Kategorier

Arkiv

Mutstadens matematik

Hur kommer det sig att Göteborg utmärker sig som en mutornas stad?

Hur kommer det sig att Göteborg utmärker sig som en rättsrötans stad?

För så är det.

Båda dessa företelser kännetecknar Göteborg och båda företeelserna har samma orsak. Och på sätt och vis kan man säga att den har en matematisk förklaring, som inte kräver särskilda matematiska kunskaper för att förstå. Så räds inte ifall du inte gillar matte – utan läs vidare.

Korrumperad stad.jpg

(Artikeln läses här! Och mer om mutskandaler i stan läser du här!)

Så här ligger det till:

Göteborg är en tillräckligt stor stad för att korruption och andra så kallade oegentlighter kan döljas, i alla fall för en tid – och oftast för evigheter. Samtidigt är staden tillräckligt liten för att de inblandade inte vill avslöja vad de vet. Då fryses de ju  ut av de andra i det förhållandevis lilla kotteri de ingår i. Och staden är för liten för att någon med befogenheter ska våga reagera och nysta i härvorna om de kan slippa.

Göteborg är alltså precis lagom liten och lagom stor för att det ska bli den här effekten. Malmö är i minsta laget och i Stockholm finns det på grund av dess storlek flera kotterier och därmed inte samma känslighet för vad som sker om man fryses ut ur ett av dem. Det blir liksom inte lika intimt i Stockholm som i Göteborg.

Resultatet blir alltså precis det som kännetecknar staden, oegentigheter, muthärvor, korruption och ett rättsväsende där allt kan förekomma och folk kan fällas och frias som det behagar(*). Inte minst gäller det ju polisen just i staden Göteborg. Där kriminella kan få polisens beskydd, till exempel stadens hallickar, där polisen kan anlita Hells Angels för att få polishuset ombyggt och där polisen avstår från att gripa storlangarna av smuggelcigaretter och smuggelsprit vid Stigs Center eftersom de själva handlar av långtradarchaufförerna där. Det här vet ju nästan varenda göteborgare om. (Bonuslänk om polis + alkohol)

Mutstaden Göteborg.jpg

Nu senast avslöjas alltså det här! Och det är inget nytt. Det finns en lång tradition i stan, men gamla oegentligheter som är svåra att hitta uppgifter om på nätet, om de alls finns där, vill jag inte ta upp. Man måste ju ha en annan källa att referera till än bara sitt eget minne. Annars blir man ju ifrågasatt.

Annars kunde ju till exempel nämnas att kommunen Göteborg var delägare i Sessanlinjen  (mer) och när Stena ville köpa skrek kommunen genast ”Vi säljer!” och då fanns inget val för de andra delägarna än att gå med på det. Och Stena fick Sessanlinjen billigt. Kommunen försökte inte ens att få rimligt betalt, vilket antagligen många göteborgare minns.

Och så där kan man fortsätta med skandal efter skandal, men som sagt, minnet räcker inte som referenskälla, så det där ska endast ses som smakprov på vad jag menar.


(* Dock:  rättsväsendet har allvarliga brister i hela Sverige, för den som till äventyrs inte vet.)


4 kommentarer on “Mutstadens matematik”

  1. Vågar int skriva mitt namn skriver:

    Vissa poliser i Göteorg sammarbetar med vissa kriminella nätverk. Jag vet att många vet om det men inte vågar säga något om vad de vet för det är mäktiga krafter att utmana i så fall. Man kan inte ens försöka att få lagligt skydd, hemlig adress tex, när man inte vet om det kan kollas av de man är rädd för.Inte hela polisen alltså, men det finnns starka kopplingar mellan vissa ganska många poliser på alla nivåer i Göteborgs till kriminella nätverk som opererar i stan och för övrigt även i resten av landet. Eftersom jag i mitt jobb ser detta så vet jag vad jag talar om. Men just för det vågar jag heller inte träda fram med namn för antagligen intrigeras det fram så jag blir uppsagd. Eller så blir jag utsatt för brott som ”inte kan styrkas” eller i vart fall aldrig utreds. Jag vet en kollega som råkade ur för just det. Och det var poliser som hotade henne!Jag vågar alltså inte ens föra fram inom polisen det jag vet. Alltså till de poliser som jag inbillar mig inte är med i detta. För jag vet ju inte så noga vem som är med och vem som inte är med i denna maffia. Jag kan ju råka ta fel och avslöja vad jag vet för fel person. Man är ju rädd om livhanken.Det är hemskt att veta om denna skumrask och det här samarbetet mellan polis och den kriminella undre världen. Och att man inte vågar avslöja! Det handlar ju om så gigantiskt stora affärer som aldrig skulle kunna göras om inte polisbeskydd fanns. Ett liv är inget värt i dessa kretsar när det handlar om miljontals kronor. Och ´de som kan sabba en mordutrening jobbar ju där den utredningen ska göras.Tack för ordet!

  2. skvitt skriver:

    Se där ja! Det var en bekräftelse som heter duga!Tack!/Skvit

  3. trash town skriver:

    Mycket bra. Kampen mot asen har bara börjat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s