Kategorier

Arkiv

Vår ömkliga jord

Trots bilden nedan ingår inte detta inlägg i serien Vetenskapsstunden.

Torsdagar är nämligen dagar då Skvitt har tänkt att ägna vetenskapen ett kortare inlägg. Meningen är att det ska vara vetenskap av mer kuriosabetonad art. Men Skvitt fick inte tid med ett sådant inlägg i går.

 

Här kommer dock ett annat inlägg som plåster på såren men det handlar om lite allvarligare ting än vad som är tänkt för torsdagsserien.

I dag handlar det därför om världens befolkning.

VETENSKAPS-STUNDEN.jpg

1960 var vi ca 3,5 miljarder människor på planeten. År 2011 kommer vi att vara 7 miljarder som traskar omkring här, vilket ställer allt större krav på hur vi handskas med moder jord.

Vi behöver mer av allting och det vi absolut inte kan avstå från är maten. Däremot behöver vi inte allesammans ha en pekskärm. Sådana kräver tillgång på grundämnet Indium, vilket är ett sällsynt grundämne, vars efterfrågan ökar hela tiden med en prisökning som följd – från kilopriset 60 dollar 2003 till 1000 dollar 2006. Snart räcker det inte till. (Läs mer!)

Oljan diskuteras i sådan omfattning att Skvitt inte behöver nämna att den snart börjar bli en bristvara.

Men, som sagt, mat kan vi inte avvara. Frågan är om vi inte behöver skära ned på mängden animalisk kost. Som alla vet är ju fisk något som är på väg att försvinna och fiskodling gör saken bara värre. Varje kilo odlad lax kräver minst 3 kilo mat för att produceras och det tas från havet.

IUCN är den internationella naturvårdsunionen, vilken tar fram en lista på hotade arter, den så kallade rödlistan. I dag har nästan 50.000 olika arter bedömts, varav ca 18.000 är direkt hotade. Av däggdjuren är det 21%. Fåglar är hotade till 12% och av kräldjuren hotas 28%. 36% av groddjuren är hotade och 37% av sötvattenfiskarna. Hotade ryggradslösa djur är 35%. Växter hotas till 70%.

Här kan påpekas att tonfisken sällan fångas vuxen i dag och snart kommer beståndet inte att kunna reproducera sig. Tänk gärna på det nästa gång du köper en tonfisksallad, en suchi eller Abbas tonfisk, till exempel.

Även våra grödor kräver sin tribut av jordens resurser. Inte bara på så vis att djurens naturliga habitat exploateras utan därför att våra högavkastande jordbruk kräver gödsel. Det tar vi från fosforgruvor, vilka är ändliga resurser. Enligt vissa beräkningar kan brytningen inte längre tillgodose behovet av fosfor längre än till omkring 2035. Resultatet kan bli svält (och myntets framsida = mindre övergödda vatten).

Kanske är det hög tid att börja fundera på om det finns plats för hur många människor som helst på vår lilla planet.


4 kommentarer on “Vår ömkliga jord”

 1. Black Box skriver:

  Jag har fått höra att jorden har varit överbefolkad förut, innan vi började odla. Vi klarar nog oss den här gången också, OM VI VILL. Att fortsätta att tänka på sig själv först funkar inte längre, inte på något sätt och vis. Citerar gärna Sven Lindqvist:”Du vet redan tillräckligt. Det gör jag också. Det är inte kunskap vi saknar. Vad som fattas oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna.”Gott Nytt År!

  • skvitt skriver:

   Jo, vi har hört domedagsprofeter förr, det har du alldeles rätt i. Men det som har räddat oss tidigare kan snart inte upprepas fler gånger. Vissa resurser börjar ta slut och då ingen ersättning finns har vi nått ett tak.Gott nytt år, du och alla andra!/Skvitt

 2. HEMIMAMMA skriver:

  KNUFFAR! och önskar en god fortsättning på det nya året!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s