Kategorier

Arkiv

Om Obamas Fredspris

Fredspris

Kanske inte så konstigt att Obama kunde få Nobels Fredspris.

”USA:s president Barack Obama får Nobels fredspris. Det var det mycket överraskande beskedet från den norska Nobelkommittén vid tillkännagivandet i Oslo klockan 11 i dag.”

Publicerad 2009-10-09 11:15 i DN

”Till Det Norske Stortings Nobelkomité.

Undertecknad tillåter sig härmed vördsamt föreslå, att Nobels fredspris för 1939 måtte tilldelas Tysklands rikskansler och Führer Adolf Hitler, vilken enligt miljoner människors uppfattning framför varje annan man i hela världen är förtjänt av denna höga utmärkelse.

Det framgår av autentiska dokument, att världsfreden var i stor fara i september 1938 samt att det hängde på timmar, att ett stort europeiskt krig skulle utbryta. Den som i detta farofyllda läge räddade vår världsdel från den fruktansvärda katastrofen var utan minsta tvivel i främsta rummet det tyska folkets store ledare, vilken i det avgörande ögonblicket frivilligt avstod från att låta minan springa, ehuruväl han hade fullkomlig makt att släppa loss världskriget.

Av sin glödande fredskärlek, tidigare bäst dokumenterad i hans berömda bok Mein Kampf – näst Bibeln världslitteraturens kanske yppersta och mest spridda verk – och hans utomordentliga gärning att med enbart fredliga medel, utan blodsutgjutelse, med Tyskland införliva Österrike, förmåddes Adolf Hitler vid ovannämnda kritiska tillfälle att avstå från våld vid befrielsen av sina hemlängtande landsmän i Sudeterna och i sin legitima strävan att göra sitt fädernesland stort och mäktigt. Det är högst sannolikt, att Hitler, därest han ostörd av ännu förefintliga krigshetsare får i fred fullfölja sitt höga syfte, inom överskådlig tid kommer att pacificera Europa och kanske hela världen.

Emellertid finns det tyvärr ännu ganska många människor, vilka icke förmå inse storheten i Adolf Hitlers fredssträvanden, och jag skulle av hänsyn till detta faktum icke ha funnit tiden redan nu mogen för ett framförande av Hitler som kandidat till Nobels fredspris, därest icke ett antal medlemmar av Sveriges riksdag föreslagit en annan kandidat, nämligen Englands premiärminister Neville Chamberlain. Ett sådant förslag förefaller föga genomtänkt. Ty visserligen är det sant, att Chamberlain genom sin utomordentliga hänsynsfullhet och förståelse för Hitlers pacificeringssträvanden i hög grad bidragit att rädda världsfreden, men i sista hand låg dock avgörandet hos Hitler och icke hos Chamberlain! Det är Adolf Hitler och ingen annan som vi främst ha att tacka för att fred ännu råder i större delen av Europa, och till honom knytas också förhoppningarna om framtida fred.

På grund av Chamberlains likväl obestridliga förtjänster om freden kunde det möjligen synas påkallat, att en mindre del av fredspriset tilldelades honom, men riktigast torde dock vara, att intet namn får ställas vid sidan av Adolf Hitlers och fördunkla detta. Adolf Hitler är dock vår tids oförliknelige, gudabenådade frihetskämpe, och miljoner människor blicka upp till honom såsom fridsfursten på jorden.

Stockholm den 27 januari 1939

E. G. C. Brandt, ledamot av riksdagens första kammare”

Läs mer!


17 kommentarer on “Om Obamas Fredspris”

 1. Svante Svensson skriver:

  Den var bra, speciellt bilden, med satir kommer man långt, och blir osams med dem det drabbar.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Jag kunde inte låta bli att koppla samman dessa två personer om än skillnaderna gement uppfattas som större än de är vid närmare eftertanke. Och då kom bilden till snarast spontant.
   /Skvitt

 2. Svante Svensson skriver:


  Detta år började jag i första klass, gissa vad jag kallades för under min skoltid. Det hjälpte inte att jag gillade krusbär, och att de flesta djur gillade mig.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Den har jag aldrig hört, vad jag kan minnas. Tack, om än att jag inte kan betrakta den som en höjdare.

   Jag kan ju visa att showbizz har tagit några steg på den evolutionära banan sedan vår skoltid och gillar inte öronen, så gör väl ögonen det. 😉

   /Skvitt

 3. Svante Svensson skriver:

  Ja nog var det ögonfröjd, med Célin Dion, även om jag tycker att hon har gjort bättre låtar.
  Jag skulle önska att samhället bjöd på något liknande denna låt istället.

  Svante

  • skvitt skriver:

   Jag kan bara håll med dig.
   Då matchar jag med denna, även om den inte slår ditt förslag vad gäller musiken, men bildena är fantastiska.

   /Skvitt

 4. Svante Svensson skriver:

  Orkar du med mig en gång till idag. Jag tycker att denna av Céline Dion är bra, och det var denna, som gjorde att jag letade efter hennes låtar. Nog är hon vacker här också.

  Svante

 5. Svante Svensson skriver:

  Prova Ratsit.
  Svate

 6. Svante Svensson skriver:

  http://www.dn.se/nyheter/politik/sverige-skrev-under-acta-avtalet
  Nu är det ingen idé att protestera mot ACTA längre.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Allt fler och fler beslut fattas utan att medborgarna har en demokratisk chans till yttrande. Det de flesta kallar demokrati (jag kallar det borgerlig diktatur) blir allt mer odemokratiskt. Den processen har snabbast upp för vart decennie under 30 år år och mer, men nu går den fortare än någonsin.

   /Skvitt

 7. Svante Svensson skriver:

  Börjar luta åt ditt håll, att använda Kalas ni korv eller vad det nu var du kallade det. Hoppas du gillar Helagsmassivet.
  Svante

 8. Svante Svensson skriver:

  Ljundalsfjällen kallas området för. Jag bodde där i en liten stuga på 24 kvm i 6 år 2000-2006. Det finns egentligen inte något bättre ställe att bo på, om inte sjukvården hade flyttat därifrån.

  1980 då bilden togs kunde jag fortfarande klättra i berg. Bilden togs från ett fjäll bara 990 m.ö.h.
  Helagsområdet är nu ett av de Fjällrävstäta områdena i Sverige, då man under flera år stöttat djuret.

  Nu kan man, om man orkar, få följa med på Fjällrävssafari, om man lovar att inte tala om var man såg Rävarna.

  Vill du att jag skickar fler bilder från Ljungdalen, säg till.
  Svante

  Skvitt kompletterar med att avslöja att bilden kan beskådas här.

 9. […] om bilden i Svantes kommentar. Share this:TwitterFacebookStumbleUponRedditLinkedInDiggSkriv utLike this:GillaBli först att gilla […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s