Kategorier

Arkiv

Ett äkta dårhus!

Mao Tse Tung (Zedong) sa i samband med ”Det stora språnget”: ”Låt tusen blommor blomma!”

Det är kloka ord. Släpp fram idéerna helt enkelt. Och låt dem vägas, vändas på, synas och värderas. Låt de dåliga vissna!

Vattna och göd de goda!

— — —

Läs vidare! Den röda tråden syns på slutet då säcken knyts ihop!

— — —

Tre personer på ett bemanningsföretag fick sparken därför att de kritiserade företaget VOLVO.

Det ligger nära till hands att tänka sig att de här tre personerna pyste ut sin ilska den enda möjliga vägen.

Om det hade varit högt i tak och det hade funnits en klok och lyhörd ledning som belönade medarbetare med idéer skulle företaget ha sluppit att kritiken släpptes ut i offentlighetens ljus. Kritiken hade kunnat förts fram, man hade vågat föra fram den till ledningen istället. Där hade kritiken och idéerna kunnat hanteras konstruktivt och sakligt, värderats och bedömts, samt även kanske kommit företaget till godo och främjat det, om det var bra idéer och konstruktiv kritik!

Det hade kunnat lett till konkurrensfördelar. Det är ju faktiskt så de positiva krafterna kan släppas lösa inom en organisation, såsom till exempel ett företag som i det här fallet VOLVO.

Men så var det uppenbarligen inte. För om så vore att den sortens öppenhet inom företaget hade funnits hade det inte varit att vattna grannens åker, som det nu blev när man valde att föra ut sin kritik i offentligheten.

Det blev istället en kritik av en arbetsplats som utmålades som ett dårhus. Kritiken formades till negativa, icke konstruktiva synpunkter som ju inte fick vädras inom VOLVO. Det blev kritik mot ledningen, eftersom det ju var tabu med kritiken internt, om nu någon förvånades av det.

Tänk att alla företag begår samma misstag år ut och år in.

Gänget.jpg

Alla företagsledningar (eller politiker) tror att endast de själva har en hjärna. Tror att förståndet endast sitter i toppen på företaget (eller de politiska ledarna) och de där under reduceras till hjärndöda individer i en grå massa likt myror i en stack, eller valboskap.

Av detta kan vi lära en hel del.

De inkompetenta är de som styr. Och de tror att de är en intelligentsia, som man till exempel kallade sig i Sovjetunionen och fortfarande gör i nuvarande Ryssland. Här används andra ord, men de betyder samma sak. Och ledarna ser på sig själva på samma sätt och menar att de är de enda med ett förstånd. Och inställningen är lika arrogant: ”Är du inte en av oss är du inget att lyssna på!”

Högmod går före fall och fallet är endast en tidsfråga.

”Låt tusen blommor blomma!” Det är en klok tanke!

Att kväsa kritik och idéer som kommer nedifrån är ren idioti och där det sker är det ett äkta dårhus!


Om Mao Tse Tung (Zedong) kan man ha skilda uppfattningar.


En del ser honom som en diktator och andra som en befriare. Det är tragiskt när människor endast klarar att se allt i svart eller vitt.

Skvitt skulle kunna skriva en lång och förhoppningsvis nyanserad biografi över Maos livsverk. Men här finns inte plats för det.

En sak ska Skvitt dock framhålla.

Skvitt ska bara nämna en endaste liten detalj i Maos samlade livsgärning. Det är en liten detalj som ingen kan förneka att det måste falla på hans odiskutabla pluskonto. Det kan ses som en parentes av längre slag och därför skriver inte Skvitt det inom parentes. Skvitt hoppas att den läsningen har ett värde i sig.

Det började under Songdynastin som varade åren 960 – 1279, västerländsk tideräkning.

Det var en tid där Kina utvecklades språngartat och vars framsteg gjorde att landet låg århundraden före resten av världen på oerhört många områden. Bland annat hade man en omsorg om fattiga och gamla som vi i Sverige ännu inte har uppnått och som nu med den borgerliga alliansen dessutom är på tillbakagång.

Men det finns en mörk sida också.

Nu ska Skvitt undervisa! Det handlar om klassamhälle lika mycket som om kvinnoförtryck eftersom dessa två företeelser är intimt förbundna med varandra.

Förmögenhet samlas alltid hos härskarklassen, aldrig någon annan stans. Det är väl onödigt att påpeka.

Förmögenhet skingras om man inte vaktar den. Och förmögenhet går i arv. I ett patriarkalt samhälle (matriarkala samällen finns det många exempel på genom historiens gång, men utgör som bekant ändå undantag) ärvs förmögenhet från far till son och för det kräves det ett kvinnoförtryck i någon form. Det kan vara juridiskt och det kan vara värre än så. Skvitt har nämnt det förut.

Songdynastins överklass speciella kvinnoförtryck.

En kvinna som inte kan arbeta måste bli försörjd. Och det var så det började.

Kvinnan skulle föda arvingar (som i alla patriarkat), men inte kunna frigöra sig från mannen och försörja sig själv. På så vis blev hon både livegen och förslavad!

Därför, för maktpatriarkatets skull, blev det ”fint” med små ”perfekta” kvinnliga lotusfötter! Det blev modernt bland överklassen att linda små flickebarns fötter så de inte kunde växa normalt!

En riktigt fin liten överklass-kvinnofot deformerades så att den inte fick vara större än 7-8 centimeter!

Lotusfot.jpg

I alla klass-samhällen tillämpar överklassen tvångsåtgärder och dessa omgärdas med ”ideal” och omnämns med eufemismer i stället för de rätta namnen. Då låter det ju bättre. Jämför med ”lokalvårdare” och ”hygientekniker” – eufemismer för ”städare”, kort och gott! De får en finare titel istället för bättre lön.

Det ”fina” var att de små fötterna var ett bevis på att kvinnan var av sådan klass att hon inte behövde arbeta för sitt uppehälle. Sanningen: hon var reducerad till en slav och barnaalstrare.

Hon kunde inte arbeta – hon kunde knappt gå! 

För att foten skulle få sin ringa storlek bröts fotbenen sönder och tårna veks in under foten vars valv också förstördes. Allt detta innebar självklart en väldig smärta, lånvarig plåga, ett lidande som sällan beskrivs av historiker, vilka ju vanligen är män.

Lotusfot, det var fint värre! Och mödrar som visste vad smärta den medförde kunde inte se anledning att protestera mot att deras döttrars fötter började lindas i treårsåldern. Hur skulle det se ut? (Jämför med mödrars inställning till döttrarnas könsstympning i de länder där detta är förekommande!)

Låt oss för ett ögonblick ta en titt på vår egen tid och kultur!

Vi måste lära oss att se oss själva för att inte fördöma andra utan eftertanke!

De rika har dyra märkeskläder. Många av de mindre rika vill ha samma kläder då det visar på status. De rika har dyra bilar och många mindre rika försakar mycket för att också köra en dyr bil. Många fungerar så, tyvärr!

Och nu tillbaka till lotusfoten, även kallad liljefot.

Denna hemska och för kvinnor extremt  smärtsamma sedvänja spred sig ned till de lägre klasserna på samma sätt som överklassens sedvänjor i dag sprider sig nedåt i samhällshierarkin och tortyren bestod genom århundraden. Den överlevde songdynastin och fanns kvar in i modern tid.

Man beräknar att omkring två miljader kvinnor har utsatts för denna grymmhet!

Vem satte stopp för denna tortyr, tror ni? Jo det var Mao Tse Tung! Han förbjöd i lag denna grava misshandel av kvinnor som en av hans första åtgärd efter att revolutionen var vunnen!

Stopp-mao.jpg

Inte minst våra feminister måste väl ta till sig Mao som en äkta feminist och hylla honom för hans gärning!


Om du ser Mao Tse Tung som en diktator: tänk då på att han faktiskt önskade tusen blommor att blomma!

När företag och organisationer inte tillåter blommor att blomma måste dessa således vara diktatorer, värre än Mao Tse Tung. Om logik ska gälla!

När politikerna attackerar yttrandefrihet, övervakar vårt fria ord på Internet, startar krig mot Wikileaks och så vidare, då motsätter de sig att blommorna får blomma. Då är de diktatorer, värre än Mao Tse Tung. Om logik ska gälla!

Vi kan även lära en annan sak av ovanstående.

När det handlar om makten och överklassen kan vilka avarter som helst utvecklas, helt utan hänsyn till de som drabbas av dem!

Vi har det framför våra egna ögon, bara vi vill se, bara vi vill ha våra ögon öppna!


Avslutningsvis: verkligheten om ”dårhus”.

Med den termen förknippas ju våra psykiatriska kliniker, mer förr som tur är, än i dag.

Eftersom Skvitt finansierade sina studier med sommarjobb på mentalsjukhus, som det på den tiden hette, vill han poängtera att där fanns personer med psykiska problem och psykiska sjukdomar, men verkligen inga dårar.

Om termer som ”dåre” och ”dårhus” må tillåtas, bör de endast tillämpas på de som tror sig vara mera värda än vi vanligt folk, alltså politiker, företagsledare, byråkrater, advokater, åklagare, domare och annat löst folk med mera makt än de har begåvning för!

Kort sagt, hela etablissemanget är ett äkta dårhus, men vi andra står utanför det, med eller utan psykiska sjukdomar! Begrunda det!

De enda som förtjänar att kallas dårar är de som beslutar över våra huvuden och skor sig på vår bekostnad. Det är de som utgör överklassen. Men Skvitt föredrar att kalla många av dessa för halv- och helpsykopater.

 

På vad sätt var Mao Tse Tung en diktator?

Han lät inte dårarna bestämma!

Begrunda det och du kommer nog till samma slutsats!


Konklussion:

De fick gå från sina anställningar, de fick avsked på grått papper, därför att de inte hade annat forum för sin kritik än facebook! Blommor fick inte blomma! Diktaturens kreatur sa sitt!


19 kommentarer on “Ett äkta dårhus!”

 1. - Winch - skriver:

  Hej Skvitt. Har inte glömt dig ;)Tung läsningoch alltid lika finurlig med dina bilder ;)Kram i natten t dig / Winch

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Ditt viktigaste och bästa inlägg någonsin.Jag bugar mig för ditt resonemang och ställer mig helt bakom detta. Jag hade de enskilda bitarna, men hade inte lagt pusslet…Tack så mycket Skvitt och jag kommer att reblogga detta vid lämpligt tillfälle!Hemikram

  • skvitt skriver:

   Skvitt bugar och bockar djupt för denna respons, men aktar sig för att buga så djupt som sist då densamme slog skallen i golvet!
   Kram!
   /Skvitt

 3. HEMIMAMMA skriver:

  jag delar detta på min sida…

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Jag menar på min Facebook… Finns du på facebook?

  • skvitt skriver:

   Nej, min vän, Skvitt finns inte på Facebook och kommer nog aldrig att finnas där heller!
   Kan jag kika in utan att vara medlem?
   /Skvitt

 5. HEMIMAMMA skriver:

  Nu har jag lagt länken bland kommentarerna på mitt senaste inlägg också…

  • skvitt skriver:

   Se det var ju gulligt!
   Men eftersom jag inte har begåvats med den narcissistiska störningen så är det inte för att synas som det glädjer mig utan för att det kanske vidgar vyerna för någon att få del av mina inskränkta töntigheter!
   :=)
   /Skvitt

 6. HEMIMAMMA skriver:

  jag tror inte det… vet faktiskt inte… du kan ju pröva…

 7. HEMIMAMMA skriver:

  Du kan gå via länken på min sida ”Hemimammas fejja står det nog…Du har mail

 8. HEMIMAMMA skriver:

  Minns detta och bugar fortfarande inför din enorma kunskap Mäster!!

 9. […] Det handlar om dårhuset! […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s