Kategorier

Arkiv

Som en viskning

Tänka sig, var det inte monopol som Alliansens partier var emot?

Apoteksbolaget, till exempel, det skulle bort och nu finns flera aktörer. För monopol är ju inte bra! Om det nu är en ideologi, förstås. Eller kanske det bara handlar om att sälja ut till privata aktörer som kan sko sig, så klart? Bättre blev det i alla fall inte.

För att det ska gå runt i konkurrensen så har man inte råd att skicka personalen på fortbildning så den lär sig om nya läkemedel som hela tiden kommer ut på marknaden. Du får helt enkelt inga kompetenta svar av din apotekare. Sämre blir det ju längre tid som får gå.

 

Skolan, till exempel, skulle konkurrensutsättas med privata friskolor. Det inleddes förvisso av Göran Perssons regering. Men som folkpartiet värnar om utbildning så borde ju Alliansen ta tag i förfallet. Men icke det! Nu skor sig privata aktörer och konkurrerar med att ge eleverna bättre betyg än de förtjänar och sämre utbildning. Sämre blir det ju längre det får gå.

 

Visst kan man räkna upp sådan exempel hela dagen, om man vill, om vad de hittar på med förevändningar som låter bra. Men privatiseringarna är ändå en sak som görs enbart för att vissa ska kunna ta över verksamheter i privat regi och med vinst som enda intresse. Det är pengar rakt ned i fickan, istället för att komma alla till del. Någon måste ju betala, som var och en borde förstå. Som på de privata vårdhemmen till exempel. Personalen sliter ont och vårdtagarna får trots allt slit sämre vård.

 

Utsliten personal blir sjukskriven och utförsäkrad. Och det är ännu ett påfund av Alliansen, att sjukdom ska gå över på en i förväg fastställd tid. Här gäller ingen individualism, som annars är vad högerkrafter skriker om!

Om det fungerade, då var det värt ett Nobelpris. Men som alla vet så fungerar det inte ens i Alliansens huvud. Det är bara så att de skiter i oss! När vi inte är profitabla längre så återstår bara sophögen. Sådan är kapitalismen. Den är rå och hänsynslös som en tvättäkta psykopat!

 

Men så var det ju det här med elbolagen.

Elnätföretagen, som levererar elektricitet till kunderna, de har monopol på sin verksamhet. Där har vi ingen valfrihet. Det brukar ju annars vara en av privatiseringsivrarnas främsta käpphäst. Den tas fram när det passar. Men just här passar det uppenbarligen inte. Anledningen är att det ger så hiskeligt mycket vinst till ägarna, som har delat upp marknaden i Sverige mellan sig, men vi som bor här kan inte välja vem som ska leverera. Snyggt jobbat, brukar man säga!

Som lök på laxen får vi för all ström som skjutsas ut i näten betala det pris som gäller för den el som är dyrast att producera. Så var det med den konkurrensen!

Och så var det med ideoligin! Eller rättare sagt, så var det med flosklerna!

 

Skvitt tackar AFTONBLADET som belyser en del av det här, nämligen leverasmonopolet!

Elbolagens Maud.jpg

Om man sålunda bor i västra Svealand och är kund hos Fortum Distribution AB får man betala 4000 kronor mer än om man har gudagåvan att få sin el levererad av landets billigaste distributör. Och det kan man bara påverka genom att flytta!

Valfrihet – pyttsan! Konkurrens – pyttsan!

Så mycket var de orden värda!

 

Vore detta något som var äkta honnörsord från högerkrafterna så hade de tagit itu med saken med samma flit som de lägger på att skrota välfärden i detta land. Men icke ett ord har de nämnt om distibutionsmonopolet. Icke en diskussion har förts! Inte ens mellan de politiska blocken, men har jag fel så har den i så fall varit ytterst lågmäld, som en viskning!

Monopolet ger ju klirr i kassan hos de kapitalister som haft vett på att satsa rätt och som satsat en och annan slant på Alliansens valkampanj.

Tänka sig, i andra sammanhang kallas sådant bestickning! I dagligt tal kallat muta.

 

Vad vore Alliansens partier utan dessa mutor från det privata näringslivets aktörer, som det så fint heter? Och just därför är främst moderaterna mot en lagstiftning om att bestickarna ska offentligöras. Är det inte märkligt! Små mutor till en tjänsteman, det beivras för han kan gynna till exempel en byggherre på orten. Men de stora, riktigt stora, som kan påverka ett helt lands politik, de begår inte ens ett brott!

 

Nu skär eldistibutörerna guld med täljkniv under Maud Olofssons beskydd. Det är hon som har till uppgift att se till att Energimarknadsinspektionen gör sitt jobb och övervakar monopolen. Men se det avstår hon från för från bolagens sida föreligger konkurrens, men ingen sådan som vi kan dra nytta av. Tvärt om, den som skor sig mest kan snart köpa ut de andra och än fler får betala överpriser, som ger vinster rakt ner i fickan på aktieägarna. Det är ju just för den sakens skull de har pröjsat Maud i hennes valrörelse! Den politik Maud och Alliansen står för leder till att de så kallade marknadens aktörer har ännu mera pengar att ösa över dem i nästa valrörelse.

 

Sådan är kapitalismen och den satsar lite av sitt överskott på de partier som gagnar deras vinstintressen. Så enkelt är det. Och just så smart fungerar parlamentarismen. Den som har råd köper sitt valresultat. Och sådant klarspråk hörs aldrig från vare sig Socialdemokrater eller Vänsterpartiet. Och att det skulle komma från något annat parti ska man absolut inte förvänta sig. Som man säger: ”Det finns inte ens på kartan!”

 

Var är klasskampen i de så kallade arbetarpartierna? Var?

Var är talet om ett demokratiskt system värt namnet? Var?

 

Är det egentligen så konstigt att högerkrafterna kan vinna ett val i ett land där nästan alla tillhör arbetarklassen?

Nä!

 

Vem kan hävda att detta är demokrati? Parlamentarism är det, men det är banne mig inte demokrati!

 


Bonuslänk

Blogglänk:

Att skapa brister

Därför borde vi ha låga elpriser

Energimarknadsinspektionen försöker rädda sitt förtroende

Andra bloggar om Energimarknadsinspektionen

Debattartikel

Förtroendebotten är nådd

Något helt annat

Gå över lik för att köra likKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s