Kategorier

Arkiv

Du ÄR en arbetare, tro inget annat!

Du är en arbetare!

Denna text inspirerades av Mavera, där jag skrev en kommentar som blev början på det du nu läser.

+ + +

Säljer man sin arbetskraft är man per definition en arbetare.

Det spelar ingen roll om ens arbetskraft består i att göra något med sina händer eller om det är något man enbart gör med sitt huvud. Det spelar ingen roll om man tjänar lite eller mycket på sitt arbete.

Det man gör får man inte betalt för!

Man får aldrig betalt för det man gör!

Man kommer aldrig att få betalt för det man gör, oavsett vad man gör! Inte i ett kapitalistiskt samhälle!

Orsaken till att man aldrig får betalt för vad man gör i det kapitalistiska samhället är att det är just detta förhållande, detta faktum, som gör det kapitalistiska samhället till just ett kapitalistiskt samhälle, där vissa kan tjäna pengar på andras arbete!

Det finns någon som köper din arbetskraft annars kan du inte sälja den!

Denne någon, arbetskraftsköparen, köper aldrig det du gör, ty det äger arbetskraftsköparen hela tiden. Men när du säljer din arbetskraft är det för att förädla något. Det är det du gör på jobbet, oavsett om du gör det med dina bara händer eller om det är med huvudet.

Förädlandet höjer värdet på någonting, det vill säga det som förädlas. Först är det en råvara, sen slutar det som produkt, oavsett om detta är något fysiskt materiellt eller enbart en tjänst. Ty när det gäller en tjänst är den först inte utförd, men som utförd är den förädlad av någon som får betalt för att förädla den, men får inte betalt för tjänsten. Betalningen är ersättning för tiden, inget annat!

Under förädlandets gång ökas alltså värdet. Det värdet har inget med din lön att göra.

Din lön är bara det pris din arbetskraft är värd och inget annat. Och din lön avser den tid du sålde din arbetskraft, inget annat. Om värdet du skapar den tid du säljer din arbetskraft överstiger den kostnad din lön utgör för kapitalisten, då är du lönsam, annars får du sparken!

Timpeng, beting eller månadslön, det spelar ingen roll.

Om du själv aldrig försörjer dig på att köpa arbetskraft men genom att sälja den, då är du en arbetare och inte en kapitalist. Det spelar ingen roll hur mycket du än äger om allt du äger är för din egen skull och för dina egna behov. Rikedom i sig är inte detsamma som att vara kapitalist. Det är först när du köper något enbart för att sälja det vidare med förväntad förtjänst som du blir en kapitalist.

Om du bara äger kläderna på kroppen och 20 kronor att köpa ett par skosnören för i avsikt att sälja dem vidare för 30 kronor, då är du en kapitalist. En fattig kapitalist förvisso, men du är kapitalist likväl!

Kalle och Pelle köper fem biljetter vardera till en konsert. Kalle ska ha en biljett till sig, en till frugan och tre till barnen. Medan de går in på konserten står Pelle kvar och kränger biljetterna till de som inga fick för att det var slutsålt. 

Kalle är ingen kapitalist, men Pelle är det!

Om du jobbar 8 timmar varje dag och vid sidan om det har ännu ett arbete så kanske du sparar ihop en ansenlig summa. Du har villa, bil,sommarstuga, båt en större slant på banken, men du är ändå ingen kapitalist! Du är arbetare, glöm aldrig det!

Detta är så elementärt att det är tragiskt att man ska behöva säga det.  Men tyvärr har många inte detta enkla klart för sig.

Som arbetare har du vissa intressen som är gemensamma för alla som är arbetare. Därför kallas dessa intressen klassintressen. På samma sätt har arbetskraftsköparna vissa gemensamma intressen och det är deras klassintressen.

Arbetarklassens intressen kan aldrig förenas med de intressen som är specifika för arbetskraftsköparnas kapitalistiska intressen. Alltså råder en konflikt klasserna emellan. Och den är olöslig. Det är på sin höjd en vapenvila som kan råda!

Det där lät som kommunistsnack!

Ja, detta vill ju inte kapitalisterna att vi ska se. Det är ju de som har favör av sakernas tillstånd i vårt kapitalistiska samhälle, eller rättare sagt, i deras kapitalistiska samhälle. Men alldeles oavsett om vi är kommunister eller inte och oavsett om vi är löneslavar eller arbetskraftsköpare så råder klassmotsättningar vare sig vi vill eller ej och vare sig vi är marxister eller inte. Det är ingen åsikt, det är ett faktum.


7 kommentarer on “Du ÄR en arbetare, tro inget annat!”

 1. Mavera skriver:

  Mycket bra skrivet!
  Hur man än vänder och vrider, kan man aldrig komma ifrån ett faktum, att arbetare=lönetagare i ett kapitalistiskt samhälle jobbar för kapitalistens vinst. Man får sin lön för det arbete man har utfört, men det överskottet, mervärdet från försäljning av produkt eller tjänst, åker rakt ner i ägarens börs. I ett socialistiskt samhälle, resultatet av utfört arbete, går till att förbättra sådant som staten tar hand om och det vad alla har nytta av (infrastruktur, skola, sjukhus o s v). Alltså i ett socialistiskt samhälle, den så kallade vinsten, ska fördelas och användas för allas behov.
  Och en sak till, som jag skrev som svar på din kommentar på min blogg, folk i västvärlden lever i en illusion att de äger sina hus, bilar, sommarstugor m.m. I själva verket, i de flesta fall, allt detta ägs av banker. Alla de ”rikedomar” och ägodelar är bara fusk. Det enda man har är sin lön, om man har ett arbete vill saga, därför är det sant som du skriver att alla vi är arbetare, oavsett om man jobbar med händer eller med huvud.
  Kram!

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Du vet vart jag vill ha detta va? *flinar*

  Hemikram ♥

 3. […] är marxister eller inte. Det är ingen åsikt, det är ett faktum.  (Ursprungligen publicerat på Skvitts) Rate this: DELA DETTATwitterFacebookMerStumbleUponRedditLinkedInDiggE-postSkriv utLike […]

 4. […] Du är en arbetare, glöm aldrig  det! […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s