tips av polisen. Hur ofta har det skett utan att det ens har läckt ut?

   Pressen borde tycka att det var ett scoop var gång uppgifterna läcker ut och blåsa upp det rejält. Men så sker inte.
   Pressen vill stå på god fot med polisen. Utan bra relationer missar pressen väldigt mycket att skriva om. Brott säljer ju.

   Just nu granskar AFTONBLADET polisen. Men vad är den granskningen egentligen värd. Tidningen skrapar på ytan bland ganska oförargliga töntigheter inom polisen så som deras idiotiska plockepinn-metoder för att få upp en trots det usel statistik.

   Tänk att vi ska behöva betala skatt till en verksamhet som prioriterar en snygg statistik framför att lösa den primära uppgiften.

   När jag ändå är igång, en fråga:
   Varför kommer alltid den tunga ambulansen först och de betydligt smidigare polisbilarna sist? Till och med de riktigt tunga och otympliga brandbilarna är först på plats!

   /Skvitt

 4. svantelarvig skriver:

  En följdfråga, hur kommer det sig att pressen ofta är före tunga ambulansen?
  Svante

  • skvitt skriver:

   Jag vet inte om det är vanligt. Kanske i glesbygden. Är det långa sträckor kan säkert pressen hinna före. De lyssnar ju ständigt av polisradion och åker direkt om det är något större.
   Något bättre svar har jag inte på det.
   /Skvitt

   • svantelarvig skriver:

    För mig var det en efarenhet jag fick under tiden jag körde buss, och tunnelbana i Stockholm.
    Svante

    • skvitt skriver:

     En vanlig personbil är smidigare i trafiken än en ambulans. Det är därför poliser borde kunna komma före ambulansbilar. Och är det som du säger om pressen så bekräftar det ju att att polisen borde komma före ambulanser och inte tvärt om.

     Polisbilar och ambulanser har ju en fördel, båda kör med sirener, blåljus rätt att till fortkörning, men pressen kommer först utan dessa fördelar.

     Jo, man har rätt att undra varför polisen är så sen, särskilt när man ser polisbilar köra som blådårar. Vilka omvägar tar de egentligen för att ändå komma sist?

     Jag har ju läst om ångpannemordet, Mindre än en kilometer från polisstationen på Hisingen, Vågmästareplatsen, inträffade det. När polisen kom var spåren bortstädade av lokalens städerska som inte gjorde det för att undanröja spår utan för att hon inte fattade att hon skulle låta allt vara intakt. Hon hade gott om tid på sig. Polisen kom nämligen först efter en och en halv timme!

     En och en halv timme (!) för att köra knappt 1000 meter! Ändå sas det redan i telefon att en man hade blivit mördad genom att eldas upp!

     Resultatet – fel man dömd!

     http://spekulanten-tanten.blogs.se/2008/10/03/david-och-mordet-4814247/#comments

     /Skvitt

 5. Nettan Tjernkvist skriver:

  Att Aftonbladet ”granskar” polisen är bara ett spel för galleriet för att allmänheten ska bli lugnade……

 6. kao skriver:

  Tror faktiskt att den svenska polisen generellt är livrädda för de riktiga busarna, som köper upp mark och hela byar på svenska landsbygden, där de etablerar sej i brukspatronstil.

  I stället ger man sej på vanliga ‘Svenssson’, med vilka man kan härja hur man vill och trycka ner i skorna – de vanliga, icke-ifrågasättande människorna vars största fasa är att göra fel…..

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Det värsta buset drar sig inte för att hota poliser, åklagare och domare. Men de drar sig inte heller från att muta dem.

   Vilket tror du är smidigast för en tjänsteman, att leva under hot eller att få pengar insatt på kontot?

   Kram!
   /Skvitt

   • kao skriver:

    Svaret är givet. Även om jag inte tror det är lika utbrett här som i utomeuropeiska länder (TROR jag, alltså), men däremot tror jag blundar och vänder bort huvudet oftare här. Av de skäl jag angav.

    Kram
    Kao

   • kao skriver:

    Du tycker kanske ditt svar är givet. Men jag tycker inte det är så. Jag tror man bortser från saker och att det är RÄDSLAN om den egna kroppen och familjen/bostaden som är No 1.

    Kram
    Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s