Kategorier

Arkiv

Detta har jag läge tänkt skriva om

Media

I alla tider har makten styrt med selektiv information, propaganda och lögner. Så är det även nu, men värre i dessa tider.

Vi kan gå så långt tillbaka som till det gamla Egypten och se hur man skildrar slag och krig på ett osant sätt, så inget är nytt under solen.

Sanningen må vanligt folk gräva fram.

Man brukar kalla vietnamkriget för det första massmediala kriget. Det är väl inte alldeles sant, men på ett sätt var det unikt. Detta krig väcktes uppmärksamhet i mitten av 60-talet, vilket var en tid där folket hade en hög grad av politisk medvetenhet. Det var en tid av politisk medvetenhet som även präglade media, vilka anklagades att vara vänstervridna. I högerkrafternas värld är ju sanningen vänstervriden, medan lögnen är den oomtvistliga sanningen och den som ifrågasätter det och kallar det för propaganda är ev kommunist eller annan suspekt individ som underätteseorganen bör hålla under uppsikt!

Men på sextiotalets slut och under sjuttiotalet publicerade media alltjämt artiklar som avslöjade ohyggligheter som inte ställde makten i vacker dager.

Det var en tid när kolonialismen ersattes av neokolonialism, men med fortsatt folkmord.

Härifrån kommer bilden.

I och för sig har i alla tider kritiska reportage gjorts och fått spridning, men i vissa tider sker det mer och i andra tider mindre ofta och frekvent. Bilder som den nedan är därför inte vanliga på Internet eller i våra media.

Att media fritt granskade ett krig fick självklart inte fortgå. Här gällde att ta tag i media och strama upp tyglarna, och så fick det bli och så blev det.

Inför Gulfkriget såg USA till att CNN fick monopol på nyhetsförmedlingen och alla borde veta resultatet av det. Det var bilder av precisionsbombningar vi fick se. Det kallades ”Kirurgisk precision” och med det skulle vi tro att inga civila offer skördades.

Tänk så sjukt!

Hela Iraks ekonomi kastades tillbaka till en nivå landet inte hade skådat sedan oljan upptäcktes! Hela infrastrukturen slogs sönder. Vattenburna sjukdomar grasserade som aldrig förr. Barnadödligheten och svälten nådde nivåer som landet aldrig har upplevt tidigare.

DET var resultatet av den ”kirurgiska precisionen” där bland annat utarmat uran användes.

I dag finns ingen journalistik kvar!

I dag är det propaganda som skulle få Joseph Goebbels grön av avund. Den propagandan sträcker sig från barnböcker och Hollywood-produktioner till våra dagliga så kallade nyheter. Våra media har slängt faktagranskning och källkritik i papperskorgen och snällt inordnat sig under maktens kontroll.

Våra medier har blivit maktens megafoner!

Du som i dag vill veta vad som verkligen sker är hänvisad till de seriösa bloggarna! I min högermarginal finner du en del av dem. Media har spelat ut sin roll som förmedlare av kritiskt granskade nyheter. Media är maktens megafoner och inget annat. Då gäller inte bara att servera lögner utan lika mycket att få vårt intresse att skifta fokus, till exempel till nöjesvärlden med sina exklusiva kungar och drottningar, modevärlden och senaste nytt från bilmässorna, prylmagasin och sport.

De verkliga händelserna och analyserna kring världens konflikter får du söka på annat håll om du ska få en något så när sannare bild av verkligheten.

Glädjande nog är det många än så länge som inte tror allt media skriver.


27 kommentarer on “Detta har jag läge tänkt skriva om”

 1. […] Detta har jag läge tänkt skriva om (via skvitts) Publicerade september 20, 2011 SOLIDARITETSTANKEN

  I alla tider har makten styrt med selektiv information, propaganda och lögner. Så är det även nu, men värre i dessa tider.Vi kan gå så långt tillbaka som till det gamla Egypten och se hur man skildrar slag och krig på ett osant sätt, så inget är nytt under solen.Sanningen må vanligt folk gräva fram.Man brukar kalla vietnamkriget för det första massmediala kriget. Det är väl inte alldeles sant, men på ett sätt var det unikt. Detta krig väckte … Read More […]

 2. Mavera skriver:

  Mycket bra skrivet! På 60-talet (jag levde inte då, men vet ur böcker, filmer o s v ) var människors politiska medvetande på en mycket högre nivå än idag. Och vad skriver tidningarna om i våra dagar? Inte om sanningen, människors lidande och makthavarnas brott utan om kändisskvaller, mode och diverse skit. Men detta är säkerligen genomtänkt: man vill inte att folk ska bry sig allvarliga ämne utan ägnar sig istället åt annat.

 3. OldWolf skriver:

  Jag delar din uppfattning till 100%. Tack för din medverkan för att sätta ljuset på vad som sker

 4. gaesten skriver:

  bra skrivet!

 5. […] du kan gå direkt hit! Vi kan inte lita på dagens media. Den massmediala ”sanningen” ser ut så […]

 6. […] En anledning till kritiken! Share this:TwitterFacebookMerStumbleUponLinkedInRedditDiggSkriv utE-postLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

 7. Kerstin skriver:

  Bra skrivet och det är verkligen otroligt ledsamt att ha upplevt medias totala förvandling från att ha varit relativt fria sådana, på 60-och 70-talen, till att bara fungera som maktens trutförlängare de senaste 15-20 åren.

 8. HEMIMAMMA skriver:

  Knuffar fram ditt inlägg.

  Bra skrivet och hemikram

 9. Anna skriver:

  Du har helt rätt men tyvärr bidrar både du och Mavera till den propaganda och ”journalistik” som du fördömer och är minst av allt seriösa. Du verkar ju intelligent så jag förstår inte att du inte inser detta. Man behöver inte alls sprida lögner eller synnerligen halva sanningar om USA:s motståndare bara för att man kraftigt fördömer USA (och Nato)!
  Det känns som om jag kommit till Livets Ord eller Hare Krishnarörelsen här. Jag kan tänka mig en mamma som fått sin son satt i fängelse eller som försvunnit iör att han engagerat sig politiskt i Libyen, jag kan se framför mig hur hon gråter och hur ni bara står där med tomma ansikten och säger: – Struntprat, Khadaffi är snäll och förresten dödar USA också och i Libyen är allt bra (även om vi inte varit där).
  Jag tycker det är riktigt hemskt på allvar. Jag vill inte ha någon ”kram” mera tack, mer än jag vill ha en kram av någon som är är nynazist.

 10. skvitt skriver:

  Jag hinner inte svara nu, men är denna mening som du vill ha den, eller annars kan du skriva hur det ska stå egentligen, så redigera jag ihop det med en ny mening i din kommentar ovan.

  Man behöver inte alls sprida lögner eller synnerligen halva sanningar om USA:s motståndare bara för att man kraftigt fördömer USA (och Nato)!

  Kram!
  /Skvitt

 11. Anna skriver:

  Jag förstår inte riktigt varför du inte förstår då min mening var som jag ville ha den. Men förstår du bättre om jag skriver så här:

  Jag anser att både du och Mavera sprider ”halva sanningar” (som man även kan kalla lögner) om Khadaffi då ni framhåller hans ”bra sidor” men helt mörkar de andra inte lika aptitliga sidorna eller lättvindigt afärdar ALLT som rapporterats om honom som ”västpropaganda”. Vi talar här om en diktator som tilltvingat sig makten och som vägrar låta sig väljas genom val (trots att han hela tiden påpekar att ”alla älskar honom” – hur kan det komma sig? Vad är han så rädd för?). Som straffar oliktänkande med fängelse och döden. Jag ser att ni förringar eller helt bortser från hans skuld när det gäller detta. Eller är det så illa att ni tycker att diktatur är ett bra styrelseskick, att dödsstraff är helt okej, så länge det inte utövas av USA, och att det är helt rätt att fängsla den som opponerar sig mot en diktator om han påstår sig stå för socialism?
  Min diskussion har aldrig handlat om USA:s och västvärldens rättfärdighet i sina handlingar, eller om västvärldens mediers alltför ofta ensidiga och förljugna rapportering. Det handlar om hur ni gör precis samma fel själva då ni kritiklöst och förljuget hyllar en diktator med blod på sina händer.

  • skvitt skriver:

   Varje orättfärdighet ska fördömas oavsett vem eller vilka som begår dem. Där är vi överens.

   Varje enskild människas lidande är unikt och kan icke summeras. Där kan vi kanske också vara överens och det betyder att ett lidande inte minskas hos den enskilde individen bara för att den äger vetskap om att dela detta öde med många andra.

   Jag har nu tagit del bland annat av en förkortad sammanställning av den 400-sidiga rapport som är Amnesty Internationals årsrapport 2011 om historiska förändringar och som tar upp läget för mänskliga rättigheter i 157 länder under 2010.

   Sverige kritiseras för att asylsökande romer från Serbien och Kosovo inte fick en rättssäker asylprocess då Migrationsverket ansåg deras asylansökningar var uppenbart ogrundade och att avvisa asylsökande till Eritrea, trots risk för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter.

   Libyen, Syrien, Bahrain och Jemen misshandlat, stympat och dödat demonstranter. Oron ökar i Azerbajdzjan, Kina och Iran.

   Tusentals människor har hotats, fängslats, torterats och dödats i länder Afghanistan, Angola, Brasilien, Kina, Mexiko, Ryssland, Burma, Turkiet, Uzbekistan, Vietnam och Zimbabwe.

   Försämrat läget för mänskliga rättigheter i Ukraina, Vitryssland och Kirgizistan. Ökat våld i Nigeria och eskalerad kris i centrala och nordöstra Indien.

   Ökande hot mot ursprungsfolk på den amerikanska kontinenten, slöjförbud i vissa europeiska länder och trend att skicka tillbaka asylsökande från Europa till länder med förföljelse.

   Civila attackeras av militär och väpnade oppositionsgrupper i Centralafrikanska republiken, Colombia, Demokratiska republiken Kongo, Irak, Israel och de palestinska ockuperade områdena, Ryssland, Kaukasus, Sri Lanka, Somalia, Sudan och Tchad.

   Antalet länder som avskaffat dödsstraffet ökar, men antalet länder som genomförde straffen 2010 ökade från 19 20019 till 23 2010. Avkunnade domar i 56 länder 2009 (714 fall) och 67 länder 2010 (527 fall). Vissa länder hemlighåller antalet avrättningar varför siffrorna ovan inte är tillförlitliga och i Kina anses det ha sket tusentals avrättningar som inte har bokförts.

   Ett mindre antal länder som står för de flesta avrättningarna, i Kina tusentals, i Iran minst 252, Nordkorea minst 60, Jemen minst 53 och USA 46.

   Jag antar att det belyser situationen ganska bra.

   • Anna skriver:

    Nej det anser inte jag, även om jag förstår vad du menar.
    Du är säkert en snäll människa Skvitt, oavsett vilket kön du tillhör!, men efter att vad jag läst vad du skrivit ser jag dig som både godtrogen samt en aning hjärntvättad och indoktrinerad! Precis som så många amerikaner är, sorgligt nog.
    Du gav ett gott råd till mig på min blogg. Jag ger ett till dig och dina vänner:
    – Det känns inte så kul att bli avrättad! Oavsett om man bor i ett land där ledaren heter Obama eller Khadaffi.

   • skvitt skriver:

    Jag tror jag är en snäll människa, oavsett vilket kön jag tillhör (man)!
    Som alla andra är jag nog också både godtrogen och hjärntvättad, samt indoktrinerad, precis som så många amerikaner är, sorgligt nog.

    Vore det inte konstigt annars?

    Men jag gör vad jag kan för att stå emot, till skillnad från många andra. Hur jag lyckas är upp till andra att avgöra och jag har tagit del av din kritik och tackar för den!

    Kram!
    /Skvitt

  • Anna skriver:

   Ok. Jag tror på dig när du skriver att du är man, vilket som sagt var vad jag uppfattade ursprungligen..Men när du så skrev som svar på min fråga om ditt kön ”att det inte spelar någon roll vilket kön jag tillhör” så tolkade jag det som att du var kvinna då en man oftast inte vill bli misstänkt för att vara kvinna, eftersom detta kan innebära en statusförlust. Och mycket riktigt klarade du inte av att bli misstänkt för att vara kvinna (skriver jag på ett äckligt självbelåtet vis.)

   Nåja,ditt kön är inte problemet här. Men var vaksam mot propagandan OAVSETT var den kommer ifrån! Allt är nämligen inte som det verkar, vare sig informationen kommer från ”väst” eller från ”Mavera”..Om man anser sig som ”snäll” kanske man kan ha som ett riktmärke att en stat eller regim man hyllar ska låta bli att döda,som USA gör? Och inte tro att dessa dödsstraff är mindre vidriga när en så kallad ”socialistisk regim” utövar dem, utan helt enkelt behandla alla efter samma måttstock? Att vi i väst misslyckats med detta står för mig fullkomligt klart, men hur är det med dig, Mavera och era vänner? Tycker du själv att ni granskar Khadaffi med samma ögon som ni granskar Bush och Obama?

   • skvitt skriver:

    Ojdå! Missat att svara!

    Jodå, jag hade inte haft nåt emot att vara kvinna, men nu blev jag man och är nöjd ändå!
    😉

    Jag granskar, ja!
    Jag värderar, ja!
    Jag sätter in allt i sitt sammanhang, ja!

    Kram!
    /Skvitt

 12. ghostopinion skriver:

  Har länkat till inlägget.

 13. […] America en inte obetydlig roll som propagandamaskin mot ”kommunismen”. I dag är detta propagandamaskineri avsevärt utbyggt och avgrundslikt förfinat och […]

 14. […] Detta har jag länge tänkt skriva om […]

 15. […] Skvitts: Detta hade jag länge tänkt skriva om […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s