Kategorier

Arkiv

Säljer Sverige projektiler med utarmat uran?

Frågan

ställer sig Corrutioblogg.

Vad är utarmat uran?

Jag låter saxen gå hos Wikipedia:

”All användning av utarmat uran har ifrågasatts, främst på grund av sin giftighet men även på grund av sin radioaktivitet och det pågående sönderfallet till bl.a. radium och radon. Juridiskt ifrågasätts om utarmat uran i vapen ska räknas som kärnvapen eller inte.” ”Militärt används utarmat uran främst i pansarbrytande ammunition

 

Från en sida utan namn hittar jag detta:

”Uranisotoper är radioaktiva tungmetaller, vilket innebär att de är hälsofarliga om de kommer in i kroppen. De kan påverka kroppens organ både biokemiskt och genom att de avger strålning. När det gäller strålningsriskerna är det främst alfastrålning som kan utgöra ett problem. Då alfastrålning har kort räckvidd medför detta att det utarmade uranet måste komma in i kroppen för att kunna orsaka skada. Uranet kan komma in i kroppen bl.a. genom inandning av urandamm, genom munnen via förorenad mat eller dryck och direkt via förorenade händer till munnen.”

Det framgår inte vem som har skrivit den texten, men den överensstämmer helt med vad jag redan innan visste.

Strålning skrämmer så klart och uran likaså. Men vad jag förstår så ska man inte överdriva faran med strålningen från det utarmade uranet i sig. Men det går heller inte att säga att strålningsfaran kan ignoreras. Uranet finns ju naturligt i jordskorpan, men där ligger det skyddat. När vi bryter uranmalm gör vi det tillgängligt för exponering och det är skillnad. 

När uranet pulveriseras till nanopartiklar genom att projektilen når sitt mål exponeras vi än lättare för det och därmed ökar riskerna. Dessa risker är i första hand kemiska. Jämfört med den kemiska giftigheten är alltså den radioaktiva faran liten, sägs det.

 

Ja, ja, säger jag, jag skiter i om jag dör av utarmat uran på grund av dess strålning eller om det är på grund av dess kemiska giftighet.


2 kommentarer on “Säljer Sverige projektiler med utarmat uran?”

  1. Den sittande regeringen är nog inte främmande för något som alstrar pengar.

    BS Jag är glad att jag har, även om man ska tuktas av dom med återkommande intervall.

    Kram


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s