Kategorier

Arkiv

Vargjakt

 

20 vargar ska skjutas. Sverige ska bara ha 210 stycken. De 20 som ska skjutas ska ersättas med 20 inplanterade vargar. Dessa ska planteras in för att bättra på den svenska stammens inavlade gener.

Men fler än 210 vargar ska vi alla fall inte ha. Så det blir väl snart inavel igen. Ny avskjutning och nya inplanterade vargar.

Det där är ju ganska korkat. Varje inplanterad varg kostar 800.000 kronor. det bör vargjägarna betala tycker Skvitt. 

Med tanke på vargens stora ekologiska betydelse är det märkligt att man låter några varghatare bestämma hur många vi ska ha. De är de som minst vet vargens sanna värde för en frisk natur.

Mer om allt detta läser ni i Astrids eminenta blogg.

20 vargar skjutas.jpg

 

 


Uppdatering 2010 – 12- 19, 03:40

Här presenteras en länk till NEWSMILL. Där kan man själv skriva sina artiklar. Det är precis vad Gunnar Glöesen gör (Vargjakten 2010 var en succé!). Han är jaktvårdskonsulent i Värmlands och Örebro län.

Det är intressant att se hur perfekt allt gått till vid 2010 års vargjakt i Gunnars värld. I hans värld har inte ett enda fel begåtts. Därför är hans artikel mycket intressant. 

En helt annan bild kommer fram i artikelkommentarer.

Vad som är sant och inte sant kan Skvitt inte bedöma, men nog är det märkligt om allting kring jakten är så skönt perfekt, exakt och bra! 

Gunnar skriver bland annat att alla vargar som sköts var just de vargar som skulle skjutas av för att de var inavlade. Och det kan nog stämma, för i stort sett varenda varg i Sverige tillhör de inavlade, så man kan bedriva denna jakt helt på måfå och få det resultatet! Svenska vargar är ur rent genetisk synpunkt att betraktas som mer än helsyskon (inavelsgrad 28% hos svensk varg – helsyskons inavelsgrad är 25%)!  Det är inget som tidningen Svensk Jakt hemlighåller, vilket inte är märkligt i sig eftersom det tas till intäkt för avskjutning.

 

Det är mycket känslor inblandade i all debatt om den svenska vargen. Det är viktigt att hålla sig till fakta och inte till någonting annat i den här frågan.

 

Som alltid när någon debatterar för eller emot någonting måste den första tanken vara att fråga sig i vems intresse han eller hon talar! Det gäller vargfrågan lika mycket som varje annan fråga. Det är också viktigt att hålla i minnet att regeringsbeslut inte är objektivt sakliga utan alltid politiska beslut i någons intresseriktning (att hålla i minnet vid klickande på bonuslänk 3!).

 

Fakta är att varg är en naturlig del i faunan från början. Alla djur, och indirekt växterna, är anpassade till detta och beroende av att den finns. Det är viktigt med ett helhetsperspektiv. 

Vargen förädlar bytesdjurens kvalitet och bytesdjuren överexploaterar inte miljön, med större artrikedom som följd. Ju större artrikedomen är desto stabilare blir ett ekosystem. Instabila ekosystem är alltid en tickande bomb.

Vargens betydelse för ett friskt ekosystem har kartlagts i detalj i Yellowstone, USA. Där har studier genomförts på natur före och efter återinplantering av vargen. Och resultatet är det ovan nämnda.

– O – O – O –

Citat: ”Livskraftiga stammar av topp-predatorer som till exempel varg och lejon, eller hajar och torsk i marina miljöer, bidrar till att återupprätta och bibehålla fullvärdiga ekosystem med hög biologisk mångfald.”


 

Bonuslänk 

1.Mowgli räddar svenska vargar

2. Varg i Skandinavien (Wikipedia)

3. Regeringens politik för livskraftig vargstam

4. Visar vargens genvägar (Naturskyddsföreningen) Konkusion: vi behöver minst 1000 vargar. Kan även läsas här.

5. Hemsida: Gråvargen CANIS LUPUS, med boktips mm.

6. Sveriges vargstam kan inte skjutas till bättre hälsa (DN debatt)


5 kommentarer on “Vargjakt”

 1. skvitt skriver:

  Om en borttagen kommentar.En kommentar till detta inlägg, skrivet av BeBest, har tagits bort av Skvitt. Skvitt censurerar dock inte trots att BeBest har skiljande uppfattning. Tvärt om, BeBest får ett inlägg för sig, se nästa inlägg! Det är ju ändå så att meningen med kommentarerna bland annat är att kritiska ståndpunkter ska kunna föras fram. Det håller Skvitt styvt på!I nästkommande inlägg (http://blogg.aftonbladet.se/ahh-sikt/2010/12/raderat-ej-censur) finns länk till den artikel som BeBest kopierade och lade som kommentar, varvid alltså ett brott begicks mot upphovsrätten. Det kan inte Skvitt ta på sitt ansvar.Vänliga hälsningar!/Skvitt

 2. Astrid skriver:

  Detta är helt och hållet ett politiskt beslut och ett löfte till jägarna. Hur många har egentligen sett eller kommer någonsin att få se en vild varg? Jägarorganinsationen får miljonbidrag av staten. Och varför skall just jägarna vara ”part i målet” och tillfrågas om hur många vargar det skall få finnas? Och vad skall de med skinnen till?

  • skvitt skriver:

   Visst har du alldeles rätt och dina frågor är i högsta grad berättigade!När ska du börja blogga på AFTONBLADET? Det har sina fördelar!Kramar!/Skvitt

 3. trerk skriver:

  Varifrån skall man köpa in varg. Finland säger Nej, trots att man har större invandring från öst, men den finska regeringen anser att man har för lite varg i Finland. Man har ca 300 vargar i Finland, och då är Finland ett mindre land.

  • skvitt skriver:

   Hejsan!Du, som jag har fattat det så skulle de komma från Finland. Men projektet har även planer på att släppa valpar från djurparker.Att Finland skulle vägra att sälja är en ny uppgift för mig.Tack för bidraget!/Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s