Kategorier

Arkiv

När handläggare saknar kompetens

Jag tar mig frihet

 

Jag tror inte det händer så ofta, men nu ska det ske.

 

Jag tar rakt av en hel text och lägger ut här:

Svante Svensson skriver:

4 februari, 2012 kl. 08:49

Detta påminner om hur min mor blev behandlad av en Biståndshandläggare efter pappas död.

Mamma hade ett inoperabelt brock på kroppspulsådern, enl. hennes läkare jättestort, och att det kan brista när som helst. Vi ansökte om att hon skulle få flytta till servicehuset, som låg i Axelsberg, bara 1 km från villan hon bodde i. Biståndshandläggaren sa att det kommer inte att gå för mamma var inte så sjuk, men att ansökan skulle behandlas. Så mamma sålde villan, och köpte en lägenhet i Hässelby istället. Lägenheten fick vi tillträde till i början av augusti 2006, och den sålda villan skulle lämnas över den 20 september. Jag började med att köra över lite småsaker till lägenheten, så att man kunde vara där, över dagen. Flyttlasset som var beställt till den 16 augusti, skulle ta resten.

Den 11 augusti skulle jag åka hem till Ljungdalen, men det var så varmt att bestämde att vänta till natten för att hunden inte skulle behöva sitta i en het bil, och tur var det, för när jag på eftermiddagen kom hem efter en hundpromenad, kommer mamma ut, och säger att det gör så ont, det gör så ont, och sätter sig i en solstol.

Några sekunder därefter blev hon kritvit, och slutade andas. 112 ringdes, ambulans kom, och körde till SÖS. Efter en timme ringde en läkare, och talade om att mamma var död vid ankomsten.

Dagen efter ringde Biståndshandläggaren, och talade om att mammas sjukdom inte var så allvarlig att hon kunde få bo i servicehuset. Jag svarade då att mamma är inte sjuk längre, hon dog igår p.g.a. den otillräckliga sjukdomen, då sa det klick i luren, har inte hört något från Biståndshandläggaren efter det.

Svante
PS -31,9 grader i Kårböle nu. DS”

 

Detta är en kommentar hos Hemimamma.

Vi ser alltså vådan av att handläggare fattar beslut inom områden de helt saknar kompetens. 

Hur farligt ett aortabråck verkligen är bör redan vara bekant för en grundskoleelev. Rupturerar det inträder döden omedelbart, såvida man inte har turen att liga på en kirurgavdelning i samma ögonblick, helst på operationsbordet.

Men som biståndshandläggare på socialtjänsten krävs ingen sjukvårdsutbildning och få om en några har det. Men att bedöma andras hälsa, det tror man sig ha kunskap till!

Jag säger som Hemimamma:sad: FY FAN ALLTSÅ!!


8 kommentarer on “När handläggare saknar kompetens”

 1. HEMIMAMMA skriver:

  FY FAN ALLTSÅ!!

  Hemikram ♥

 2. Svante Svensson skriver:

  År 2006 var ett tungt år, pappa dog den 3 februari på Huddinge Sjukhus, han hann dö innan flytten till särskilt boende sjukhuset ansåg honom färdigvårdad. Därefter begravning, och bouppteckning. Sedan dog mamma den 11 augusti av brustet aortabråck, som hennes kärlkirurg hade bedömt som inoperabelt då det satt i förgreningen till ena njuren, och att om man opererade skulle det ofelbart brista på operationsbordet, och inte ens där skulle man ha en chans att hinna reparera innan det var för sent. Så det blev en begravning till, med tillhörande bouppteckning, en villaförsäljning att fullfölja, och sälja lägenheten. Här var det så mycket, som var svårt men fick hjälp av en jurist hos Beckman Juridik på Götgatan, rekommenderad av Begravningsbyrån, den hjälpen var guld värd, och inte speciellt dyr. När allt detta var klart, blev min hund sjuk och fick lov att avlivas i november. Jag har inte det minsta emot att du använde min lilla kommentar hos Hemi. God Morgon förresten idag bara -5,5 grader i Kårböle.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Livet kan vara tufft ibland. Jag vet.

   Jag kan tillägga, färdigvårdad betyder inte att vara frisk, utan enbart att den vård man kan ge är uttömd.
   Om bråcket kan jag tycka att det borde vara operabelt. Man borde ha kunnat stänga av kärlet och ta bort en bit av det, samt sytt ihop igen, eller att ta bort det helt om det endast försörjde njuren, som väl i så fall hade fått avlägsnas. Jag tycker att de klarar det mesta inom modern kirurgi. Jag förstår alltså inte resonemanget. Men jag kanske hade en annan uppfattning om jag hade den fulla informationen.

   Tack för att du godkände att jag använde hela din text. Jag trodde inget annat heller, annars hade jag faktiskt frågat först.

   Tack!
   /Skvitt

 3. imsy skriver:

  Bedrövligt är inte starkt nog. @ får duga.

  Kram

  • skvitt skriver:

   Det är upprörande!
   Här sitter handläggare och fattar beslut som de inte äger kunskap för och ändå fattar de beslut!

   Jag vet inte vilket som är mest upprörande:
   att de har så rysligt ringa kunskaper att de kan sättas till noll,
   eller att de inte fattar att de saknar kunskap,
   eller att de fattar beslut fast de inget kan.

   Men det är väl som så, för att ta en liknelse: har man aldrig hört ett ord om att jorden är rund, då kommer man heller aldrig på tanken att resa åt väster för att komma åt öster.

   Låtom oss nu i korus svära ve och förbannelse över sakernas tillstånd!

   Kram!
   /Skvitt

 4. Svante Svensson skriver:

  Den uppgift jag fick av kirurgen var att det var så stort, och satt i mitt i förgreningen till njurartären, och om man öppnade skulle det brista, då inte omgivande vävnad höll emot.
  Mamma var 82 år när hon dog, och hade andra krämpor också, så jag tror att kirurgen hade rätt i sin bedömning.
  Svante


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s