Kategorier

Arkiv

Att hjälpa till

Visst ska man vara hjälpsam.

Vi till vänster är sådana. Vi har hjärta i kroppen och vi visar varandra solidaritet och ställer upp. Till och med om vi inte ens blir ombedda.

Vi har alltså ett högst mänskligt värde, vi med hjärtat till vänster.

Vi med rättplacerat hjärta, om vi skulle råka på någon som …

Låt mig utveckla ett scenario lite!

Tänk dig att du på din väg från A till B har ett kärr som måste passeras! Med försiktighet, omdöme, vedermödor och lite tur så kommer du över detta kärr något så när helskinnad, men ganska blöt om fötterna. Det är med andra ord precis som det ju är för oss flesta i detta samhälle, styrt av borgarklass och kapitalism, alltså ett träsk! Det är ett träsk som alla inte passerar lika lyckosamt och oftast utan egen förskyllan.

Vi med hjärtat på rätta stället, vi vanliga strävsamma människor, vi, du och jag, hjälper då till!  Så om du mitt i detta träsk stöter på en medmänniska som är på väg att sjunka kommer du att försöka dra upp henne ur träsket. Oftast kostar det så lite.

Sådana människor som de från den snikna borgarklassen och kapitalisterna, de reagerar annorlunda.

De ser möjligheten! ”Aha!”, utbrister de! ”En sån tur jag har. Här finns ju en att kliva på!” Och så går de torrskodda över och lämnar ett lik efter sig. Visst liknar det psykopati, när jag spetsar till mitt exempel så här! Och visst gör psykopater så, men även de andra som inte har hjärtat där på rätta stället.

Tänker man bara på sig själv, ja då blir man framgångsrik och rik i vårt samhälle. Det är så det fungerar! Så nu vet var hjärtat sitter på dem som liksom flyter ovanpå i vårt samhälle.

Just nu gick OnOff i konkurs.

Konkurrensen mellan elektronikjättarna blev för tuff. Alla kunde inte överleva. OnOff kunde det inte. Det är ju så det fungerar: Den enes död, den andres bröd!

Just så har det inte alltid varit.

Under medeltidens skråväsende var det annorlunda.  Näringsidkarna inom samma skrå var inga konkurrenter! Om någon blev sjuk, eller av annat skäl inte kunde leverera de varor eller tjänster han hade lovat, då hjälpte övriga skråmedlemmar till att ro det i land.

Så var det under medeltiden, i det feodala samhället, innan kapitalismen tog över. Då, om man lånade ut en säck vete, då skulle man ha tillbaka en säck vete, varken mer eller mindre. Men i det kapitalistiska samhället, där ska man inte bara ha tillbaka en likvärdig säck utan också några extra påsar därutöver.

I dag är det så att många tror att samhället inte fungerar annars. Men med den hederlighet som existerade då hade inte OnOff behövt gå i konkurs. Inga hade behövt att bli av med sina jobb! Och de andra elektronikjättarna hade inte inte kapat åt sig OnOffs marknadsandelar.

I vårt samhälle går man över lik, eller så blir man inte framgångsrik!

Det är ett samhälle helt utan moral! Ibland blir denna omoral så vidrig att den till och med skjuter över gränsen för vad till och med det borgerliga samhället kan acceptera!

I medeltidens moraliskt högstående kultur hade elektronikjättarna delat på marknaden, men i kapitalismens moralförfall slåss man om marknadsandelarna och det är ju inte så konstigt eftersom kapitalismen har vuxit fram ur triangelhandeln.

Det är denna anda som i dag regerar världen!

Men du och jag, vi kan inte, vi vill inte kliva över lik. Vi trampar inte på han som ligger där i träsket! Vi hjälper till så gott vi kan. Och många av oss skänker också en slant till olika välgörande ändamål, oftast utan tanke på att innan de pengarna når den hjälpbehövande har lejonparten silats av utav amoraliska individer som anser sig ha rätt att sko sig på penningflödet.

Vi vanliga människor med ett varmt, rött, klappande hjärta till vänster, vi ställer upp med solidaritet och med kärlek utan krav på ersättning. Vi är som om vi icke var delaktiga i det här råa samhället! Vi är som om det inte fanns. Men tänker vi efter så ser vi ju att det råa samhället aldrig skulle existera utan oss. Det är oss det lever på!

Den där gemenskapen vi känner, den finns inte bland dessa som alltid ska sko sig och som gör det glatt i sin avsaknad av moral, samvete och skuldkänslor, alltså kapitalisterna i vårt borgerligt iskalla samhälle.

I borgerskapets samhälle ska man konkurrera om allt. Det börjar redan i skolan med betygskonkurrens och relativa betyg. Så illa är det.

Men många av oss samhällsmedvetna bloggare är av ett annat släkte. Våra bloggar konkurrerar inte med varandra, de stöttar istället. Vi rekommenderar varandra (se mina egna rekommendationer till exempel) och berömmer varandra, men vi kritiserar och debatterar ju också, eller ger tips osv. Som till exempel när jag upptäckte en sak hos Hemimamma och då genast skrev så här:

”Jo, som sagt, bra inlägg!

Men nu en annan sak. När jag klickar på ”MIN PROFIL PÅ Expressen” så ser jag inte din profil. Ser du din Profil? I så fall är det för att du är inloggad.

Hemma hos mig kan du se hur det ser ut för mig när jag klickar på länken!

Fråga: har du länken för att det underlättar för dig själv, på samma sätt som att jag har ”Logga in” på min sida, just för att jag lätt loggar in då? I så fall är det ju OK.
Har du länken för att vi andra ska kunna se din profil, då vill jag uppmärksamma dig på att det inte fungerar.
Det är ju ingen katastrof, men du kanske i så fall ska fundera på ett annat namn på länken.”

Det kostar så lite att hjälpa andra och ibland kostar det inget alls.

Det kostar som sagt inget. Men det kan ju inga kapitalister leva på, att det inte kostar alltså!

”Vårat samhälle skulle inte funka om ingenting kostade!” 

Ja, så säger väl en del. Ja, kanske många till och med. Kanske de allra flesta rent av! Ja, nästan alla!

Och jag då? Vad säger jag? Jo: Vårat samhälle fungerar inte om det inte kostar!

Men låt oss då bygga att sådant samhälle som fungerar! Om detta samhälle inte fungerar utan att någon ska tjäna på vad alla andra gör, då måste vi fundera på att byta ut det mot ett annat samhälle och vi ser ju att det på medeltiden fungerade med samarbete fritt från konkurrens, så vi ska kanske inte vara alltför fastlåsta i vår tankegång!

Visst ska man vara hjälpsam.

Det kan man bygga en samhällsidé på – och ett helt samhälle, men ett samhälle som borgarklassen inte kan leva i!


3 kommentarer on “Att hjälpa till”

 1. HEMIMAMMA skriver:

  Japp du har rätt jag gillar detta inlägg och skriver under på slutsatserna. Tack för hjälpen!

  Hemikramar ♥

  • skvitt skriver:

   Det var från början bara meningen att bli ett inlägg för att presentera hur det ser ut för en oinloggad när man klickar på profil-länken. Tänk att man kan misslyckas så kapitalt med sina intentioner!
   Kram!
   /Skvitt

 2. […] försumbar jämför med de riktigt allvarliga effekterna. För visst skiljer det sig mycket mellan kapitalisters moral och vår […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s