Kategorier

Arkiv

Undvik svampdöden

En fullt frisk 50-årig man avled av svamp. Mina tankar går till hans efterlevande. 

Det tragiska är att det aldrig hade behövt hända.

Det finns några enkla regler att följa och Skvitt ska förmedla sin kunskap på området.

Om du följer dem och likväl dör, kom inte och bråka med mig i så fall!

Svampskola.jpg

Grundläggande

Lär dig vad som menas med de olika svamptyperna:

Taggsvampar se bild 1.  2.  3.  4. 

Soppar se bild 1.  2.  3.  4. 

Skivlingar se bild 1.  2.  3.  4.

 

Eftersom detta endast är de allra enklaste grunderna med vilka man överlever, nöjer vi oss med dessa tre grupper.

Taggsvampar har alltså taggar på undersidan av hatten, sopparna har rör och skivlingarna har skivor.

De vanligaste svamparna i skogen är just dessa.

 

Taggsvampar är sällan några goda matsvampar, men det är förstås en fråga om tycke och smak. De är hårda och sega, med få undantag. Fördelen är att de inte tycks finnas någon art som är giftig.

Soppar utgör en stor grupp oftast väldigt likartade svampar. Hit hör den goda Karljohan. Den har en kraftig fot som gör att den knappast kan förväxlas med några andra svampar. Men det händer att folk likväl tar fel på den och Gallsopp. Det värsta som händer är att maten blir oätlig, vilket ju hörs på namnet. Giftig är den dock inte. (Läs jämförelse!)

Vad man däremot verkligen ska se upp med är Eldsopp och Djävulsopp. Dessa är röda undertill, till skillnad från alla ätliga soppar, undantaget Blodsopp, som man ju kan avstå från av försiktighetsskäl.

Kort sagt, när det handlar om soppar finns det bara tre (fyra) som du INTE ska plocka! Därutöver finns det sådana som inte direkt är delikata, men giftiga är de inte. De flesta är dock goda eller rent delikata.

Skivlingarna är den svamptyp som ställer till det. I Gruppen finns de allra giftigaste av våra svampar och det finns gott om dem tyvärr. 

När man plockar skivling ska man verkligen veta vad man gör! Man måste veta vad det är för en art. Man måste vara helt säker på den saken. Det går inte att bara gissa eller att bara prova lite! Tänk på det!

 

Om Skvitts mykologiska kunskaper

Jag har överlevt mina svamp-plockar-orgier i ett halvsekel med ovan redovisade kunskaper. Jag har aldrig ens blivit magsjuk. Uppenbarligen räcker mina kunskaper för praktiska behov, men jag är ingen expert. Jag undviker ovannämnda soppar och nöjer mig med de skivlingar som inte kan förväxlas med andra. 

 

Gå nu ut i skogen och plocka, använd en korg, ta med en svampbok och kom ihåg att vissa fakta måste stämma, annars är det bäst att skippa svampen även om den tycks bekant. Att tänka på är om det är säsong för den svamp du tror att du har framför dig och om den växer på den plats som boken beskriver. Var försiktig med skivlingar! Och plocka inga skämda svampar och låt dem inte bli skämda innan de lagas till!

Tänk på att till och med Kantarellen har en ”tvilling”, i alla fall för det otränade ögat! Den har det passande namnet Falsk kantarell. Har du tur kan du hitta en Blomkålssvamp. Den tillhör ingen av grupperna ovan, men är god (recept) och har ingen som den kan förväxlas med!

 

Rekommenderad läsning:

Naturhistoriska Riksmuseet – Svampbok

Svampboken 

Svampinfo

Svampguiden 

Svenska soppar 

 

Trevlig läsning:

Välkommen till Sigge Svamphund

Bomans kassar


18 kommentarer on “Undvik svampdöden”

 1. Astrid skriver:

  Man kan smaka på soppar, smakar den bittert så är den oätlig. Glöm inte att spotta! Unga röksvampar är faktiskt goda och kan knappast förväxlas!

  • skvitt skriver:

   Hej Astrid!Smakprov på soppar, så där som du menar – ute i svampskogen – råa, känner jag inte till. Jag ser det inte ens som nödvändigt, bara man lär sig skillnaden mellan Gallsopp och Karljohan. Däremot praktiserar jag det på kremlor. Det fungerar utmärkt. Å andra sidan har jag övergett dessa då jag inte tycker de har så högt matvärde. På den punkten håller dock inte svampböckerna med mig.Är du säker på att smakprov fungerar på soppar?Det bör framhållas att smakprov generellt inte fungerar för att skilja giftsvamp från ätlig. Den som uteslutande skulle gå efter det skulle sannolikt avlida vid förtärandet av sin första skörd. Det finns många giftiga svampar som lär smaka alldeles förträffligt gott. Det gör det så lömskt.Du har helt rätt om röksvampar. Jag ville inte ta upp dem i inlägget eftersom jag ville hålla mig kort i min lilla enkla svampskola. Att kremlor och riskor är skivlingar som har några specifika särdrag, brydde jag mig inte om att nämna. Dessa särdrag gör att när man har lärt sig dem kan man tryggt plocka dem. Den biten hoppade jag över eftersom jag ger mig fasen på att det finns någon som ändå gör fel. Jag ville istället använda utrymmet till att inpränta den försiktighet som krävs vid plockandet av alla skivlingar. Det som fattas i min text finns det dock en massa länkar som kompletterar.Tack för din kommentar!/Skvitt

 2. Boman skriver:

  Tack för att du länkar. Att varna ovana plockare är dödviktigt. Fattar inte att man väljer att så ta risker med sitt liv, svampgifter är ju så lömska. Dödligt giftig svamp smakar gott och doftar inte illa heller. Något dygn senare är njurarna eller levern utslagna. Bingo! Älskar att strosa i skogen och har plockat sen jag var en tvärhand hög. Välutbildad i för att plocka och sälja svamp i Finland, men inte någon konsult. Kan inte mycket om icke ätlig svamp, men känner väl igen de giftiga. Och plockar 30-40 arter(har inte räknat, faktiskt) årligen så korgarna brukar fyllas av något i alla fall.

  • skvitt skriver:

   Tack, Boman!Det känns skönt att få respons på vad man gör. Beröm värmer. Men, kan ju påpekas, hade det varit saklig kritik så skulle den också tas emot med tacksamhet./Skvitt

 3. kyrksyster skriver:

  Egentligen finns det väl bara tre dödliga svampar.Vit flugsvamp – plocka inte vita svampar om du inte lärt dig att skilja på champignon och vit flugsvamp. Helst inte ens då.Lömsk flugsvamp som är grön och endast kan förväxlas med grön kremla. Låt bli gröna svampar.Giftspindelskivling som är en lömsk rackare. Den är beige till gul till brun och växer bland trattkantarellerna. Dock liknar den inte alls dom. Men man kan inte skörda stora mängder trattkantareller och sen tillaga dem. Kontrollera varje svamp!I övrigt en god indelning – och bra tumregler!

 4. […] Undvik svampdöden « skvitts. […]

 5. HEMIMAMMA skriver:

  Du bör utöka ditt inlägg med att berätta om murklor, annars är jag nöjd med din insats… =0)

  Hemikram ♥

  • skvitt skriver:

   Murklor vill jag inte undervisa om. Då måste jag förkovra mig själv.

   Wikipedia skriver:
   ”Murklor, även disksvampar, är svampar från flera släkten av sporsäckssvampar (Ascomycota), klassen skålsvampar.

   Murklor har oftast fot samt ett möss- eller skålformigt hattparti, hos vissa med hjärn- eller valnötsliknande former, och skiljer sig liksom övriga sporsäckssvampar från många andra svampar, till exempel porsvampar och taggsvampar, genom att sakna tydliga sporpartier. De är i allmänhet ihåliga i fot och hatt.

   Några murklor är ätliga, men bland annat stenmurkla som är känd som en delikatess är egentligen giftig, och Livsmedelsverket avråder från att äta den, även efter torkning och förvällning.”

   Med tanke på risken för misstag avråder jag att plocka dem, men gör man det ska ändå vissa parametrar stämma, växtplats och årstid är de viktigaste som vanligt!

   I min svampskola har jag tagit upp sådana svampar som brukar finnas i myckenhet och med det klarar man sig långt.

   Kram!
   /Skvitt

 6. Britta skriver:

  Det här var intressant och bra upplysning om svampar!

  • skvitt skriver:

   Det är ju inte krångligare än att man kan hålla det i huvudet.
   Hoppas nu du kommer hem med korgen full och inte blir förgiftad!
   /Skvitt

 7. […] Det är sedan ett par månader tillbaka svampsäsong och än är den inte över. Plocka gärna svamp, men undvik svampdöden genom att gå i Skvitts väldigt enkla svampskola! […]

 8. […] Det är sedan ett par månader tillbaka svampsäsong och än är den inte över. Plocka gärna svamp, men undvik svampdöden genom att gå i Skvitts väldigt enkla svampskola! […]

 9. tomasblblom skriver:

  En god sed när man befinner sig i ett fält av trattkantareller är att inte masskörda. Mogna trattisar är inte alls lika spindlingen. Det är de små omogna svamparna man kan göra missar med. Därför ska man alltid plocka trattisarna en o en. Ett bra trattisställe kan man gallra i under flera månader och få 3 ggr så mycket svamp jämfört med om man ”skövlar” vid ett tillfälle. Den rutinen ska man använda också för vanlig gul och speciellt för svart trumpet som är den mest fantastiska kantarellsvamp man kan hitta. Plocka bara de stora och låt de andra växa till sig. Om nu någon mindre erfaren svampplockare har skövlat stället när man kommer tillbaka så gör det inget eftersom du har använt tiden till att hitta nya svampställen. Har man hittat 20 svampställen behöver man aldrig traska hem missnöjd.

  • skvitt skriver:

   En klok kommentar. Jag tillägger att man faktiskt inte ska vara så försiktig med sina fötter på mark där svamp växer. Slitage i mindre skala på barrskogsmark såsom det skor åstadkommer är gynnsamt för svamparna eftersom förnan smulas sönder och lättare kan brytas ned av svampens mycel.
   Fet mark ska man däremot vara lite mera försiktig med när man går på svamptur.

   /Skvitt

 10. kao skriver:

  Mycket bra, tack för upplysningarna och länkarna.
  Djävulssoppen har liksom en rutmönstrad lite grönaktig fot. Går inte ta miste på.

  Jag plockar karl johan, aspsopp och björksopp. Kantareller.

  Champinjonen ska ha rosa fjäll på undersidan när den är vuxen. Inte vita, och ska INTE ha en ‘krage’ på foten, som vit flugsvamp har.

  På en gammal kolerakyrkogård här mitt i stan har jag plockat massor med champinjoner.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Champinjoner måste man titta lite extra på för att försäkra sig om att det inte är vit flugsvamp. Likheterna är stora, men skillnader finns, precis som du beskriver.

   Champinjoner blir snabbt mörka på sporsidan. Det är deras sporer som är mörka och man kan lägga svamparna på vita och svarta underlag en stund. Då bildas ett mönster av sporer som faller från skivorna.
   Vita sporer syns bäst på svart underlag och vice versa. Är sporerna vita så är det absolut inte en champinjon, men sannolikt en flugsvamp.

   Om det är en flugsvamp, gör en god omelett på den, bjud in en moderat och låt den väl smaka. Själv låter du bli med lämplig förklaring, såsom t.ex. ”Jag har tyvärr redan ätit, men låt dig väl smaka min vän!” 🙂

   /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s