Kategorier

Arkiv

Superzeke skriver

Läs detta!

superzeke skriver:

28 januari, 2012 kl. 06:52

Ett tänkvärt citat om demokrati och diktatur ifrån Torsten Nothins bok ‘Från Branting till Erlander (1955)’ som väl sägas kunna vara lika gällande idag.

‘Diktaturerna har ofta sprungit fram ur demokratin. Så var fallet med det romerska kejsardömet, så med en del av våra dagars diktaturer. Det är visst Herbert Tingsten som någonstädes yttrat, att demokratin kan undertryckas i demokratiens namn genom att en makt
havande grupp utgår från eller gör gällande att dess önskningar representerar folkets intresse.

Därmed har träffande angivits själva grunden för nutidens diktaturer. De använder makten till att säkra sitt eget bestånd och att hos folket skapa följsamhet. Antagligen är det blott ett fåtal, som verkligen önskar en övergång från demokrati till diktatur. De övriga märker ej när följsamheten övergått till en sådan osjälvständighet, att den egna reaktionsförmågan är satt ur spel.

Och de som söker regera i strid mot demokratiens principer erkänner icke för andra, kanhända icke ens för sig själva, att så sker. Det är kanhända först när man kommit därhän, att ett misslyckande står för dörren och kärleken till makten hindrar ett ärligt erkännande av miss
lyckandet, som ett medvetet läderande av demokratiens principer sker.

För att skydda demokratin är angeläget att påvisa och bekämpa varje kränkande av dess principer’.”

Detta är hämtat från Hemimammas blogg.

Detta uttalande som citeras ovan visar bland annat på parlamentarismens bräcklighet.

I en granskog en bit utanför Berlin finns ett ofantligt hakkors, som lär vara världens största. Att det kunnat stå i över sextio år beror på att det är omöjligt att se när man går omkring på platsen. Det är nämligen skogen själv som är hakkorset. Och det är bara synligt en gång om året, och då enbart från luften, när de omgivande lövträden färgas gula och låter formen på den åretomgröna granplanteringen träda fram.

Det är naturligtvis tänkvärt. En del ting är så stora att vi inte ser dess konturer. Sådan är parlamentarismen. Den är så stor att den ser demokratisk ut, för vi ser inte konturerna av det klassförtryck som parlamentarismen faktiskt står för!

”För mig som växte upp i ett sekulärt hem, så ingav han mig den tro och det hopp, som jag antar att Jahve och Allah ger de sina.

Fast min profet är varken allsmäktig eller kan återuppstå, hur högt jag det än önskar…

Han är död och allt han eftersträvade har annihilerats ur dagens idévärld.”

Jag tror inte på parlamentarismen

Och det är dags att göra upp med en ideologi.

Med ett enda musklick får du här två stycken inlägg.

Men ”Det kommer en dag när inga …

Man kan ju fråga sig, kommer folkets verkliga önskan fram och förverkligas i ett parlamentaristiskt system.  För handen på hjärtat, är det så här vi har röstat att vi vill ha det:  allting är utsålt! Välfärd, eller snarare att den försvinner, och pensionerna sjunker! Hemlöshet! 

Demagogin om Det nya arbetarpartiet Moderaterna visar ju klart på att vi förs bakom ljuset hela tiden. Är DET demokrati? Och vad har vi för politiker? Låt Ohly utveckla det. Politikerna, jo, de står ovanför lagen och är ett frälse för sig.

Och vi talar om Pressfrihet!

Var det detta vi röstade på i valet och var det så vi ville att det skulle bli och i så fall varför?:

Vi har alltid sett dem.

Vi har alla sett dem!

Sett dessa fattiga människor som tittar i papperskorgarna efter pantflaskor och pantburkar.

Det är ju inget nytt.

Vad var då nytt i dag?

Jo, kvinnan, hon var ny – ny i sin roll!

Hon såg sig omkring. Hon såg sig om – som för att se så att ingen iakttog henne. I handen hade hon en hopvirad plastkasse från livsmedelsaffären.

Med en skygg blick såg hon sig omkring – för hon skämdes för vad hon skulle göra. Hon tittade ned med forskande blick i papperskorgen utan att rota. Respektfullt tittade folk bort, som för att säga henne att de inte såg henne.

Ansiktsuttrycket talade om besvikelse och det gick som ett stygn rakt in i hjärtat på mig, medan kvinna gick till nästa papperskorg, lika tomhänt som innan. Och ingen såg henne.

Kvinnan gick vidare med tunga steg. Hon gick till nästa papperskorg. Hon upprepade samma ritual, såg sig omkring med samma flackande oroliga blick, kikade i papperskorgen med samma förväntan utan att rota och lyfte sitt huvud med samma besvikna blick. Och folk såg respektfullt bort från hennes grå gestalt på trötta ben. I handen hade hon en tom kasse från en livsmedelsaffär.

Hon gick till nästa papperskorg, samma ritual, samma besvikelse, större missmod och ännu tyngre steg, papperskorg efter papperskorg!

Vad var nytt?

Jo, kvinnan var ny. Hon var ny i sin roll som fattig och slängd ut i det utanförskap som Reinfeldt talar så mycket om att bekämpa.

Kvinnans slitna kappa talade sitt tydliga språk. Det var inte just i dag hon hade drabbats av fattigdom, men hennes skam att behöva söka sin utkomst på detta förnedrande sätt sa mig att fattigdomen hade drabbat henne efter att Alliansen hade börjat att regera.

Hon var ny i sin roll!

Hur många nya bröder och systrar har tillkommit efter Alliansens seger? Hur många nya bröder och systrar fick kvinnan i dag och hur många nya får hon i morgon och nästa dag?

Papperskorgarna var tomma.

Konkurrensen börjar synas. Fler av dem som ännu har råd med dryck på flaska och burk tar hand om panten själva och fler letar i papperskorgarna. Snart finns inte ens denna inkomstkälla. Kylan tränger sig på i Sverige.

Det är bistert. Det är bistert att leva under Reinfeldts Allians-regim och bistrare ska det bli.

Var ska hon få pengar till nästa mål mat? Var ska hon få pengar till nästa kappa när den hon nu har är alltför tunnsliten för att värma en mager kropp i ett iskallt samhälle?

Folk såg henne inte, folk ser henne inte och Reinfeldts Alliansen ser henne inte heller.

I handen höll hon krampaktigt en hopvirad kasse. Respektfullt tittade medmänniskorna åt annat håll.” / Skvitt

Var är solidaritetstanken?

Det finns ett mantra, här återgivet med falskhetens och bedrägeriets gröna färg: ”Det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism, det är bra med kapitalism!”

Och det mantrat uttalas hela tiden av de som verkligen styr! De styr oss bakom kulisser av parlamentarism och de kallar detta för Demokrati.

Vissa lever i sagans värld och vem berättar den och hur? 

Illusioner finns det gott om.

 

Svara mig nu ärligt!

Var det så du ville ha det? Känner du någon som ville det? Är det folkflertalet som står bakom detta Sverige?

Svarar du nej på frågorna – fundera då på om vårt parlamentariska system kan ha något med demokrati att skaffa!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s