Kategorier

Arkiv

Språkforskning avslöjar rättsosäkerhet

”Vi är snabba att uppfatta att någon bryter på svenska. Dessutom skapar vi oss omedelbart en bild av den som talar med brytning, något som påverkar inte minst nämndemän och jurister i domstolsförhandlingar. Det visar Niklas Torstensson i sin doktorsavhandling i kognitionsvetenskap vid Umeå universitet.”

”Domstolarnas nämndemän och jurister bör utbildas i flerspråkighet.”

Det skriver F&F.

Och här en kommentar:

F&F-kommentar.jpg


6 kommentarer on “Språkforskning avslöjar rättsosäkerhet”

 1. Törnråza skriver:

  Skulle de vara vaccinerade på något sätt?

  • skvitt skriver:

   Givetvis inte. Men det vore ju bra om de var medvetna om på vilka områden de kommer till korta i det att den medvetenheten kan få dem att stanna upp och fundera en extra gång. Utbildning är aldrig fel, kunskap inte heller./Skvitt

 2. Törnråza skriver:

  Visst borde de det.Fast att utgå att de skulle vara annorlunda människor än du och jag….Men detta visste jag för en hel del år sen och det verkar inte ha gjorts så mycket åt saken.

  • skvitt skriver:

   Jag är en ambitiös yrkesman och har sedan länge insett att enda sättet att bli bra är att eftertänksamt ressensera sig själv och kritiskt fundera på om något kunde göras bättre, samt dra slutsatser kring varför något lyckades över förväntan då så sker. Jag tvivlar på att mina arbertskamrater eller andra gör lika som jag. I vart fall höjer jag mig över mängden vågar jag påstå utan att förhäva mig. Kanske inte så konstigt att jag tycker det finns för många puckon både på min arbetsplats och i samhället i övrigt. Det där kan låta som storhetsvansinne, vilket jag INTE har! Å andra sidan – om jag till äventyrs har det – skulle jag då vara medveten om det? Antagligen inte.Kort sagt, jag tycker man kan kräva lite grann av dem. Men de såsar sig genom arbetsdagen utan minsta eftertanke och går sedan hem och slänger sig i TV-soffan i förvissningen att de har gjort en bra insats under dagen./Skvitt

 3. Törnråza skriver:

  Annars har du alltid såna som mig som kommer tala om det för dig, vet du! ; = )Nu skojade jag till det igen, men det är en bra inställning att vara eftertänksam och självkritisk.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s