Kategorier

Arkiv

Libyen: en journalists bekännelse (via Maverablogg)

Sanningen

är krigets första offer. Tänk att det måste upprepas vid varje krig.

Det är som det är glömt sedan sist, var gång!

Varför ska vi lita på vanliga media? Jag har varit med så länge att jag känner igen lögnerna.

En rysk journalist som jobbar åt ett stort TV-bolag, berättade nedanstående till Argumenti.ru Enligt honom, det som verkligen händer i Tripoli är inte intressant för hans arbetsgivare. ”Det känns som vi arbetar för sovjetisk TV. Fullständig censur, allt samordnas med kontoret i London. Vi tog en bild i Tripoli i området, som styrs av rebellerna, där överallt finns döda människor i civila kläder och obeväpnade, men med tecken på tortyr. Skickade m … Read More

via Maverablogg 

AFTONBLADET skriver till exempel om Ghadaffis barnflicka, som enligt tidningen har torterats under ett år med kokande vatten. Varför ska vi tro mera på det än att Irakiska trupper tog bebisar ur kuvöserna och kastade dem i väggen i Quvait. Det sades vara en Quvatisk sjuksköterska som hade sett det med egna ögon.

”… konsult på PR-firman Hill & Knowlton, annars mest känd för att ha fabricerat berättelsen om hur invaderande irakiska soldater slet för tidigt födda spädbarn ur kuvöserna i Kuwait. Berättelsen vilade bl.a. på ett falskt vittnesmål från en sjuksköterska som senare visade sig vara den kuwaitiske USA-ambassadörens dotter. Men berättelsen, som fick stöd från Amnesty International, höll så länge den behövde hålla, nämligen tills USA hade trummat ihop politiskt och ekonomiskt stöd för sitt krig mot Irak.” / Clarté

Sanningen var dock att hon var dotter till en diplomat och bosatt i New York vid samma tid som det skulle ha skett.

Men tillbaka till AFTONBLADET och den torterade kvinnan, för naturligtvis kan tidningen också visa bild på barnflickan man skriver om.

Det enda vi vet om kvinnan är att hon ser skadad ut. Resten är text och sådan kan skrivas precis så det passar syftet. Syftet kan vara vilket som helst. Men i det här fallet är det uppenbart att syftet är att svärta ned en motståndare, alltså Gadaffi. Det är ju krig, liksom. Och då pågår också ett propagandakrig. Det gäller ju att få opinionens stöd för kriget. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att förbli.

Det är tragiskt att våra medias journalister plötsligt har glömt precis allt de lärde sig på journalisthögskolan om källkontroll.

 

Läs även här!

Målet var att krossa Libyens ekonomiska självständighet 

Amnesty International om Libyen 

Nigeria börjar inse att man erkänt massmördare 

Massgrav?

 


7 kommentarer on “Libyen: en journalists bekännelse (via Maverablogg)”

 1. Mavera skriver:

  Mycket bra skrivet!
  Och insikten att man inte kan lita på media gör mig nästan rädd. Om man inte kan tro på massmedia, vem ska man tro på? Majoriteten gör ju det – tror på massa media och det är inte konstigt, för att vem ska man annars tro på mer än tidningar och TV? Men det är så klart själva tanken bakom allting – att hjärntvätta folk, döda förmågan att tänka och vara kritisk. Det blir ju mycket lättare att styra ett folk, som inte tänker. Tur att det finns fortfarande några riktiga journalister, som även riskerar sina liv för sanningens skull. Här är några av dem: Mahdi Darius Nazemroaya , Lizzie Phelan, Thierry Meyssan, Franklin Lamb.
  Alla de var i Tripoli. F. Lamb blev skjuten och sårad i benet, M. Nazemroaya hotades av CIA agenter under täckmantel, L.Phelans blogg, facebook konto och youtube konto blev avstängda. Om flera blir medvetna, bara då kan vi göra en skillnad!
  Kram.

 2. skvitt skriver:

  Tack, men nu såg jag att det inte var så bra ändå. Jag var tvungen att gå in och förtydliga lite. Och jag ska uppdatera det med några rader till, sen är jag nöjd.

  Men jag håller med dig att det är tragiskt att man inte kan lita på journalisterna, men man kan ju inte lita på politikerna heller. Och det finns alltid folk som säljer sig till allt för det dagliga brödets skull. Och det måste man vara medveten om. Och man måste alltid ställa sig frågan ”i vems intresse?”. Först då finns en chans att värdera sanningshalten i det någon påstår.

  För att ta barnflickan ovan som exempel. Visst KAN den storyn vara sann. Och om den är sann, vad har det med Gadaffi att göra. Är det någon som tror att Gadaffi har sagt att tjänstefolk ska torteras och behandlas illa? Och i så fall, varför skulle han säga så?

  Tänker man på det, då inser man att även om storyn SKULLE vara sann så har den inget med regimen att göra. Det handlar då bara om en familj som bryter mot landets lagstiftning och kränker en anställd. Att familjen står regimen när är bara en tillfällighet. Och den tillfälligheten UTNYTTJAS i propagandasyfte. Då ska man dra örnen åt sig!

  Men som sagts ovan, vi har bara en bild, inget annat. Kvinnan kan vara vem som helst, allt från en betald sminkad skådespelare till en som har misshandlats av upprorsmännen. Vi vet inget om det. En bild – en text, med eller utan samband, det är allt vi vet.

  Kram!
  /Skvitt

 3. […] Propagandamskineriet, du kan gå direkt hit! Vi kan inte lita på dagens media. Den massmediala ”sanningen” ser ut så här. […]

 4. morsanssvammel skriver:

  Jag håller med Dig i stort om att vi bör tolka medias rapportering om olika saker kritiskt. Mycket förvrängs, läggs till och dras ifrån. Inte minst Aschberg är en journalist som kan hitta på precis vad som helst, som inte är sant och basunera ut i sitt s.k. ”granskningsprogram” i TV3. Jag tror numera aldrig på något som han visar. Han är bara sensationslysten och kan hänga ut vem som helst som han anklagar för vad som helst, som inte är sant men får hela svenska folket att tro på det. Undersökande journalistik vet han inte vad det är för något. Att inte han fällts för förtal och ärekränkning ännu är en gåta.

  Men just i fallet med Khadaffis barnflicka vet jag att det är sant. Det är en väninna till mig som är SR:s utrikeskorrespondent, som besökte ett av Khadaffis hus efter revolutionen hade startat, och hon hittade barnflickan där i detta skick, Både barnflickan och annan personal som fanns kvar där, kunde berätta och bekräfta hur hon fått sina skador. Det var en av Khadaffis söners fru som torterat henne så, med skållhett vatten bl.a.

  • skvitt skriver:

   Mycket intressant upplysning!

   Frågan är om man ska lasta Gadaffi för detta i så fall. Jag menar, är detta något som Gadaffi har sanktionerat?
   Kram!
   /Skvitt

 5. […] Libyen: en journalists bekännelse (via Maverablogg) […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s