Kategorier

Arkiv

Att skilja på mitt och ditt!

Det där är, som alla vet, en svår sak. Att skilja på mitt och ditt!

Det är inte svårt för de allra flesta. Tvärtom, det är busenkelt, för nästan alla människor. Men så finns det ju det där lilla fåtalet, de djävla tjuvarna, de förbannade kriminella typerna som nog vet vems sakerna egentligen tillhör, men ändå ska lägga vantarna på andras tillhörigheter.

Som tur är finns det lagar och det finns poliser som gör vad de kan för att gripa de här äcklen – än så länge!

Ja, än så länge, skriver Skvitt, för det kan bli ändring på den saken. Tjyveriet kanske blir lagligt!

 

Ja, ni läste rätt!


Det kanske blir lagligt att stjäla om Copyswede får som de vill!

STORTJYV.jpg

När jag lagrar mina egna bilder tagna med egen kamera, då ska jag bli skyldig att betala till Copyswede bara för att jag använder ett digitalt lagringsmedia! 

Ja, så kommer det att bli om Copyswede får som de vill!

 

Här är en av alla mina bilder som de till exempel vill ha betalt för att jag inte raderar bort.

Gustav Adolf.jpg

Här på SvD kan du läsa om saken.

Och hur beskriver tjyvarna själva saken? Läs här!

 

Men, handen på hjärtat, tjyvdjävlar, hur mycket av allt vad ni förväntar er att stjäla av oss kommer att hamna hos de enskilda upphovsmännen, musikerna alltså? Kan de få så mycket som 1%? Alltså ungefär som de får per såld CD.

Nej, säg som det är, ni skriver snyfthistorier om kulturarbetarna men stoppar allt i egen ficka!

Mitt och ditt.jpg

Man ska således enligt Copyswede betala dem pengar när man köper en hårddisk därför att det går att lagra upphovsrättsligt material på den.

Analogt med detta resonemang är det väl lika bra att låta alla bilköpare i samband med köpet betala ett antal fortkörningsböter eftersom köparen antagligen kommer attt köra för fort med bilen.

 

Och, berättigade frågor:

Hur ska ni göra för att inte ta betalt av mig för mina bilder som jag lagrar på min egen hårddisk och har tagit med min egen kamera?

Hur ska ni göra för att inte ta betalt för mina skrivna worddokument som ligger på hårddisk?

Hur ska ni göra för att inte ta betalt för allt det jag har på datorn, men inte är nedladdad musik?

 


Här ska Skvitt göra en ärlig deklaration.

Härmed deklarerar jag på heder och samvete hur mycket minne som upptas på mina digitala lagringsmedia och utgörs av nedladdad musik och film: 

0 kb!

 


Som sagt, vissa kan inte skilja på mitt och ditt!


14 kommentarer on “Att skilja på mitt och ditt!”

 1. Arrami skriver:

  …skrattretande, men tjuven ”Copyswede” får nog sin vilja igenom! 😉

  • skvitt skriver:

   Jodu, våra jurister gör gärna drängtjänst åt roffare! Det såg man tydligt i Pirate Bay-rättegången. De tillhandahöll en tjänst och inget annat. Analogt med det borde en järhandlare hållas ansvarig om han säljer en hammare som någon sedan slår i skallen på någon annan./Skvitt

 2. Har ny blogg. skriver:

  TUMME

 3. HEMIMAMMA skriver:

  Knuffar!

 4. Sophie skriver:

  Nu betalar ju du bara indirekt eftersom privatkopieringsavgiften drabbar hemelektronikkedjorna som tjänar pengar på att sälja hårddiskar till oss, och inte oss köpare. Och det verkar ju inte så konstigt eftersom de tjänar pengar på att någon annan förlorar dem. Dessutom verkar du läsa copyswedes hemsida/årsredovisning (eller var du nu hittat siffran 1%) som fan läser Bibeln, mer än 95 procent når enligt dem upphovsmännen. En kritisk inställning är bra, men det finns ju gränser för hur fel man kan ha utan att skämmas som bloggare. Kritisera istället till exempel det faktum att filmindustrin sätter kopieringsskydd på DVD-filmer när vi har laglig rätt att kopiera. Det har ju visserligen inte med privatkopieringsavgiften att göra, för den går ju till skådisarna och inte till industrin, men varför får de sätta kopieringsskydd på film när det är lagligt att kopiera??

  • skvitt skriver:

   Det känns i min plånbok hur indirekt jag än betalar. Men jag vill gärna veta hur man betalar indirekt! Kan jag betala hyran också indirekt, så det inte känns ekonomiskt. Kanske allt kan betalas indirekt så att man slipper utgifter?1% är en höftad siffra. Det har alltid legat däromkring.Din fråga i andra stycket får du ställa till någon annan. Personligen tror jag frågan ställs bäst i cykelstället!/Skvitt

 5. Barbro skriver:

  Men är det inte så att vi redan nu betalar en extra skatt när vi köper cd- och dvd-skivor… av just denna orsak?

  • skvitt skriver:

   Jo, det är riktigt. Det man nu vill komma åt är att CD och DVD inte behövs längre. Man kan använda hårddisk och USB-minnen, samt flashminnen i telefoner och kameror.Skillnaden är den att CD och DVD används mest för musik och film. Mer sällan för foto och dokument. Och i så fall kanske bara för egen backup. Men känsligt material går inte att lägga där. Det går inte att skydda materialet där. Jag som inte har annan musik på min hårddisk än de skivor jag själv har köpt i butik anser inte att jag ska behöva betala extra för att lagra dem så. Därutöver har jag bara eget material i min dator, på externa hårddiskar och minnespinne. Varför ska jag betala till underhållsindustrin för att jag lagrar eget material, som dessutom är så privat att jag inte delar med mig av det.Och även om jag delar med mig så är det trots allt jag som har upphovsrätten på materialet. Copyswede har helt enkelt ingenting med det att göra, men betalt vill de ändå ha!Det är stöld av mina pengar!/Skvitt

 6. imsy skriver:

  Jag har inte ett endaste dugg mer än just mina egna alster på min externa hårddisk. Jag har aldrig laddat upp vare sig filmer eller musik från internet. Precis som med sjukvårdsreformen ska tydligen laglydiga medborgare straffas för ett antal icke laglydiga. Vi får nog se alltmer sådant framöver.

  • skvitt skriver:

   Vi får se hur det går. Sista ordet är ännu inte sagt och det är inte alliansen som driver frågan utan Copyswede. Men med drängar utbildade till jurister så kan det ju hända att de lyckas./Skvitt

 7. - Winch - skriver:

  Jag fattar inte resonemanget. Egen hårddisk > egna bilder > de tar cash?Hur ska det fungera i praktiken? Ska de komma hem till mig för att checka porträttbilder?Iaff hos mig får du kopiera allting gratis ifall du hittar något, skickar gärna original också. Bara så du vet.Ska nu sova > lite vampyr aktigt men så är det ;)k / w

  • skvitt skriver:

   Avgiften dyker upp den dagen hårddisken är full, eller trasig och man av den eller annan anledning köper en ny hårddisk. Det är ovanpå ordinarie pris en av ska läggas och stoppas i Copyswedes ficka är det tänkt. Men det är lika snett ändå och lika tjyvaktigt ändå. De ska fan inte ta pengar av mig för något som de inte har det minsta med att göra. Vill de ha betalt för sitt så får de ordna de hur de vill, men de ska fan inta ha betalt för mitt!De måste skilja på mitt och ditt annars är de tjyvpack!/Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s