Kategorier

Arkiv

Den döende kapitalismen

Kapitalismens sista fas

Jag tror få förstår vart det just nu barkar.

Få har inte ens de historiska kunskaperna för att begripa vad vi ser med egna ögon just nu. Och vad ser vi?

Jo, något så historiskt som ett sammanbrott av ett helt samhällssystem, det kapitalistiriska samhällets sammanbrott.

Det uppstod ur allt det blod som spilldes av triangel-handelns slavar, folkmorden på människorna i kolonial-länderna, sjömännens död på kryddrutterna. Det uppstod ur det blod som spilldes av spinneriernas, kolgruvornas, järnbrukens och de nya industriernas arbetare.

Det utvecklades genom ökad produktion, ökad mekanisering, ökad effektivisering och automatisering.

Det skapade en samhällsklass som krävde omfördelningar av världsordningen och dominansen över kolonierna genom det första världskriget och det krävde ånyo en omfördelning av världsmakten i det andra världskriget och under det kalla kriget. Det är en tid nu där striden står om de sista kvarvarande oljereserverna.

Nu återstår endast det mest otänkbara att profitera på. Profitera på barnens omsorg, barnens skolgång, handikappades vård, sjukas behov, äldres omsorg och handel med fattigas organ. Kapitalismen har alltid saknat moral.

Allt det där är den gamla kapitalismen, men i sina olika utvecklingsfaser.

Den nya kapitalismen är spekulationskapitalismen där snabba klipp på börsen förutsätter en börs som hela tiden är skakig och som försätter hela länders ekonomi i svaj och konkurs. Den nya kapitalismen är rakt igenom destruktiv och den kommer att ta död på sig själv.

Vi ser kapitalismens dödsryckningar.

Än så länge kan den rycka ett tag till, men kapitalismens dagar är räknade. I sitt fall kommer den åstadkomma mer död och förintelse än den har åstadkommit under den hittillsvarande tid den har existerat. Dödskamp är plågsam.

Men ur allt detta kommer en ny era, en bättre tid och en ny klass stiger upp till ytan som den härskande klassen; arbetarklassen. Kommunismen står för dörren!

Ser ni inte det?

 

Se även nästa inlägg!


13 kommentarer on “Den döende kapitalismen”

 1. kramgoaullis skriver:

  Ber om ursäkt för att jag är dålig på att läsa och kommentera för tillfället…Men vill lämna en hälsning till dig skvitt…
  Hoppas att du har haft en bra sommar och att du fått lite ledigt!

  *varma goa kramar ifrån Ullis*

 2. mariadesuede skriver:

  Inget samhällssystem varar för evigt. Kommunismens grundidé är bra, fast jag tvivlar pà människans förmàga att dela med sig, t.o.m. Kina liknar mer ett kapitalistiskt samhälle, ett väst i asiatisk form…

  Kram

  • skvitt skriver:

   Klass har avlöst klass sedan klassamhället uppstod. Vilken klass ska av lösa av kapitalisterna? Finns det ett gäng att välja på?

   Nä, det finns bara en klass, arbetarklassen.

   Kina, m. fl. har aldrig varit i närheten av kommunism eftersom det är det högsta stadiet av socialism och antas ta ganska lång tid att nå. Hur lång tid vet vi inte, men vilka processer som måste föregå, det vet vi och vi kan inte med bästa vilja i värden förvänta oss att det ska vara avklarat på en generation.

   Givetvis ska vi dra lärdom av misstagen som har begåtts, men vi ska också förstå varför de begicks och att valen kanske inte var så fri just då, samt att det i efterhand är lätt att säga att man kanske valt annorlunda vägar ibland.
   Den analysen har vänstern varit njugg med att göra.

   Kram!
   /Skvitt

 3. Mavera skriver:

  Tänk om allt är planerat? Tänk om USA har gjort sitt och behövs inte längre? Obama är kanske som Gorbachev, den siste ledare som har samma roll – demontera ett befintligt samhälle? Vem är uppdragsgivare? De som osynligt regerar över världen och förbereder nu en ny världsordning? Det kanske låter konstigt och många, säkert, viftar det bara bort som en oseriös konspirationsteori. Men jag tror att det är sant, det finns för många bevis. T ex Joe Lieberman (senator i Connecticut) sa på hösten 1991 att Sovjet hade kvar att leva 2 månader och USA – 20 år. När det gäller Sovjet så stämde det ju bra. Nu verkar så att det USA:s tur att gå undan.

  • skvitt skriver:

   Du missade poängen, vilket förvånar mig.

   Kapitalismen i dag är global. Nationalstaten spelade ut sin roll för 100 år sedan. Staterna i sin nuvarande form har nu spelat ut sin roll för kapitalisterna. Det syns ju redan nu tydligt av alla överstatliga projekt som kapitalisterna styr över.

   Vad jag menar är att kapitalismen i sig har gått in i ett spekulationsskede. Produktionskapitalismen finns kvar, men den är bara en bas på vilken spekulationskapitalismen vilar, men som förtärs av den senare.

   Spekulationskapitalisterna bryter ner samhällets stabila ekonomiska strukturer som alstrar det som de kan spekulera med. Länders ekonomier bryts ned och destabiliseras, konsumtionen går ned, produktionen går ned och kvar finns fiktiva värden på papper att spekulera med, vilket inte kan hålla i längden.

   Det är i det stora historiska skeendet där klass tar över efter klass helt ointressant hur det går för själva staterna. En stat är ju dock inget annat än en funktion i en härskande klass tjänst, den så kallade överbyggnaden. För dagens finanskapitalism har staterna tjänat ut och spelar lika liten roll som de bör göra för den internationella arbetarrörelsen. Så på det viset hjälper de nu härskande destruktiva krafterna internationalen att sitt mål.

   Kram!
   /Skvitt

   • Mavera skriver:

    Att kapitalismen är global det håller jag med. Världen är icke polär idag, istället för bipolär som det var för 20 år sedan medan Sovjet och Östblocket fanns kvar. Så jag tror att kapitalismen blev global inte för att staterna har spelat ut sin roll, utan för att de drogs in i den kapitalistiska härva med mer eller mindre tvång i många fall.
    Att produktionskapitalismen omvandlades till spekulationskapitalism, det håller jag också med. Jag tror att den omvandlingen började efter Andra världskriget i samband med Marshallplanen, vilket ledde så småningom att USA gick ifrån guldstandarden. Sen har vi ju den bankirmaffia, som jag tror också blev mer aktiv efter Andra världskriget. Bilderberggruppen bildades 1954 och år 1973 grundades Trilateral Commision. Deras syfte är ju påverka världen och styra den efter sin agenda. Allt detta gjorde att hela världen, särskilt under de senaste 20 år, hamnade under deras total kontroll. Det finns inte många som kan sätta sig emot de. Och dessa ”olydiga” som kvarstår, försöker de nykapitalisterna ständigt ta om hand. Se nu vad de gör i Libyen, Syrien mm, Vitrysslands Lukasjensko ligger mycket risigt till i dagsläget. Man ser mycket tydligt, speciellt under det senaste halvåret, att kapitalisterna försöker ”städa” noga runt om i världen. Det ska inte bli något kvar av vänstertänkandet! USA förmodligen har gjort sitt. Tidigare, på den gamla kapitalismens tid var Storbritannien en stormakt. Efter Andra världskriget tog USA över. Vems tur är nu? Återstår att se. Jag önskar att arbetarklassen skulle ta över, men, tyvärr, det låter som en utopi idag. Arbetarrörelsen är för svag och näst intill utrotad, skulle jag vilja säga. Det krävs mycket för att den skulle uppstå som fågel Fenix.
    Kram.

   • skvitt skriver:

    Min betraktelse är ur en rent marxistiskt vetenskaplig analys om vilka krafter som påverkar samhällets utveckling och driver den framåt.

    Jag utgår ifrån att en stat är en maktapparat för den härskande klassen och ingenting annat. En stats suveränitets-område, alltså det landområde där denna stat form verkar kallas också ”stat”, vilket är lite förvillande. Det hänger dock samman med bourgeoisiens ideologi, som ju gärna inte fokuserar på klasstänkande osv.

    En stat är således en maktstruktur för att administrera alla hot mot den härskande klassen och för att lösa inre motsättningar inom den härskande klassen.

    – – –

    Vänta lite!
    Ska strax uppdatera – tvingas till ett breake just nu!

   • skvitt skriver:

    Du ska få ditt svar, men jag har inte hunnit än!
    Kram!
    /Skvitt

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Jag kan tänka som Mavera…

  • skvitt skriver:

   Det kan jag också, gör också jämt, men här kom det till en skiljaktighet, som dock måste bero på ett missförstånd. Jag hoppas jag redde ut saken väl.

   Jag hoppas också att vi diskuterar det vidare så vi blir klara över om det är olika syn eller bara missförstånd.

   Kram på er båda!
   /Skvitt

   (PS, när tar du OP-timeout?)

 5. […] bilden är från förra inlägget, Den döende kapitalismen, som förklarar vad som verkligen är på gång. Inte så att det ska ske i år, men nu är det […]

 6. […] februari 2010  (66) januari 2010  (47) ← Kan Elin överklaga sin dom? Den döende kapitalismen […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s