Kategorier

Arkiv

Lögner om sjukskrivningarna

Myten om sjukskrivningar

”Föreläsare: Björn Johnson, statsvetare och docent, Malmö Högskola. 

Efter att kostnaderna för den svenska sjukförsäkringen skjutit i höjden vann bilden av de sjukskrivna som fuskare och inbillningssjuka mark i början av 2000-talet. Vad som inte kom fram i debatten var att antalet nya sjukskrivna faktiskt inte hade ökat särskilt mycket. Istället var det rehabiliteringsarbetet ute på arbetsplatserna som hade havererat, med allt längre långtidssjukskrivningar som resultat.

Björn Johnson, statsvetare och forskare vid Malmö högskola, har i den uppmärksammade boken Kampen om sjukfrånvaron (Arkiv 2010) visat hur debatten definierade om sjukfrånvaron från ett arbetsmiljöproblem till att istället handla om överutnyttjande och fusk. De påståenden som spreds i debatten hade dock väldigt svagt stöd i forskningen och statistiken kring sjukfrånvaron.”

Läs resten och se videon!

 

Varifrån kom dessa myter, kan man ju undra och visst måste frågan ställas. Kom dessa myter från dem som strävar efter bästa tänkbara  ersättning för sjuka? Kom myterna från dem som vill förstärka socialförsäkringssystemen i landet? Alltså, var det från vänstern dessa myter kom? Var det vänsterns som hittade på dem?

Kan det kanske ha varit de som strävar efter att försämra sjukersättningarna som diktade upp myterna från första början?  Kom myterna från dem som vill försämra socialförsäkringssystemen i landet? Och i så fall, vilka vill det?

Ja, det är ju att idiotförklara mina läsare att ställa sådana frågor. Helt klart, men tyvärr, de senaste valresultaten visar ju sitt tydliga språk. Det svenska folket är till betydande del politiska idioter. Men dessa politiska idioter tror jag å andra sidan aldrig läser en blogg av detta slag.

Som sagt, vilka lanserade myterna?

”Utifrån en opinionsundersökning förklarade Svenskt Näringsliv de ökade sjukskrivningskostnaderna i slutet av 90-talet med slapp attityd och överutnyttjande. Men i undersökningen framträder även en annan bild – något som arbetsgivarorganisationen valde att bortse ifrån.”

”Svenskt Näringsliv var en av de tunga opinionsbildare som började argumentera för att de ökade kostnaderna till stor del kunde förklaras med dåliga kunskaper, slapp attityd och ett överutnyttjande.” /da.se

Där har vi boven! Svenskt näringsliv

Organisationen som helt står på de så kallade arbetsgivarnas sida och som gör all som kan göras för att minska arbetsgivaranas utgifter. Och det är ju inte så konstigt att de lanserar myter och lögner för att uppnå sina mål.

I deras propaganda heter det: ”Svenskt Näringslivs vision lyder: ‘Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd’.”

Deras myter, lögner och propaganda används sedan flitigt av Moderaterna och den övriga Alliansen, om nu det kan förvåna. Vilka som egentligen utformar politiken är alltså företagen genom de organisationer de har skaffat sig för att utstaka de politiska målen som den borgerliga regeringen endast har att sätta sitt namn på.

Våra stora media förmedlade ivrigt dessa myter, fullt medvetna om vilka som lanserade dem. Så har du någon gång trott att TV, radio och nyhetstidningarna blir lurade och sprider lögner i god tro, glöm det nu med det samma!

 

Men vi måste samtidigt komma ihåg en annan sak: 

”Allt som borgarklassen kräver vid varje enskilt tillfälle gör socialdemokratin till sin egen politik, men retoriken är annorlunda och dess egen.” /Skvitt

 


8 kommentarer on “Lögner om sjukskrivningarna”

 1. […] Sjuksrivningsbluffen Aftonbladet blogg, AftonbladetBlogg, Demagogi, GAB, politik, politisk bluff, samhälle, sjukfrånvaro, sjukskrivning, vetenskap Läs på Skvitts! […]

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Mycket bra, detta har ingen lyft sedan Pellefantias tid på gamla Aftobladet bloggen…

  Hemikramar ♥

 3. HEMIMAMMA skriver:

  Tumme igen och jag har delat det på fejjan och jag ”stal” din bild…

  Hemikram

 4. Svante Svensson skriver:

  I samband med vad du skrev om sjukskrivningarna skulle jag vilja ge dig ett citat av Hjalmar Söderberg. ”Det är naturligt att dumbommarna är i majoritet i riksdagen; de är i majoritet i folket”
  Svante

 5. […] är det försämringen av sjukförsäkringen som kommer att symbolisera det Anders Borgska […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s