Kategorier

Arkiv

De goda Malmö-morden

Inget ont …

… utan att det har något gott med sig.

Men tyvärr, nu ljög jag.

De här morden i Malmö vittnar om något, och så till vida har de ju något gott med sig, men bara om vi verkligen vill se det. Starka krafter ser dock till att sanningen inte kommer riktigt upp till ytan. Inte upp till den politiska nivån i vart fall, även om de allra flesta förstår sammanhangen.

Om skotten och morden fungerade som en väckarklocka för oss att se orsaken bakom, då hade dessa mord haft något gott med sig.

Malmö – en delad stad

Dödsskjutningar, utbredd arbetslöshet och den högsta barnfattigdomen i landet. Samtidigt: En ung, kreativ stad, ledande inom hållbar utveckling och prisbelönt för sin kultur – Den kluvna bilden av Malmö har funnits i många år och aktualiseras i och med skjutningarna, säger etnolog Elisabeth Högdahl.” Det skriver metro i dag.

Ungdomar som växer upp i misär och utan framtidshopp väljer väg. De ser äldre kamrater som liksom de själva inte har fått chansen till arbete, men ändå lever gott, fast i en kriminell värld. De inser att detta samhälle inte har någonting bra att erbjuda dem. Inte ens om de mot förmodan får ett arbete. Ty, ett lönearbete blir väldigt få rika på.

Men fri företagsamhet, det är en annan sak.

På den fria företagsamheten lever många riktigt gott. Till och med den lille ICA-handlaren kan vräka sig med den senaste Mercedesen, bo i villa och resa på utlandssemester, köpa kostym och gå på restaurang och teater närhelst lusten faller på. Men en Rosengårdskille har inte ens råd med bio- eller fotbollsbiljett.

”Bostadsbristen: Det byggs alldeles för lite bostäder i proportion till hur många som flyttar till Malmö. Fattigdomen: Barnfattigdomen i Malmö är störst i landet samtidigt som flest barnfamiljer vräks.” Det skriver metro vidare. Och så är det ju, som bekant. Vissa minns kanske även när TV visade förfallet i bostäderna, med mögel, söndervittrade lägenheter och kackerlackor.

Den fria företagsamheten är det enda (inom ett samhällssystem som vårt) som kan ge dessa ungdomar en framtid. Och denna fria företagsamhet finns i två varianter, den legala och den illegala. Båda formerna har en sak gemensam, man lever på andra och deras lika strävsamma som produktiva arbete. Skillnaden är att för att etablera sig legalt behövs ett kapital, men för att etablera sig illegalt klarar man sig utan detta startkapital.

Det är denna sanning, om den fria företagsamheten vs (att inte få en reell chans) att lönearbeta, som är den sanning våra makthaver aldrig vill belysa. Det är klassamhällets innersta väsen som aldrig får avslöjas. Istället talas det om fler poliser, längre straff, mera kontroll och avlyssning. Vem talar om socialism i dessa sammanhang!

Om vi ville se sanningen, då skulle dessa mord vara något gott, ur vilket de rätta slutsatserna kunde dras, nämligen att vi måste överge borgerskapets ideologi som förkunnar att man ska gå sin egen väg, sko sig efter bästa förmåga på andra och vara sin egen lyckas smed. Det är ju just den filosofin dessa kriminella gärningar bygger på, ”Du knegar, men jag tar det du har! Jag tar för mig! Jag vill flyta ovanpå! Allt ditt är mitt!”!

”Men tyvärr, nu ljög jag.”

För med ett kapitalistiskt samhälle gäller inte påståendet, i detta fall, att ”inget ont utan att det för något gott med sig”. Det kapitalistiska samhället får inte ifrågasättas och dess problem utsätts enbart för pseudolösningar.

Det är inte så konstigt att vissa framgångsrika kriminella kan etablera sig som respekterade företagare, även om de flesta brukar ha kvar en bit av den kriminella delen, som ett arv från tiden då de arbetade sig uppåt.

Rosengård är en äggkläckningsmaskin för framtidens Malmö-företagare, lika väl som för framtidens storfräsare inom den undre välden.

– – –

2006 hade 39% arbete.

2008 hade 20,47% en eftergymnasial utbildning

2006 var den disponibla medelinkomsten 180 061 kr (Ljuger man? ”Medelinkomsten är i Rosengård 71 700 kr ”)

2007 levde 27% på socialbidrag

2007 var socialbidraget per hushåll 40 995 kronor

2008 bodde 68% i hyresrätt

2006 hade 19% egen bil

Källa

”35 procent är under 20 år” Källa

Boendetätheten i stadsdelen är hög för svenska förhållanden.

Enligt SCB:s trångboddhetsnorm (mer än två boende per rum, kök och vardagsrum oräknat) är 17 procent av de vuxna malmöborna i Rosengård trångbodda.

Barnen i Rosengård växer upp i trångbodda miljöer, en trångboddhet som ökar. 2006 var 38 procent av 4-åringarna i Rosengård trångbodda (i hela Malmö var den siffran 11 procent) Det är en ökning jämfört med 2005, då 35 procent av barnen var trångbodda.” / Källa

Skolan: ”Vid Skolinspektionens förra granskning 2005 konstaterades brister på en lång rad områden: elevernas kunskaper, uppföljning av kunskaperna, tryggheten och undervisning på modersmålet. Brister som i stort sett finns kvar sex år senare. … Inte ens en tredjedel av eleverna i årskurs 9 nådde förra året målen i alla ämnen … Det innebär att fler än sju av tio elever går en osäker framtid till mötes” / Källa

”På Rosengårdsskolan var det bara 13 procent. Totalt nådde mindre än en tredjedel av eleverna målen i ämnena i årskurs 9.” /Källa

Bakom dessa siffror döljer sig ett armod bland en inte obetydlig del av innevånarna. Inte minst en medelinkomst av 180 061(?) kronor (71 700) avslöjar detta.

”Ingenstans i Sverige är barnfattigdomen så stor som i Malmö, där nästan vart tredje barn lever i hushåll där vardagsekonomin ställer till problem för familjen, enligt Salonen.” / metro

”61,5 procent av barnen i Rosengård lever under fattigdomsgränsen. Det är över fem gånger mer än snittet i riket” ”Jag kom hit för elva år sedan. Då kostade ett paket ägg 15 kronor. Nu kostar det 40 kronor, men jag får inte mer pengar från socialen nu än jag fick då, berättar Rosa Mahmud.” / Källa


15 kommentarer on “De goda Malmö-morden”

 1. Svante Svensson skriver:

  Hur man gör en analys av det politiska läget i nutid, och framtid.
  För mig är det enkelt, jag tänker ut hur jag skulle vilja att det var, och hur det ska bli. Sedan skriver jag ner raka motsatsen för det är så det är, och det är så det blir. Jag kallades inte utan anledning för Tjalle Tvärvigg, medan jag körde buss i Stockholm. Hittills har jag inte haft några större missar med mitt system.
  Svante

 2. Svante Svensson skriver:

  Jag har aldrig förstått varför invandrare ska behöva vara någon form av andra klassens medborgare, men det finns en sak, som faktiskt stör mig, och det är att om man stöter på en invandrare, som bär sig illa åt, och man påtalar detta, är man rashatare eller nåt sånt. Min erfarenhet säger mig att skitstövlar finns både bland etniska Svenskar, och bland invandrare, och i ungefär samma antal hos båda grupperna. Som bussförare i Stockholm umgicks jag med flera invandrare från olika länder, och uppfattade dem, som vänner, och har fortfarande kontakt med flera av dem.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Jag håller helt med dig. Sanningen är dock en aning mara komplicerad än så.

   Vissa skitstövlar kommer hit bara för att det börjar brännas lite för mycket under fötterna därhemma. Det ger en viss urvalseffekt.

   Men det största problemet är trots allt att många invandrare får acklimatiseringssvårigheter och att vi i vårt samhälle inte förmår oss att göra vad vi bör för att hjälpa dem att integreras
   /Skvitt.

   • Svante Svensson skriver:

    I detta måste jag hålla med dig, Sverige låter allt för många kriminella bosätta sig här, fast man vet om att de är kriminella, men det är synd att de, som inte är det blir dragna över samma kam.
    Svante

   • skvitt skriver:

    Ja, det är synd! Det finns många hårt strävande invandrare som gör ett jobb vi aldrig skulle acceptera. Jag känner flera sådana.
    /Skvitt

 3. Svante Svensson skriver:

  http://helahalsingland.se/ljusdal/hamralos/1.4335923-nymarkt-varghane-misstanks-skjuten
  Jag vet inte vad du tycker om Vargdebatten, men om du orkar följa tråden till slut vet du vad jag tycker.
  Svante

 4. Under Mattan skriver:

  Reinfeldt och hans politik har som du säger skapat ett parallellt samhälle. Skotten i Malmö är det parallella samhällets ”polis” som håller ordning enligt reglerna som gäller där.

  T o m Tant Beatrice Ask tvekar nu till att anställa fler poliser eftersom vi de senaste åren fått 3000 nya.

  En annan anledning till tveksamheten kan vara att trots alla nya poliser så klaras
  färre brott upp och det tar längre tid för polisen att rycka ut.

  Regeringens miljardsatsning på fler poliser har liksom det mesta annat regeringen gjort blivit ett fiasko. 🙂 / UnderMAttan

  • skvitt skriver:

   ”En annan anledning till tveksamheten kan vara att trots alla nya poliser så klaras
   färre brott upp och det tar längre tid för polisen att rycka ut.”

   En orsak till den sämre polisiära effektiviteten kan vi tacka feministerna för. På alla poster och tjänster ska kvinnor utgöra minst 50% oavsett om de duger för uppgifterna eller ej.

   Jag har inget emot att kvinnor har samma rättigheter som män, tvärt om (läs om du tvivlar i så fall mina tidigare inlägg som jag har skrivit, vilka klart visar mina ställningstaganden FÖR kvinnors rätt https://skvitts.wordpress.com/?s=lotusfot).

   Könen är olika och kvinnor ska därför inte ha arbeten där de inte klarar av yrkets uppgifter.
   Vi måste verkligen bejaka könsskillnaderna och aldrig diskriminera efter kön eller annat. Men i vissa fall blir det helt uppåt väggana fel.

   Kvinnor kvoteras nu in till polisutbildning. Visst är det bra, på sätt och vis, då det säkert kan leda till en mjukare attityd vid ingripanden.
   Men då kvinnor inte klarar av svåra våldssituationer lika bra som de manliga kollegorna är det olämpligt att sätta dem på de uppgifterna. Men så är det nu inte i denna feministiskt alltområdande värld. Därför måste man såldes numera skicka två (2) patruller istället för en (1) polispatrull på uppdrag som två manliga poliser faktiskt klarar att hantera, måste hantera och hanterar medan de kvinnliga kollegorna står vid sidan om och bara ser på, och tiger och ljuger ifall polisen i sina ingripanden begår brott!

   Två bilar á två poliser per utryckning är vad som i dag gäller bara för att i varje bil ska det det sitta en kvinna som tyvärr bangar i våld. Vi skattebetalare står för notan och brottsoffren betalar det högsta priset Självklart inverkar detta på polisens resurser på ett negativt sätt, till men för allmänheten, skattebetalarna, brottsoffren och uppklarandet av brott.

   Det heter ”rätt man på rätt plats”, men i en överdriven jämställdhetspolitik fallerar ju ett och annat när kvinnor ska utöva yrken de inte har den fysiska kapaciteten för.

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14234694.ab
   http://web4spec2.wordpress.com/2012/01/01/kvotering-har-gjort-polisen-mindre-effektiv/

   Nu är ju problematiken i Rosengård inte polisiär utan den är politisk. Därför hjälper inga åtgärder som går ut på repressionspolitik.

   /Skvitt

   • Under Mattan skriver:

    Du gör verkligen ett imponerande arbete med all din research.
    Du har också absolut en poäng i att man inte ska skicka fysiskt svaga personer (kvinnor eller små män :)) in i situationer som kräver andra fysiska förutsättningar.

    Men som jag ser det är det ändå inte främst den delen av polisarbetet som visar på märkligt försämrade resultat.

    Det är i utredningsarbete och uppklarande av brott i allmänhet. Arbetet här kräver mer hjärna och mindre fysik. Om din tes om kvinnor skulle gälla även här så rekommenderar jag en färgglad kevlar-hjälm till skydd mot feministerna. 🙂
    (Jag förstår givetvis din övergripande inställning och ville bara pigga upp stämningen…)

    Polisens resultat inom ekonomisk brottsbekämpning tänker jag inte ens kommentera.

    Har samlat lite polisstatistik här.
    http://undermattan.blog.com/2011/12/22/polisens-statistik-epic-fail/

    Jag ville väl också vara lite sarkastisk åt moderaternas patetiska övertro på att alla problem kan lösas med mer poliser och mer statlig kontroll. Man ser inte USA och Storbritannien som varnande exempel utan tydligen som förebilder.

    Man skapar fler problem än man löser.

    I en av artiklarna du länkat till antyddes det att kvinnliga poliser gärna skulle ta till pepparspray i onödiga situationer. Möjligen är det så, men i den stora mängd polismaterial jag tagit del av verkar det ändå ofta vara män som i tid och otid sprayar både epileptiker, handikappade, utvecklingsstörda etc, etc.

    Att Rosengårdens problem är politiskt skapade håller jag till 100% med om. Hade i min första kommentar tänkt lägga till en länk från mitt material om kravallerna i London, men gör det här istället… http://undermattan.blog.com/2011/08/27/upplopp-england/

    Reinfeldt & co reagerar naturligtvis lika förutsägbart som Cameron i England.

    Michael Lund har åsikter om problemen i förorterna:
    http://undermattan.blog.com/2012/01/15/michael-lundh-polis-sveriges-regering-skapar-konflikter/

    /UnderMattan

   • skvitt skriver:

    Tack för din eminenta kommentar med mycket bra länkar!

    Givetvis bör kvinnor klara utredningsarbete precis lika bra som män och kanske i vissa fall bättre genom deras mer intuitiva sätt att tänka. Våra hjärnor ÄR faktiskt olika och fungerar därför olika. Det går inte att komma undan den saken. Kvalitetsmässigt är de säkert lika bra, men de ÄR olika. Feministerna kanske anser att feminina hjärnor är bättre, men det får i så fall stå för dem själva. Just deras hjärnor kanske inte kan tänka bättre än så 😉

    När det gäller utredningsarbetet har detta, som säkert bekant är för de flesta, försämrats radikalt under senare år. Polisen lägger ner utredningar alldeles för lätt. Det är som att de inte ids och en anmälan tycks ofta vara färdig om den uppfyller kraven som dokument att visa upp för försäkringsbolagen.

    Jag känner inte något skäl att kommentera ytterligare. Det du har sagt räcker alldeles utmärkt.

    /Skvitt

 5. Svante Svensson skriver:


  Går det att med denna video förklara hur besviken jag är på vårt nuvarande samhälle. Eller är associationen fel.
  Svante


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s