Kategorier

Arkiv

Breiviks diagnos

Är Breivik en psykopat, eller en person med psykopatiska drag?

Han är störd!

Jo, det kan väl alla skriva under på.

Nu tror flera experter att han lider av en grov personlighetsstörning – och att det var en förutsättning för terrordådet.

Aftonbladet har låtit Ulf Åsgård, psykiater och specialist på gärningsmannaprofiler, kartlägga Breiviks personlighet.” skriver AFTONBLADET.

Mycket tyder på att han är grovt personlighetsstörd. Han kan ha både narcissistiska och psykopatiska drag. Men även en borderlinestörning och tvångsmässiga drag, säger Ulf Åsgård”, skriver tidningen vidare.

Det där vill jag verkligen kommentera!

Säg den psykopat som inte uppvisar en narcissistisk sida. Det måste ju bli det självklara resultatet av att bara värdesätta sig själv och oförmågan att älska andra när känslolivet är flackt och utslätat. Varför då krångla till det med två diagnoser när psykopatiska drag räcker långt nog som det är?

AFTONBLADET fortsätter: ”Som exempel på narcissismen tar han upp att Breivik har en grandios självbild, och bland annat kallar sig för Kristus i sitt manifest.”

Den grandiosa självbilden är än mer utpräglad hos psykopater, så att snegla på en narcissistisk diagnos blir för mig en gåta. Vad menar Ulf Åsgård? Narcissisten är rädd att omgivningen inte ska dyrka hennes självbild, inte dela den med henne och inte uppfatta den. Narcissisten är innerst inne osäker på sin självbild. Psykopaten är tvärt om fullkomligt säker på sin absoluta särställning som världsbäst och om omgivningen har en annan uppfattning så skiter han fullkomligt i det. ”Tids nog ska de bli varse” tänker psykopaten!

Inte heller är det väl nödvändigt att dra in borderline i bilden. Visst är Breivik väldigt fyrkantig när alla människor antingen är svarta eller vita i hans ögon. Visst stämmer det med diagnosen, men det impulsiva tycks fattas. Tvärt om har ju Breivik handlat målmedvetet under många år när han till synes tvångsmässigt planerade dåden in i minsta detalj.

Anders Behring Breivik har en agenda, ett mål att strida för och i hans värld är detta det ädlaste av alla mål. Sådana mål ställer aldrig en psykopat upp! De har inga som helst ideal och de är impulsiva till sin natur.

(Bearbetad bild från FÖRSTÅ PSYKOPATI)

Det Ulf Åsgård säger är ren gallimatias. En psykopat som inte tagit till sin uppgift att dupera och sko sig på religiösa människor kallar sig knappast för Kristus. Men här måste jag ju inskjuta att då jag inte läst detta manifest så vet jag inte heller i vilket sammanhang han har skrivit det. Det är viktigt att påpeka.

Narcissism, borderline och psykopati kan helt uteslutas. Det enda som tycks vara rimligt att tänka sig när det gäller massmördaren är en olycksalig kombination av fruktansvärt högerextrema åsikter och Aspergers syndrom.

Människor med denna diagnos skaffar sig specialintressen som de ängar sin mesta tid åt. De blir experter på dessa specialområden och lär sig varenda detalj om sådant som omfattas av detta område, hur obetydlig den än är.

Aspergers syndrom

Aspergers syndrom definieras i avsnitt 299.80 av Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV) med sex huvudsakliga kriterier:

 1. Kvalitativt nedsatt förmåga till social interaktion,
 2. Begränsade, repetitiva och stereotypa mönster i beteende, intressen och aktiviteter,
 3. Betydande nedsättning av funktionsförmåga i viktiga avseenden,
 4. Ingen betydande försening av den allmänna språkutvecklingen,
 5. Ingen betydande försening av den kognitiva utvecklingen såsom nyfikenhet på omgivningen, eller i utvecklingen av för åldern adekvata vardagliga färdigheter eller adaptivt beteende (utöver social interaktion) under de tre första levnadsåren.
 6. Symptomen kan inte bättre förklaras av en annan specifik genomgripande störning i utvecklingen, eller av schizofreni.
Källa: Wikipedeia.

”Huvudkriterier för Aspergers syndrom

Enligt DSM-IV-TR används två huvudsakliga kriterier för att diagnostisera Aspergers syndrom:

 1. Allvarlig begränsning i förmågan till ömsesidigt socialt samspel.
 2. Begränsade, repetitiva och stereotypa beteendemönster, intressen och aktiviteter.

Inom varje kriterium finns olika symtom som konkretiserar svårigheten eller beteendet. Läs mer om symtomen i artiklarna här till vänster.

För att diagnosen Aspergers syndrom ska kunna ställas, måste båda dessa huvudkriterier vara uppfyllda. Dock kan olika personer ha olika symtom och olika antal symtom. Även för två personer som har samma symtom, kan symtomen se olika ut och variera i intensitet.

Ett annat krav för att diagnosen Aspergers syndrom är att personen ska ha en begåvning inom den så kallade normalvariationen, vilket innebär att det inte får finnas någon generell utvecklingstörning. Personen ska inte heller ha någon generell försening av den tidiga allmänna språkutvecklingen. Ett ytterligare krav i diagnoskriterierna är att symptomen orsakar betydande problem i vardagslivet.”

Källa: Autismforum.

”Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som bland annat innebär att man har svårigheter med inlevelseförmågan och begränsade intressen och beteendemönster.

Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som betyder att man har ett annorlunda sätt att tänka och att uppleva omvärlden.

Eftersom Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som i allmänhet inte syns utåt förväntar sig inte omgivningen ett annorlunda beteende.

Svårigheter att förstå hur andra tänker och att leva sig in i andra människors situation.

Svårigheter när det gäller ömsesidig dialog, att förstå det outtalade och att läsa mellan raderna.

Begränsade eller enformiga intressen.

Fixeringar och låsningar i beteendet.

Källa: Vårdguiden.

”Han” (Ulf Åsgård) ”säger även att Breivik har tydliga psykopatiska drag – och helt verkar sakna empati.” skriver AFTONBLADET.

Jag tycker nog att Ulf Åsgård, psykiater och specialist på gärningsmannaprofiler borde kunna bättre än så här!

Avslutningsvis ska påpekas att personer med Aspergers syndrom inte är det minsta farligare än andra. Det är högerextremismen som är det farliga och i kombination med nämnda syndrom kan det uppenbarligen ta sig dessa extrema uttryck.


6 kommentarer on “Breiviks diagnos”

 1. mariadesuede skriver:

  Nog är det kombinationen Asperger-Extremism som kan vara farlig, en psykopat är ju självsäker.

  Hàller med dig, viktig information.

  Örnkramar

 2. skvitt skriver:

  Värst är ju denna skriande brist på kompetens i det som kallas rättsväsende, i vilket Ulf Åsgård ju är en del.
  Kram!
  /Skvitt

 3. +++++++++ skriver:

  Ulf Åsgård vet inte vad han talar om, som vanligt.

  Jag är ganska trött på allt han yrar om för det mesta i press och TV och som så kallad expert i andra sammanhang.

  Då rättsväsendet i övrigt håller samma låga kvalitetsnivå, så må dess insatser och dagliga gärning ses som ett lotteri och ett arbete utan värde, men som dock tyvärr avgör andra människors liv.

  Tyvärr är nu detta inget undantag utan snarare regel och ett sant faktum. Rättsväsendet är en sann lekstuga för all sköns misslyckade akademiker som saknar kompetens och förstånd att få arbete inom seriösa verksamheter.

  Det är inte utan skäl som min blogg heter Felväsendet!

  Det är ett mycket bra inlägg du har skrivit!
  http://web4spec2.wordpress.com/

 4. felväsendet skriver:

  […] hittade jag ett riktigt sant expertutlåtande om Ulf Åsgård på Skvitt, som avslöjar ännu en till skyarna höjd dåre, Ulf […]

 5. http://web4spec2.wordpress.com/2011/07/29/1097/ skriver:

  Jag får tacka så mycket för detta inlägg, som medförde att jag själv kunde göra ett inlägg om saken.
  Sanningen är ju den att rättsapparaten drar till sig alla djävla idioter som inte platsar på andra ställen där krav på kompetens ställs!
  http://web4spec2.wordpress.com/

 6. […] har rätt gissa och ifrågasätta eftersom jag inte är någon psykiatriker. Ingen behöver tro på en diagnos jag har ställt om de inte vill. Annat blir det när det gäller en psykiatrikers uttalanden. De tar de flesta som […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s