Kategorier

Arkiv

Skumrask i läkemedelsindustrin

Läkemedelsindustrin

”Så kallade Whistleblowers de som vistats på insidan av läkemedelsindustrin och väljer att offentliggöra vad de bevittnat och själva utfört för dessa mäktiga företag, har upprepade gånger under många år avslöjat skumraskmetoderna man använder för att få farliga och ibland verkningslösa medel godkända på marknaden.

Text: Lena Lind | Foto: Brooks Elliott

Det handlar främst om forskningsfusk, mutor av olika storlek och ”spökskriverier”, läkare som betalas för att skriva positivt om ett läkemedel eller negativt om konkurrerande behandlingsmetoder.

Detta är ingen hemlighet och rapporterna haglar sedan många år tillbaka. Läkemedelsföretagen betalar miljardbelopp i böter men får fortsätta verksamheten – medan vanligt folk bestraffas med näringsförbud för mindre och sänds till fängelse vid stöld eller misshandel av endast en person. Den manipulerade forskningen orsakar dödsfall samt upprepade och kroniska skadeverkningar på otaliga människor världen över, i alla åldrar.

Forskning till Salu
 
Boken: Forskning till Salu handlar om Karolinska Institutet

Hur kan detta fortgå?”

Läs!

Jag vill också fästa er uppmärksamhet på det som Under Mattan har skrivit. Han gav mig länken i kommentaren nedan, men får den även här: Amerikas Dr. Mengele på globala äventyr

Läs även om SVIN och INFLUENSA…

En bild från Under Mattan:

 


14 kommentarer on “Skumrask i läkemedelsindustrin”

 1. Vår blogg skriver:

  Ops 🙂 Ja här har du jobb ser jag.
  Äntligen tar någon upp det som ligger de flesta nära.
  Området är stort och för att kunna försvara samt förklara vad som felar, så behöver man vara ganska införlivad lovar jag. Säkert 🙂
  Om nu inte allt vore penga-styrt, så kanske det funnits en chans.
  Men jag tror att politiken måste ändras först. 🙂
  Ja vi får se. Bra inlägg.
  Mvh Urban

  • skvitt skriver:

   Nu gjorde jag ju inget själv, bara förmedlade.
   Men visst bör man undersöka saken och syna den i sömmarna. Om jag lägger energi på det får framiden utvisa.
   /Skvitt

 2. Under Mattan skriver:

  Har publicerat en del material på bloggen som bekräftar att läkemedelsindustrin ibland har minst sagt tvivelaktiga etiska riktlinjer.

  Första länken handlar bl a om läkemedelstesterna på 3:e världens fattiga, som inte alltid slutar lyckligt…(för de fattiga)
  http://undermattan.blog.com/2011/11/11/amerikas-dr-mengele-pa-globala-aventyr/

  Sen har svininfluensan och WHO:s hysteriska pandemi-kampanjer gjort mig nyfiken.

  Resultatet finns här: http://undermattan.blog.com/2011/09/24/svin-och-influensa/
  …och även här: http://undermattan.blog.com/2011/09/26/svin-och-influensa-update/

  Vet inte om mitt bidrag berör forskning till salu så mycket men ”Skumrask i läkemedelsindustrin” berör den garanterat.
  / UnderMattan.

 3. Martin skriver:

  Jag satt nyligen på en konferens för läkemedelsbolag. Två av föreläsningarna på konferensen handlade om hur man ”skall handskas med whistleblowers”, förbluffande föredrag om vilka som kan tänkas bli whistleblowers, under vilka förutsättningar folk kan tänkas bli whistleblowers och då hur man handskas med dem och hindrar dem från att uppstå. Det togs upp allt utom att se till att allt är ”above board” som åtgärd för att slippa whistleblowers. Efter andra föredraget räckte jag upp handen och ställde frågan: Är inte en whistleblower det man VILL ha i sin organisation? Har man inte ett kulturellt eller strukturellt problem inom företagets organisation om inte whistleblowern går till ledningen och påpekar bristerna så att man kan åtgärda dem?!

  Det blev ganska livlig diskussion. Men jag tryckte på att det verkliga problemet som skapade whistleblowers måste komma ur problem i den egna organisationen, något som gör att de känner sig tvingade att gå till tredje part. Jag vill ha whistleblowers i min organisation, jag vill att de kommer till mig och berättar om något inte sköts rätt så att det kan åtgärdas. Det är en osund kultur och en osund organisation som leder till sånt här var kontentan.

  Jag tog även upp frågan om korruption när man talade sig varm för hur FDA och producenter kommer närmare varandra. Jag menade att det fanns en anledning att vi kuskar runt i världen och besiktigar varandras anläggningar, för att en relation är det första som krävs för att korruption skall uppstå och det är en risk när det gäller kritiska system. När det handlar om HPAPI så som östrogener eller beta laktamer så kan vi inte upptäcka bristerna i efterhand förrän folk dör i anafylaktisk chock eller utvecklar sekundära feminina könsdelar, inspektionen och det förebyggande är den enda instansen där patienten skyddas för dessa läkemedel då korskontaminering kräver mindre halter än vi kan upptäcka för att skapa stora problem för patienter och arbetare. Vice VD för ett större läkemedelsföretag hon tyckte att vi måste väl ändå kunna lita på varandra att ingen av oss vill skada våra egna kunder. Det höll jag med om, men förklarade att alla inte är så pålitliga, påpekade att det inte finns några vattentäta skott mellan den gråa sidan av businessen och den vita. Vi visste alla där inne hur nära det var att melamin skandalen i kina spreds in i västerlänska läkemedel, i det fallet handlade det om läkemedelstillsatser där problematisk kontamineringshalt är lätt att upptäcka efter kontaminering och i det fallet fungerade sekundära säkerhetskontroller.

  Jag menade att vi måste värna kontrollsystemen för våra egna kunders bästa och inte försöka strömlinjeforma om det finns möjlighet till en ökad risk.

  Var en mycket rolig konferens där jag fick många vänner och hade många intressanta diskussioner med insatta människor inom olika positioner i industrin. Jag upplevde att det var ett stort kulturellt problem i industrin att industrin agerar inte på det sätt som de som arbetar i industrin vill att den skall agera, en ledning som inte är i kontakt med sin egen expertis, som inte förstår verksamheten.

 4. […] med denna bonuslänk. Se framför allt kommentarerna! Share this:TwitterFacebookLike this:GillaOne blogger likes this […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s