Kategorier

Arkiv

Parlamentarism

Diktaurens kreatur

För att leka med Olof Palmes välkända ord så vill jag kalla parlamentarismen för diktaturens kreatur. Med denna politiska styrelseform kan kapitalisterna behålla makten. Snällt röstar vi vart 4.e år på en politik som vi önska ska ge oss bättre levnadsvillkor, men vi röstar aldrig på vem som ska ha den yttersta makten, vilken ju vilar på ekonomisk grund och såldes vilar på dem som äger produktionsmedlen, i dag kallade kapitalisterna.

Läs mer här där jag har allt taggat med ordet parlamentarism.

Demokrati 2.jpg

Bonusvideo:


12 kommentarer on “Parlamentarism”

 1. fgggmf skriver:

  Demokrati = Minoritetsförtryck 😉

  • skvitt skriver:

   Alla maktutövare är demagoger.

   I vårt samhällssystem är det en minoritet som har makten över en majoritet, men allt som inte berör systemet får alla vara med att bestämma om i större eller mindre utsträckning och DET kallar man demokrati!

   Den dagen när borgarklassen faller, som alla andra hittillsvarande härskarklasser har fallit, kommer majoriteten av befolkningen, arbetarklassen, att styra. Den kommer att diktera villkoren för den borgarklass som lever vidare rent fysiskt som personer och som kommer att göra allt som står i deras makt att återinta maktpositionen. Det blir såldes en diktatur som utövas gentemot minoriteten av majoriteten, ett minoritetsförtryck så som du säger.

   Detta är den socialistiska fasen under utvecklandet av det kommunistiska systemet. Längre än så har mänskligheten ännu inte kommit. Sovjetunionen kom dit och den socialismen tror de allra flesta var kommunism. Det är helt fel.

   Borgarklassen återtog makten i Sovjetunionen, som bekant. Klasskampen var aldrig överstånden utan pågick hela tiden under diktaturens epok. Den diktatur som definieras som proletariatets demokratiska diktatur.

   Kapitalismen utvecklades under mer än tusen år och kommunismen kommer att behöva lång tid för utvecklande även den, men de produktivkrafter som finns utvecklas snabbare nu än någonsin tidigare och kommunismen behöver tid, men inte på långt när så lång tid som kapitalismen för att uppstå och etablera herravälde. När detta väl har lyckats finns inga rester av borgarklassen kvar och den demokratiska diktaturen försvinner med de repressiva organ som dittills dags har varit nödvändiga, vilket innebär att staten dör bort.

   Då har minoritetsförtrycktet spelat ut sin roll.

   Hur detta kommer att utformas är en fråga för framtiden. Det lönar inget till att skissa på utopier.
   /Skvitt

   • fgggmf skriver:

    Problemet med Sovjetunionen var som jag uppfattade det att alla (nästan) människor är egoister, d.v.s. vissa personer var mer jämlika än andra 😉

    Därför tror jag aldrig att kommunismen kommer hålla i längden.
    Kapitalismen passar det mänskliga psyket bättre.

   • skvitt skriver:

    Kapitalismen har ingen chans att överleva när produktivkrafterna utvecklats förbi den gräns som kapitalismen sätter. Det är då inget kan stå emot revolutionen. Den enda klass som då kan ta över är arbetarklassen och därmed införs socialismen. Alltså det som Sovjetunionen representerade lite för utvecklingshistoriskt för tidigt.

    Mycket av det vi i dag anser vara ”naturlig” egoism och tillhörande det mänskliga psyket är en produkt av kapitalismen och fanns inte under medeltidens första hälft eller dessförinnan.

    Just denna ”naturliga” egoism kommer att fortleva en tid efter kapitalismen fall och sätta sin prägel på klasskampen under socialismen, men inte finnas kvar därefter i det kommunistiska samhället. Borgerskapets genuina avsaknad av solidaritet och moral är en klassattityd som vanligt folk faktiskt inte delar och den kommer inte att ha något utrymme i ett samhälle som värnar om allas bästa och där alla rättvist drar sitt strå till stacken.
    /Skvitt

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Det är att vi samarbetade och hjälptes åt som gjorde att vi utvecklades till den art vi är idag. Glömmer vi det så har vi förverkat vår rätt att få finnas så som vi existerar idag…

  Det är lika absurt som att mjölmat är det vi ska livnära oss på när det var kött och fett som gav oss vårt intellekt och alltså tog oss ända hit.

  Hemikram

  • skvitt skriver:

   Och?
   Lite oklart vad du vill ha sagt.

   Samarbetar gör man aldrig med den vars intressen går stick i stäv med ens egna. Man kan möjligen sluta en tillfällig taktisk fred medan man samlar sina krafter.

   Man kan parlamentera på många sätt, men att parlamentera med händerna bakbundna, tungan avskuren och käften igensydd, tillika helt på den andre partens villkor, samt utan att den viktigaste frågan finns med på agendan, anser jag är ett parlamenterande som kan kvitta, ej meningsfullt, samt ett nederlag innan det har börjat.
   (Djävla bra mening! Lägg den på minnet!)

   Då är det bättre att sparka den andre på smalbenen.

   Kram!
   /Skvitt

 3. fgggmf skriver:

  Inte under vår livstid 😉

  • skvitt skriver:

   Det är nog så ja, men säker ska man inte vara. Beror ju på hur länge man lever. Just nu tycks kapitalismen vara inne i ett skede där den förgör sig själv genom att spekulationsekonomin förstör dess grundvalar.

   /Skvitt

 4. […] ”För att leka med Olof Palmes välkända ord så vill jag kalla parlamentarismen för diktaturens kreatur. Med denna politiska styrelseform kan kapitalisterna behålla makten. Snällt röstar vi vart 4.e år på en politik som vi önska ska ge oss bättre levnadsvillkor, men vi röstar aldrig på vem som ska ha den yttersta makten, vilken ju vilar på ekonomisk grund och såldes vilar på dem som äger produktionsmedlen, i dag kallade kapitalisterna.” /Skvitt […]

 5. […] Frågan är ju om vi ens behöver parlamentarismen. […]

 6. […] Frågan är ju om vi ens behöver parlamentarismen. […]

 7. […] ”För att leka med Olof Palmes välkända ord så vill jag kalla parlamentarismen för diktaturens kreatur. Med denna politiska styrelseform kan kapitalisterna behålla makten. Snällt röstar vi vart 4.e år på en politik som vi önska ska ge oss bättre levnadsvillkor, men vi röstar aldrig på vem som ska ha den yttersta makten, vilken ju vilar på ekonomisk grund och såldes vilar på dem som äger produktionsmedlen, i dag kallade kapitalisterna.” /Skvitt […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s