Kategorier

Arkiv

Avd originella hus

Hus måste inte se ut som hus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2 kommentarer on “Avd originella hus”

 1. Svante Svensson skriver:

  Läste tidigt på morgonen någon stans att husen blir högre, och högre varje gång det är ekonimisk kris, men kan inte hitta det igen.
  Svante

 2. skvitt skriver:

  Jag läste också det och gissar det var AFTONBLADET som skrev det, men jag tror inte riktigt på det.
  Sambandet kan istället vara så att man bygger allt högre, och en dag kommer krisen. Och ekonomin är säkert extra uppåt när man startar byggena och man förutsätter inte de snabba ekonomiska nedgångarna.

  Empire State Building påbörjades 1929 och invigdes 1 maj 1931 och var världens högsta byggnad i 41 år, tills World Trade Centers norra torn stod färdigt 1972.

  ”Den stora depressionen”, skriver Wikipedia, ”var en lågkonjunktur som började med den stora Wall Street-kraschen i New York i USA den 29 oktober 1929. Från USA spred den sig snabbt till Europa och de andra delarna av världen, med förödande effekter i både I-länder och U-länder. Den internationella handeln sjönk kraftigt, likaså personlig inkomst, skatteinkomster, priser och vinster. Städer över hela världen fick genom detta ett stort bakslag, inte minst de som förlitade sig på tung industri. Byggandet avstannade mer eller mindre i flera länder, och bondgårdar och andra jordbruksområden drabbades då priset för deras skördar sjönk med mellan 40 och 60 procent.[1] Gruvarbetare och skogsarbetare fick det hårdaste slaget då efterfrågan sjönk kraftigt och det fanns få andra anställningsalternativ.”

  Det är ju klart att om man kikar lite för mycket på just detta bygge så ser det ju ut som om artikeln hade rätt närman ser till de nya rekordbyggena som råkar infalla lagom till vår nuvarande kris.

  ”Oljekrisen 1973”, skriver Wikipedeia, ”var en period under 1970-talet då priserna på olja gick upp mycket drastiskt. Detta föregicks av oktoberkriget 1973 mellan å ena sidan Egypten och Syrien och å andra sidan Israel. OPEC-länderna vägrade att exportera olja till stater som hjälpt Israel i oktoberkriget. Energin skulle sparas, och man började debattera alternativa energikällor. Den ekonomiska följden av oljekrisen blev att den mer eller mindre permanenta högkonjunktur som pågått i västvärlden sedan andra världskrigets slut dalade ner i en lågkonjunktur som kom att pågå några år in på 1980-talet.” Då stod World Trade Centers norra torn redan klart. Det södra tornet öppnades i januari 1972 och stod klart i juli 1973.

  /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s