Kategorier

Arkiv

B Traven

Författaren!

Denne författare rekommenderas varmt och borde ingå i varje vänstermänniskas fatabur.

Wikipediatexten:
B. Traven
, vars födelsedatum och födelseort man inte säkert känner till, död 26 mars 1969[1], var pseudonym för en författare ochanarkist vars identitet ännu ej är entydigt fastställd, bosatt i Mexiko sedan åtminstone sommaren 1924[1]. Han skrev på tyska, men hävdade själv att de tyska manusen var översättningar från engelska, och publicerades av det tyska vänsterförlaget Büchergilde Gutenberg, varefter böckerna snart översattes till många andra språk. Ofta behandlar han motiv från den indianska ursprungsbefolkningen i Mexiko, varom han besatt en djup och ingående kunskap. Pseudonymen har förknippats med många verkliga personer[2]. Man vet idag med säkerhet att han var identisk med en tysk anarkist och rådssocialist som kallade sig Ret Marut och under åren 1917-1921 gav ut tidskriften Der Ziegelbrenner. Marut samarbetade med anarkisterna Erich Mühsam och Gustav Landauer vid upprättandet av Bayerska rådsrepubliken i München 1919[3]. Då denna krossades av vita frikårer lyckades han fly under ett tumult och undgick med minsta möjliga marginal att arkebuseras. Han gick därefter under jorden och kom så småningom via London till Mexiko[1]. Problemet är bara att också namnet Ret Marut är en pseudonym. Den första gången namnet dyker upp i officiella sammanhang är i 1908 års upplaga av Neues Theater-Almanach[1]. Vem och vad han dessförinnan var har ännu ej uppdagats.

B. Travens mest kända romaner är Dödsskeppet (1926), Sierra Madres skatt (1927), som i regi av John Huston filmades 1948 med bland andra Humphrey Bogart och den så kallade djungelserien (1931-1940).

 


10 kommentarer on “B Traven”

 1. Jag skriver:

  Det är djungelserien som är mest läsvärd, tycker jag.

  • skvitt skriver:

   Tack så hemskt mycket för den upplysningen. Då ska jag låna den på biblioteket för jag älskar verkligen denne författare som det var min far som som en gång i tiden tipsade mig om.

   Tack igen och kram!
   /Skvitt

 2. ghostopinion skriver:

  Utdrag från ett inlägg jag gjorde i augusti i år: ”Jag har alltid varit beroende av att läsa böcker. Jag började gå ensam på bibliotek redan i 7-8-årsåldern och lånade på vuxenavdelningen från det jag var 9-10-år. Minns fortfarande hur jag låg och läste B. Travens (en numera sorgligt bortglömd författare) romaner om kolonialisternas förtryck av indianerna i Sydamerika.”
  Ghost:/Behandling mot porrsurfning och bokmissbruk.

  • skvitt skriver:

   Jag gick in och kollade ditt inlägg:
   http://ghostopinion.wordpress.com/2011/08/02/ghostbehandling-mot-porrsurfning-och-bokmissbruk/comment-page-1/#comment-17963

   Jag gjorde då en kommentar om saken:

   ”Det är ett knepigt ord, det där ”missbruk”.

   Som det stod i tidningen häromdagen, fritt ur mitt minne: ”Mannen hade hasch på sig när han greps. Han hade också missbrukat narkotikan.”

   Ja, ja, att han hade hasch på sig förstår jag, men hur hade han missbrukat den? Hade han stoppat upp den i röven, eller vad hade han annars gjort med den om han inte hade brukat så som det är avsett att bruka den?
   Jag menar att hasch ska väl rökas, eller vad annars.

   Det är en helt annan sak att hasch kanske inte alls ska användas. Om den saken råder dock olika meningar.
   Min mening är att hasch inte alls ska användas, men det är ju ändå så att röker man denna skit så brukar man narkotikan. Stoppar man den däremot i arslet så missbrukar man den.
   /Skvitt”

   • ghostopinion skriver:

    Du har så rätt, så rätt. Min uppfattning, fast jag aldrig varken brukat eller missbrukat hasch i någon omfattning att tala om (jag höll mig till tjack), är: Hellre hasch än alkohol ur social och samhällelig synpunkt. Men det är politiskt omöjligt att genomdriva.

   • skvitt skriver:

    Allt har sina för- och nackdelar. Alkohol genererar myckt våld, till skillnad från hasch. Hasch genererar sämre minne i mycket större utsträckning än alkohol.

    Jag vill inte bli bortglömd på hemmets toalett när jag är gammal och jag vill inte bli nedslagen av fyllo oavsett vilken ålder jag har.

    Konklussion: Inga ska använda droger utom jag själv!
    🙂

    /Skvitt

 3. ghostopinion skriver:

  Och igen: Ghost:/Behandling mot porrsurfning och bokmissbruk

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Har man filmatiserat ”Dödsskeppet” också?

  Jag har ett minne från barndomen av att ha sett en sådan film….

  Hemikram


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s