Kategorier

Arkiv

På begäran: Vad är psykopati?

Psykopati är en karaktärsstörning, alltså en störning i personlighetens utformning. Det är däremot inte en sjukdom, även om deras handlingar brukar beskrivas som väldigt sjuka.

När man ställer diagnos på en person är det just karaktären som ska bedömas, inte personens handlingar. Det innebär att en peson som aldrig har dömts för något brott likväl kan vara en psykopat.

En del föredrar att kalla deras störning för antisocial personlighetsstörning (APS) och då tar man fasta på vad de har gjort. Det är mycket lättare än att analysera karaktärsdragen, men det är också en diagnos för de som inte riktigt klarar att ställa en en sådan på själva personligheten. APS-diagnosen har uppenbara nackdelar. Dessa är att personer utan psykopati kan få diagnosen APS och psykopater får den inte i vissa fall. Det är alltså olika diagnoser, värt att komma ihåg. I Sverige används generellt sett inte psykopati som diagnos, vilket är rent ut sagt skamligt. 

(Bild från psykopati.se, vilka tillåter att bilderna används kostnadsfritt om källan anges.)

 

Karaktärsdragen finns att läsa om i PSYKOPATICHECKLISTAN som togs fram av Robert D. Hare som ett bedömningsunderlag för att kunna avgöra lämplighet för förtida, villkorad frigivning i Kanada. Listan är inte renodlad på karaktärsdrag, vilket den har kritiserats för och Robert D. Hare håller med om att den har just den sortens brister. Den lista som presenteras ovan är den bästa som finns på nätet därför att det är så bra beskrivet vad varje punkt i Hares lista står för.

 

För att göra en lång historia kort och snabbt ringa in vad psykopat egentligen är räcker det för lekmannen att veta att det är en person som är så egocentrerad att inga andra räknas. Psykopaten kan därför bete sig som den vill mot andra människor (och djur) inte minst för att de aldrig drabbas av dåligt samvete, aldrig känner skuldkänslor eller skamkänslor.

De lever helt i nuet. Det som redan har hänt är inget att bry sig om, det kan inte ändras och det som ännu inte har hänt är inget att oro sig för. Det är bara just nu som gäller och det som gäller just nu, i varje ögonblick är att tillfredsställa sina egna behov utan hänsyn till andras väl och ve – de tänker inte ens på det.

Detta förklarar mycket av den känslokyla de visar upp i situationer som skulle få andra att bli nervösa och darra, svettas eller rent av spy. Psykopaten känner inget sådant. De genomför det de vill och så är det bra med det. Om det var en eldstrid med polisen saknar betydelse. De räds inte!

 

Psykopater parasiterar alltid på andra. De ljuger även om det inte skadar dem att säga sanningen. I viss mån är de alltså mytomaner. De finner nöje i att ljuga och de drar sig inte för att ljuga ens om de vet att åhöraren vet att de ljuger. Sådant gör dem inte förlägna, eftersom förlägenhet är en känsla och psykopaters känsloliv är fullkomligt flackt, närmast att beskrivas som obefintligt. Detta hindrar dem dock inte från att spela upp hela det känsloregister som finns hos vanliga människor, men man ska komma ihåg att alltsammans är en ren teater.

(Även denna bild kommer från psykopati.se.)

 

I den mån man kan tala om ett känsloliv kan det bäst beskrivas som omvänt det normala. Det roar dem att skada andra, att lura dem och att plåga dem på olika sätt. Att älska någon är helt omöjligt och även i parförhållanden lever de som ensamvargar, men psykar hela tiden sin partner och bryter ned den, samt isolerar den från sitt sociala nätverk så partnern efter en tid inte har några vänner kvar, allt för att kunna utöva sin makt.

Häri finnar man också svaret på deras promiskuositet. De har sex med den som finns till hands eftersom de inte vägleds av känslor och de är otrogna för de inte styrs av samvete.

 

För att kunna parasitera måste man vara en god lögnare, man måste kunna dupera och manipulera och eftersom störningen är medfödd (obs, ej ärftlig) har de redan som små barn utvecklat dessa färdigheter till en ren konst, om uttrycket tillåts.

 

När det gäller psykopater finns det bara en sak man kan lita på och det är att man ALDRIG kan lita på dem! Om en psykopat är juste mot dig ska du därför dra öronen åt dig. Det finns en plan med det och det är du som kommer att gå i fällan förr eller senare. 

 

Psykopater kan vara väldigt charmerande, vältaliga och intressanta, men det gäller att se upp och inte låta sig duperas av detta. Och bästa sättet är att sluta ögonen och koncentrera sig på vad de säger. Man kan då upptäcka att det de säger inte hänger ihop logiskt. Det är som om de har en uppsättning meningar, som om det vore legoklotsar, och dessa sätter de samman som det passar för tillfället. Slutprodukten blir ibland ganska absurd.

Allt de säger har en direkt avsikt, att tjäna deras ego och parasiterande livsstil. Inget annat räknas. De är således inte underhållande för att roa andra, men för att senare kunna få dem dit de vill.

 

Den som vill veta mera om psykopati bör gå in på psykopati.se där det finns länkar till andra sajter om psykopat.


10 kommentarer on “På begäran: Vad är psykopati?”

 1. imsy skriver:

  Det var bra att du lade upp detta inlägg. Jag funderar just på vad det är för underlig figur jag har att göra med.Kram!

 2. imsy skriver:

  Jag tog mig friheten att reblogga dig.

 3. imsy skriver:

  Läser du mitt svar där så ser du hur jag mår!Jag har mailat dig.*kramas igen*

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Tackar Mäster Skvitt, när jag skriver om något med dessa beröringspunkter, så kommer jag att reblogga detta om jag får…Hemikramar

 5. HEMIMAMMA skriver:

  OM man nu har att göra med en sådan vad kan man göra för att skydda sig?

  • skvitt skriver:

   ”En psykopat förgör sin omgivning, det må vara ett företag, sin familj eller ett helt land. Se därför till att det inte är du som utgör omgivningen!”Citat: psykopati.seDet är väl det bästa svar som kan ges. Men på sajten finns fler goda råd, så det är bara att kolla själv. Jag önskar dig en 3-vligt givande läsning.Kram!/Svkitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s