Kategorier

Arkiv

Vad döljer de förmögna?

Kan det vara …

… att det de äger har de stulit från oss andra?

Läs Göran Greider.

Den stölden kan fortgå tack vare parlamentarismen och de borgerliga partiernas stöd och hjälp.

”I Sverige har klassklyftorna ökat snabbt de senaste åren, på grund av stora skattelättnader för de övre inkomstskikten.”


16 kommentarer on “Vad döljer de förmögna?”

 1. skvitt skriver:

  Greider fortsätter: ”Att tycka synd om fattiga är en ganska ofarlig verksamhet; det ryms i gamla välgörenhetstraditioner. Men att mäta upp avståndet mellan fattiga och rika, mellan olika klasser, är mycket mer explosivt – ty då inser folk snart att det där går nog att göra något åt, med bättre fördelningspolitik. De rika blir problemet, och den tanken är outhärdlig för somliga.”

  Så sant, så sant!

 2. Svante Svensson skriver:

  http://www.svd.se/naringsliv/kriminella-foretag-mutar-sig-till-byggen_6826945.svd
  Inte förrän nu har något snille listat ut hur det går till att få kontrakt i byggbranschen, och tyvärr är det vanligt inom andra områden också. Solidaritet, och ärlighet har aldrig varit prioriterat i vårt land, varken inom företagen, eller politiken.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Du ska ha stort tack för den länken.

   Men jag vill säga, utan att kritisera, att här har du lite fel. ”Inte förrän nu har något snille listat ut hur det går till att få kontrakt i byggbranschen, …”

   Under mer än 30 års tid har saken då och då kommit upp till ytan i media, men sedan glöms det genast bort igen.

   Varje gång fokus från medias sida hamnar på dessa företeelser lovar myndigheterna att ta krafttag, men inget sker.

   När media tappar intresset sker ännu mindre från myndighetshåll, om det nu är möjligt att gå från noll och neråt i åtgärder.
   Går det?
   Jo, det går!
   Man kan ju alltid låta något gå från ”mycket snack och ingen verkstad” till att bli en verkstad helt utan snack och handling.

   /Skvitt

 3. fyrtiotalist skriver:

  Problemet är att vilken regering som än haft makten, har en nytillträdd inte upphävt beslut de själva varit emot. Så lessen, men en socialdemokratisk regering kommer inte göra någon större ansträngning i Robin Hoods anda. För att det skall bli verklighet behövs en regering i vilken vänstern har majoritet.

  • skvitt skriver:

   Rätt, men med ett litet tillägg, en fråga: menar du vänsterpartiet i en borgerlighetens parlamentarism?

   Jag förespråkar hellre en folkregering i proletariatets demokratiska diktatur.
   Men för det krävs en revolt.

   Och hur skulle EU, NATO och USA ställa sig till det? Vi skulle aldrig få höra sådana tongångar som de vid den Libyska interventionen och den nu pågående Syriska infiltrationen av från Irak och Afghanistan friställda al-Qaida- och mujahedinkrigare. De förstnämnda till för inte så länge sedan låtsasfiender till USA, som gjorde ”kriget mot terrorismen” möjligt så att USA kunde skaffa sig kontrollen över Centralasien och oljan i Irak. De sistnämnda, som var USA:s vänner när de slogs mot Sovjet, senare låtsasfiender i ett krig där fiender inte fanns, i vad som faktiskt inte var annat än kriget om oljan, och nu vänner igen.

   Nej, i en sådan folklig revolt skulle EU, NATO och USA ställa upp ensidigt på borgerlighetens, bourgeoisiens, sida och utmåla den folkliga frihetskampen som terroristisk och med förtryck och diktatur som mål. Tidningarna skulle vara så fulla av lögner mot revoltörerna att till och med Völkischer Beobachter skulle framstå som en källkritisk sanningssägare.

   Makten innehas av borgarklassen och ett av dess starkaste vapen mot arbetarklassens kamp heter PARLAMENTARISM. Detta har jag skrivit om mer än en gång. Med den paralmentariska ”demokratin” kan vi endast påverka temperaturen i helvetet, men aldrig helvetet som sådant.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6lkischer_Beobachter

   /Skvitt

 4. kao skriver:

  Självklart blir de störda när en storvuxen, vildvuxen och energisk chefredaktör för Dalademokraten kommer in i deras villaområde och avslöjar lyxen, som de boende ofta tillskansat sej genom skattefiffel och inte minst med de skattelättnader som infördes. Som aldrig kom dem till del som bäst behövde dem….
  ———–
  Välgörenhet är ett sätt att lätta på den lilla gnutta av dåligt samvete borgarklassen har, lite skuldmedvetenhet när de ser någon trasig kropp och själ. Läser om eländet i tidningen.

  Alliansen vill ha bort bidragen (utom de enorma summor i jordbruksbidrag de själva tillskansar sej, men de inte ser som bidrag).

  Alliansen vill satsa på välgörenhet och ger man bort 1500:-/år får man enligt nya förslag, dra av detsamma på skatten. Vad är det för jäkla idioti?
  ————-
  Att bidrag till behövande ska finnas är en självklarhet. Det är en rättighet som står skriven i stat och kommuns lagar och normer. Spelar ingen roll om det är lågkonjunktur.

  Men en som sysslar med välgörenhet kan ju plötsligt sluta ge pengar, för att de av någon anledning ogillar verksamheten för insamlingen. Eller för att de helt enkelt föraktar de behövande så mycket att de inte vill spendera så mycket som en enda krona på dem.

  Ciao
  Kao

 5. SusSi skriver:

  En annan sak Reinfeldt och ”gänget” glömt talat om är:
  att de som tjänar mellan 45.000:- – 91.000:-per månad
  får en tjänstepension på 65% av lönen. Ja, 65% !
  Dessutom är den förmånsbestämd dvs du vet hur mycket du kommer att få.

  De som tjänar under 45.000:-/mån får 10% av lönen i tjänstepension! Detta är en premiebesämd tjänstepension, dvs de beror på hur bra/dåligt aktierna går…)

  Exempel:
  Om du tjänar 25.000:-/mån får du ca 15.000:-/mån i stalig pension och 2500:-/mån i tjänstepension.

  Om du tjänar 90.000:-/mån får du 65% i tjänstepension = 58 000:-/mån
  (+ statlig pension, och ev. egen pensionsförsäkring)
  Då har man råd att gå i pension vid 65 års ålder iallafall. (kanske tom råd att gå vid 55 för du får ta ut tjänstepensionen vid 55 års ålder)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s