Kategorier

Arkiv

Demokrati

Pressfrihet

Det är vad vi anser vara en av demokratins hörnstenar. Undersökande journalistik måste få förekomma och får aldrig förhindras. Det är en demokratisk grundsten.

Låt oss se på hur det fungerar!

Johan Persson och Martin Schibbye är två journalister som har arbetat med ett kritiskt reportage om Lundin Oil och deras smutsiga byk i Etiopiens omstridda provins Ogaden, vars befolkning huvudsakligen utgörs av etniska somalier vilka utsätts för ett folkmord som FN blundar för.

Att skildra en sådan sak ligger inte i Etiopiens intresse och inte heller i Lundin Oil:s intresse eftersom Lundin Oil med den etiopiska regimens stöd fördriver, låter tortera och mörda den befolkning som bor i områden där bolaget utvinner olja. Att skildra en sådan sak ligger inte heller i vår utrikesministers intresse eftersom denne man, Carl Bildt, har varit styrelseledamot och aktieägare i bolaget Lundin Oil.

Pressfrihet, en av demokratins hörnstenar, sägs det. 

Pressfrihet, en av demokratins hörnstenar, sägs det inte minst från högerhåll. Hur sant är det när det väl kommer till kritan? Stoppades inte Göteborgs Handels och Sjöfarts Tidning under krigsåren när de publicerade nazi-kritiska artiklar? Förbjöd man inte tidningarna Trots allt och Norrskensflamman under kriget eftersom de var kritiska mot Hitler?

Så låg det till med yttrande- och pressfrihet då när det begav sig. Borgerskapet slår ju vakt om kapitalismen och så gjorde även Adolf Hitler.

Kapitalistisk makt får inte ifrågasättas när den makten är hotad. Dessemellan kan pressfrihet tillåtas.

När Johan Persson och Martin Schibbye arbetade med ett kritiskt reportage om Lundin Oil var de tvungna att ta sig in i provinsen Ogaden på ett olagligt sätt. Regimen tillåter nämligen inte att journalister besöker provinsen. Ej heller tillåts Human Rights Watch att komma in i provinsen. Där pågår nämligen ett folkmord i oljeindustrins och Etiopiens korrupta regims intresse och just därför blundar FN för frågan, som enbart gäller penningstinna oljeintressen.

Nu har Johan Persson och Martin Schibbye dömts till 11 års fängelse för att de har tagit sig olagligt in i provinsen och enligt åklagaren har de haft terroristiska avsikter. Alla förstår att det senare är lögn, men regimen statuerar exempel: ”Kom inte här och snoka i våra skumma affärer!”

Pressfrihet!

Denna så omhuldade princip, inte minst från högerhåll så länge den gagnar kapitalismen, den är i detta sammanhang inget värd. En moderat, som Carl Bildt, borde ju gå i taket när pressens journalister fängslas för att de gör sitt jobb. Men nu råkar det vara så att han har haft intressen i Lundin Oil och att deras byk granskas är inget han gillar.

(Pressfrihet! Så där inom parentes sagt kan ju nämnas att när högern mest har höjt rösten om press- och yttrandefrihet har det oftast handlat om att gå till storms för att tillåta pornografi!)

Som varande vår utrikesminister och en vän av press- och yttrandefrihet borde Carl Bildt agera kraftfullt mot den etiopiska regimens tystande av det fria ordet. Men, se där, där kolliderar intressena, liksom! Och därför ska vi inte heller ha ministrar som samtidigt är kapitalister med kapitalisters privata intressen.

Vad gör vår utrikesminister i detta för Johan Persson och Martin Schibbye känsliga skede? Jo, han tar semester!

”Samma dag som journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye döms till elva års fängelse åker utrikesminister Carl Bildt på semester. Trots att tiden för diplomatiska aktioner är kort väljer Carl Bildt att lägga över ansvaret på andra.” /AB

Vår utrikesminister som är känd för sina goda kontakter med all världens obskyra ledare kan i efterhand säga att han tyvärr var på semester och därför inte hade ansvar för hur det gick med journalisterna, vilka hade tagit till sin uppgift att avslöja den smutsiga byk som han själv är delaktig i!

Läs mera här!

”Carl Bildt, som tidigare kritiserats för att inte ha agerat tillräckligt kraftfullt för svenskarna.” /AB

En teflonpolitiker åker på solsemester

Senaste nytt Publicerad: 2011-12-28

”Avgå, Carl Bildt!

Fredrik Reinfeldt.  Fredrik Reinfeldt.

Åsa Linderborg om tragedin i Addis Abeba

Utrikesdepartementets ”tysta diplomati”, som går ut på att man inte ska försvara den svenska pressfriheten, har än en gång visat sig oduglig. Två journalister sitter fängslade för att de försökt granska en svensk bolagsgrupp vars affärsmetod är brott mot mänskligheten, en skurkkoncern som Bildt själv varit med och styrt.”  Läs allt!

”Elva års fängelse är straffet för Martin Schibbye och Johan Persson. Det är en ofattbart stor del av en människas liv, och därför vore det förmätet att råda eller uppmana dem till någonting.

Situationen börjar kännas hopplös. Ensidiga sanktioner från svensk sida skulle enbart ha symbolisk karaktär – om än så viktig. För USA är Etiopien en geopolitisk kronjuvel på det ”terroristdrabbade” Afrikas horn. Den etiopiska regimen har helt enkelt råd att göra sig osams med Sverige eftersom stödet från andra är tusenfalt större.

EU är inte heller nåt att hoppas på. Carl Bildt har personligen förhindrat att EU ens uttalar ett stöd för Schibbye och Persson, avslöjar Jonas Sjöstedt i en artikel på SVT Debatts hemsida den 21 december. (Det var även Carl Bildt som ensam lade in sitt veto när EU:s utrikesministrar ville införa sanktioner mot Syrien, eftersom det kunde drabba företaget Ericsson. Syrien är ett land som EU har råd att bråka med.)

Många menar till och med att Martin Schibbye och Johan Persson får skylla sig själva som hamnar i etiopiskt fängelse: Tar man sig in olagligt i ett land ska man dömas. Så resonerade ingen när svenska journalister trasslade sig in bakom järnridån. Hade Schibbye och Persson fallit offer för den Nordkoreanska diktaturen, hade det låtit annorlunda.” Läs mer på AFTONBLADET Kultur

Bonuslänkar tillagda 2011-12-30

EXPRESSEN

http://www.expressen.se/1.2665586?articlePopup=true

Den etiopiska domstolens beslut att döma Johan Persson och Martin Schibbye till elva års fängelse har väckt starka reaktioner.

Amnesty uppmanar den etiopiska regeringen att ge journalister, människorättsaktivister, forskare och andra oberoende övervakare tillträde till Ogadenprovinsen, för att kunna undersöka tillståndet för de mänskliga rättigheterna i regionen. Läs här.

Du kan protestera här!


13 kommentarer on “Demokrati”

 1. […] hos Skvitt! Share this:TwitterFacebookStumbleUponRedditLinkedInDiggSkriv utLike this:GillaBli först att gilla […]

 2. jakob skriver:

  Bland det bästa jag har läst!

 3. HEMIMAMMA skriver:

  Jag håller med. delat på Fejjan.

  Hemikram

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Jag hoppas att Bildt får Kronisk Borrelia. Det existerar inte heller, eller hur? Liksom pressfrihet eller ministerns saklighet och intresse för våra medborgerliga rättigheter.

  Hemikram

 5. […] april 2010  (60) mars 2010  (95) februari 2010  (61) januari 2010  (47) Demokrati […]

 6. Lars Forsberg skriver:

  Menar du att media som kör som Aftonbladet gjort i höst. att även de ska få skydd. Då ställer jag inte upp! Börjar inte PO kolla media bättre och då menar jag att de bör kolla tinningens agenda. Aftonbladets stil kommer jag aldrig att försvara och de gånger ni skriver om press frihet så köper jag inte frihet till vilket pris som helst.
  Press som ljuger behöver vi inte!

  • skvitt skriver:

   Du har rätt! Som AFTONBLADET har skrivit om till exempel Libyen och Syrien, så har tidningen diskvalificerat sig. Helt klart behövs inte en sådan tidning, eller kanske snarare en sådan lögnaktig journalistik.

   Det vore bra om det ginge att utkräva ansvar, men vem skulle kunna göra det?

   Visst borde det vara förbjudet att sprida lögner som tidningen har gjort. Men vem skulle dra frågan inför domstol när minst 90%, kanske 99%, tror att det är som AB och andra tidningar har skrivit, och samma vrångbild som TV:s alla nyhetskanaler har visat, samt våra politiker samstämmigt upprepat i samtliga sina propagandistiska lögner?

   Press som ljuger behöver vi inte, men vi måste nog leva med det. Kunde de förbjudas, då skulle rättsväsendet passa på möjligheten att förbjuda vissa sanningssägare på samma sätt som våra politiker redan har bäddat för möjligheten att vidtaga repressiva åtgärder på Internet genom senare års lagstiftning om elektronisk övervakning. Först var det bara FRA som skulle ha rätt till det, men raskt gällde det även SÄK (=SÄPO) och polisen.
   Då skulle rättsväsendet passa på möjligheten att förbjuda vissa sanningssägare på samma sätt som man gjorde under kriget och censurerade Norrskensflamman, Trots Allt och Göteborgs Handels och Sjöfarts Tidning!
   En tidning som AFTONBLADET skulle aldrig drabbas!

   Pressfrihet är egentligen mera en klassfråga än en demokratisk fråga. I borgerskapets diktatur utmålas pressfrihet som en demokratisk hörnpelare, men bara så länge borgerskapets privilegier och makt aldrig hotas. Deras tal om demokrati är inget annat än demagogi, Givetvis kunde jag ha lyft fram den aspekten ovan, men då hade inlägget blivit både otympligt, oklart och rörigt, men visst stördes jag av att tvingas använda borgerskapets definition och lögnaktiga beskrivning.

   /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s