Kategorier

Arkiv

Våra barn

och

barnens framtid

Det är den som står på spel.

En regering som monterar ned all välfärd är en regering bestående av idel landsförrädare!

Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket misshandel.

Alliansen är landsförrädare!

Ja, landsförrädare och ingenting annat!

Anders Lindbom, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet

Bonuslänk 1

Bonuslänk 2

Bonuslänk 3

Bonuslänk 4

Bonuslänk 5

Bonuslänk 6

Bonuslänk 7

Bonuslänk 8

Det är inte de fattigaste barnen som tjänar mest på bidragen – det är de rika.

Borgerlighetens argument att barnfattigdomen i Sverige inte är så farlig eftersom fattigdomsmåttet är relativt avslöjar en okunskap om fattigdomens innebörd, skriver Lena Sommestad (S).

Majblomman


17 kommentarer on “Våra barn”

 1. ghostopinion skriver:

  Allianspolitik: Fattiga ungjävlar är inget att bry sig om!

 2. svantelarvig skriver:

  Kan inte annat än instämma med ditt inlägg, och ghostopinions åsikt.
  Svante

 3. kao skriver:

  *Rosor i kanten* för detta inlägg.

  Barn och undom, liksom pensionärer och sjuka, drar inte in pengar till samhället och är därför ”tärande” i Alliansens ögon. Därför tjänar även de som arbetar med dessa kategorier usla pengar.

  För jobbar man som lärare, terapeut, förskollärare ellert.ex undersköterska, så blir man SJÄLV sedd som parasiterande på samhällskroppen, eftersom ”produkten” bara kostar pengar… Så cyniskt är det.

  Sjukt men sant och rätt i högerns ögon. Endast den som levererar varor eller tjänster ska ha ekonomisk täckning värd namnet.

  Vi lever i högerpolitik och de som drabbats under se senaste sex åren måste på ett eller annat sätt ha märkt det. Det vore mycket konstigt om folk är så korkade att de ‘käkar valfläsk’ inför nästa val.

  Kan de inte skaffa sej – eller har de ingen ideologi om hur de vill att samhället ska se ut? Eller är det enbart plånboken som styr?

  Tro?

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Tyvärr talar och tänker 99% borgarnas språk. de må ha en annan värdering, men ibland och allt för ofta blir det fel, just för att språket är borgarklassens. Ty så är det, om språket är borgarklassens då blir tanken det också.

   Arbetarklasen har ett eget språk enbart i kraft av sin klassmedvetenhet. Tyvärr är denna medvetenhet låg. Medvetenhet är inget medfött och inget som kommer av sig självt med åren. Medvetenhet är en fråga om aktiv kamp för att erövra den.

   Vissa ord utesluts helt ur borgarklassens språk. Det är ord som kan förklara företeelser som är obehagliga för borgarklassen. Ord som ”klass”, ”arbetarklass”, ”borgarklass”, Bourgeoisien”, ”Proletariat”, ”klasskamp” och ”klassamhälle” är sådana ord. Vissa av dessa ord är farligare än andra. ”Mervärde” och ”produktivkrafter” är farliga ord, ty med dem kan mycken förklaras i vårt samhälle på ett sett som dels förklarar hur stölden går till när borgerskapet tar från arbetarklassen och berikar sig, varje dag året runt och år ut och år in allt sedan det kapitalistiska systemet uppstod.

   Andra ord har oskadliggjorts genom att synnerligen få egentligen vet den rätta innebörden av dem. Det gäller en del av de redan uppräknade orden. Därför är det få som kan förklara hur ordet ”arbetarklass” kan vara synonymt med proletär. För vad är en proletär?
   På samma sätt kan få förklara vad ”borgarklass” faktiskt är och lika få kan på ett rätt och riktigt sätt förklara vad en kapitalist är och vad kapital är.

   Ett ord som ”demokrati” kan få förklara. Än färre förstår att parlamentarism inte på minsta sätt är synonymt med demokrati. Parlamentarism är i själva verket en styrelseform som möjliggör fåtalets makt över flertalet så att det förefaller för flertalet som att detta har makt och styr politiken och samhället. Men inget kan vara mera felaktigt. Det vi kallar demokrati är inget annat än en med parlamentarism sminkad diktatur.

   I borgerskapets språkbruk har ordet ”kommunism” blivit synonymt med diktatur. Det är inget konstigt med det. Borgerskapet styr över språket som en del av dess klasskamp. Arbetarklassen måste vaka över språket så att det passar arbetarklassens klasskamp, men har inte så gjort utan har försummat sitt eget språk.

   Talet om ”närande” och ”tärande” är just nu inte så vanligt som det var för några decennier sedan då det närmas blev modeord. Intressant nog kan dessa ord med fördel användas arbetarklassen. De tärande är då själva borgarklassen och den närande är arbetarklassen. Men i borgarklassens betydelse är det de bidragsberoende som är de tärande, trots att de enbart lever på det som har avsatts till grupper som som inte på annat sätt klarar sig. Personer som får bidrag som en del i en solidarisk handling som helt självklart i alla tiders samhällen före det kapitalistiska samhället.

   Ett bra inlägg: http://spekulanten-tanten.blogs.se/2012/03/15/hemloeshetshumor-13186125/

   När man ser samhället som ett klassamhälle i den betydelse som gagnar arbetarklassen står allt det du skriver i det klaraste av ljus. Men ser man det i borgerskapets tolkning av klassamhälle, alltså att en del tjänar lite, andra har en medel-inkomst och några är rika, då begriper man ingenting. Då blir det du skriver lite av kverulans och avundsjuka, om man vill. Så menar du ju inte, det vet jag, men den som vill se det så kan göra det i kraft av borgerskapets tolkning av orden.

   Kram!
   /Skvitt

   • kao skriver:

    Borgarklassen vill gärna se det som avundsjuka när arbetarklassen protesterar mot allt större inkomstklyftor, men det behöver verkligen inte vara så! Jag blir förbannad, för att en broder eller syster som sliter i sitt anletes svett varenda dag och kryper över mållinjen vid 65 år som ett fysiskt vrak, och andra som tycker det är helt i sin ordning att de själva är friska och spänstiga. En med tungt arbete bör få sluta vid 60-63 år och sen kan övriga med lena handflator och hjärnan i behåll tvingas jobba tills de är 70-75 år. Om de nu tycker det är så ok. Jag tycker alla borde få sluta när deras kroppar inte pallar längre. Då kan ungdomen komma in och ta över, för annars blir det bara ännu värre på den fronten.Då får de ju ALDRIG jobb!.

    För ska vi jobba tills vi stupar på atbetsplatsen; vad har vi då att se fram emot? Många som sliter fysiskt hårt behöver få njuta av livet några år innan pensionen..

    Språket är en annan bit och jag tycker det är helt ok att det märks från vilken samkhällsklass man kommer. Det är inte finare att vara ”iii-are” med östermalmseftertryck än att prata som en arbetare ”schyssta bananer, polarn” eller vad du vill.

    Själv rättar jag mej en hel del efter vem jag pratar med, om det behövs i sammanhanget. Jag kanske inte använder samma språkbruk på en anställningsintervju på ett tjusigt företag, som jag gör om jag hinkar öl med polarna på krogen.

    Vem var det som myntade uttrycket: ”Att tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin”?

    Avundsjuk är det sista jag är men jag har en hel del andra fel och brister :D. Folk får gärna tjäna pengar för min del, men det finns gränser för hur mycket en enda person kan roffa åt sej, utan att hovet kring denna person inte ser de under honom/henne som knappt har råd att försörja sin familj på sin lön. Trots att dessa personer är stommen i hela verksamheten och den som skor sej hade aldrig tjänat en krona utan dessa personer.

    Jag tycker t.ex det är ok att en läkare eller lärare som har höga studielån och ett stort direktansvar och höga studielån också ska ha högre lön än den som klivit rakt in från gatan och jobbar med ”whatever”—något annat. Men alla är viktiga för att samhällets hjul ska snurra utan att knirra. Därför ska löneklyftorna inte vara så stora som de är idag när chefen tjänar lika mycket på en månad som hans anställde gör på ett år.

    Osv osv. Det är inte att vara missunnsam,avundsjuk, anser jag. Det är att bli förbannad på att vissa inte kan se de enorma orättvisor detta medför. För den som tjänar gruvligt mycket pengar kan /hyar skaffat sej makt och med hjälp av denna och ett hov av ryggdukare höja sina ‘prestationer’ till skyarna. T.o.m om de fattar katastrofala beslut som sänker ett helt företag och alla blir arbetslösa.

    Jmf alla spökstäder i USA. Du kan åka mil efter mil genom städer där ingen bor. Husen står där, de som bodde där flyttade då fabriken lades ner. De har ofta lån på husen, men bor kanske i en husvagnspark. Inget ovanligt där. Men man ska inte inbilla sej att VD:n behöver göra det.

    Detta kallar jag orättvisa och det har ingenting med avund att göra – att en eller ett par personer kan sko sej på 100-tals andra.

    Kram
    Kao

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Proletariat är ett kollektiv av proletärer (av franskans prolétaire, av latinets proles, barn).
  Proletarii kallades i antikens Rom den fattigaste klassen av romerska medborgare. Beteckningen kommer sig av att den enda nytta de ansågs göra för staten var att avla barn (proles)). Orden ”proletärer” och ”proletariat” kom i modernare tid att stå för den klass av lönearbetare som inte äger kapital i någon form (vare sig jord, maskiner eller pengar) och inte tjänar mer än att det räcker till livets nödtorft och alltså inte har någon möjlighet att spara för framtiden.
  I marxistisk teori betecknar ordet ”proletariat” produktions- och underhållsarbetarna, som är egendomslösa i den bemärkelsen att de inte äger någon egendom som kan användas i produktionen.
  I överförd bemärkelse används ordet i uttryck som ”litterärt proletariat”, ”konstnärsproletariat”, ”studentproletariat” med flera, för att beskriva dem som har de sämsta villkoren inom en viss grupp.

  • skvitt skriver:

   För arbetarklassens vidkommande ska endast en tolkning gälla om den ska kunna tjäna arbetarklassen som funktionell term. I den betydelsen är proletariatet den klass som säljer sin arbetskraft och såldes inte köper den och ej heller äger sina produktionsmedel. De produktionsmedel som behövs för att arbetarklassen ska kunna utföra sitt arbete ägs av borgerskapet.

   Börjar man tala om proletariat med annan betydelse glider man in i borgerskapets tolkningar av termen.

   Kram!
   /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s