Kategorier

Arkiv

Vi kan krossa kapitalismen!

Vi kan!

1. Vari består kapitalismens allra största svaghet just nu?

2. Vari består vår styrka just nu?

3. Vilka är vi?

Frågorna besvaras i omvänd ordning!

3. Vi är majoriteten av jordens befolkning.

3. Vi är internationalister.

3. Vi är folket som föder den klick som styr och bestämmer och som äger allt.

2. Vi klarar oss utan partierna som har övergivit oss.

2. Vi organiserar oss via Internet.

2. Vi agerar unisont och samordnat.

1. Bankerna har ingen täckning.

1. Bankerna kan inte betala ut till oss alla det vi har satt in hos dem.

1. Bankerna kollapsar om vi tar ut våra pengar.

1. Det finansiella systemet går omkull med bankernas kollaps.

Nu kommer ett citat från ett ännu inte publicerat inlägg:

1914 frångick Tyskland guldmyntfoten.

De flesta länder hade dock guldmyntfoten som ett växelkurssystem med fasta växelkurser mot varandra från slutet av 1800-talet och fram till 1931. Alla riksbankerna som ingick i systemet med guldmyntfot garanterade att valutan kunde växlas mot guld. Verkliga växelkursskillnader mellan olika länders valutor korrigerades genom att transportera guld mellan länderna.

Förutsättningarna för den hyperinflation som drabbade Tyskland under mellankrigstiden lades redan i och med att guldmyntsfoten slopades 1914. Efter första världskriget dömdes Tyskland att betala stora skadestånd och det uppstod ett enormt budgetunderskott, varubrist och en svår omställning till fredsekonomi. Tyskland löste problemet med att låta sedelpressarna gå varma och skapade på så vis en inflation av gigantiska mått, så kallad hyperinflation. En kanske begriplig uppfatning av inflationens våldsamma dimensioner får man om man beaktar att under hösten kostade ett glas öl på en vanlig tysk krog fyra miljarder Mark!

Snart övergavs Marken som valuta.

Första världskrigets vinnare av krävde 1921 skadestånd på 142 miljarder mark. Detta skulle betalas av med två miljarder guldmark per år och dessutom med 26% av värdet på den tyska exporten.

Tyskland tog lån utomlands för att betala skulderna och förtroendet för tyska staten reducerades i snabb takt. Därför gick fransk-belgiska trupper in i och ockuperade Ruhr-området 1923 för att beslagta varor som kol, stål, med mera för att på så vis driva in skulden.

De som fick betala priset för den var arbetarklassen. Inflationstakten var så hög att den lön som utbetalades snabbt blev värdelös. Småspararnas pengar på banken och de lån de givit till staten genom köp av statsobligationer blev totalt värdelösa.

De ljuger, manipulerar och skor sig på oss andra!

Haken, det finns alltid en hake. Hur organiserar vi det nya samhällssystemet? Det är tid för bildandet av kollektiv och kooperativ NU! Och det är tid att se över om det alls finns några organisationer som vi kan verka i.

Parlamentarismen är ingen lösning!

”Vi närmar oss nu med raska steg ett utvecklingsstadium i produktionen, under vilket klassers existens inte bara har upphört att vara en nödvändighet utan också ett positivt hinder för produktionen. De kommer att försvinna lika oundvikligt som de en gång har uppstått. Med dem försvinner oundvikligen staten. Samhället, som nyorganiserar produktionen på grundval av fri och lika association mellan producenterna, placerar hela statsmaskineriet på den plats, där det då kommer att höra hemma, i forntidsmuseet, vid sidan av spinnrocken och bronsyxan.”
– F. Engels

”En ‘socialism’ som genomförs av staten innefattar alltid en fortsättning av klassrelationer, inkomstskillnader, pengar och marknadslagar, och andra former av modern exploatering. Liksom vilken annan självmotsägelse som helst är en ‘proletär stat’ fullkomligt otänkbar. Däremot är det möjligt att tänka sig det väpnade proletariatets tillfälliga och direkta utövande av statsfunktionerna, d.v.s. den egentliga revolutionen med målet att säkra socialismens utveckling, eller sammanslutningen av fria och jämställda producenter och konsumenter.”
– P. Mattick

Se tidigare inlägg!


7 kommentarer on “Vi kan krossa kapitalismen!”

  1. […] Men vi kan krossa kapitalismen! […]

  2. portolanseglaren skriver:

    – Problemet är värre: Kapitalismen krossar sig själv hela tiden! Vad som måste bort är det som återställer den: Den fixa idén om att pengamagnaterna är vad världen behöver.

  3. […] Men vi kan krossa kapitalismen! […]

  4. […] Men vi kan krossa kapitalismen! […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s